Energija Jamieja Olivera je zarazna i vjerojatno je baš to razlog njegove popularnosti. Osim što je uistinu svestran što se tiče raznih projekata, otvaranja novih restorana i osmišljanja novih koncepata, Jamie ima svoje profile na svim društvenim mrežama, uključujući i YouTube kanale. Jedan od njih je Drinks Tube, posvećen isključivo pićima svih vrsta koje pripremaju njegovi suradnici.
Ako ste ikad pratili njegove emisije, onda vjerojatno znate kako Jamie postaje posebno aktivan u blagdansko doba kad priprema najfinija jela i pića inspiriran božićnim duhom te sve svoje gledatelje uvodi u to magično doba godine. Njegova stranica već je puna tematskih recepata za ove blagdane, a mi smo izdvojili najzamamnija zimska pića koja možete poslužiti gostima ili se s njima zavući ispod dekice i uživati dok su vani temperature ispod nule.
Božićni punč
75 ml soka od mandarina
150 ml nekog biljnog likera
225 ml whiskeya ili konjaka
300 ml soka od brusnice
1 mahuna vanilije (očišćena)
1 mandarina (narezana)
višnje za ukras
Pomiješajte sve sastojke u vrču i čuvajte u frižideru najviše 2-3 sata prije serviranja. Dobro promiješajte da se svi sastojci sljube, pričekajte da se malo slegne i poslužite ukrašeno
Kuhana kruška sa đumbirom
2 l mutnog soka od jabuke
2 komadića đumbira veličine palca (narezana)
2 zrele kruške (narezane)
2 štapića cimeta
4 sjemenke kardamoma
3 žlice smeđeg šećera
sok od 4 limete
naribana kora 2 limete
500 ml ruma
Ulijte sok od jabuke u lonac, dodajte đumbir, kruške, cimet, kardamom i šećer. Naribajte koru 2 limete i ulijte sok, zakuhajte mješavinu i kuhajte sve dok se šećer ne otopi. Kad se sve malo ohladi ulijte rum i servirajte toplo uz dodatak štapića cimeta.
Vrući rum s maslacem
85 ml ruma
1 1/2 žličica smeđeg šećera
3 klinčića
komadić maslaca
štapić cimeta
naribani muškatni oraščić za ukras
Otopite maslac u tavi na niskoj vatri zajedno sa šećerom i klinčićem. Isključite vatru i dodajte rum te dobro promiješajte. Procijedite, ulijte u čašu i dodajte vruće vode prema ukusu. Ukrasite štapićem cimeta i naribanim muškatnim oraščićem.
Kremasti božićni koktel
40 ml konjaka
30 ml liker od čokolade
15 ml mlijeko od badema
15 ml slatko vrhnje
zvjezdasti anis i pistaciji za ukras
U shakeru protresite sve tekuće sastojke s ledom. Naribajte pistacije i ukrasite zvjezdastim anisom.
Čaj s konjakom
100 ml crnog čaja
50 ml konjaka
1 žličica meda
Đumbirovi keksići za posluživanje
Čaj, konjak i med zagrijte na niskoj vatri. Ostavite minutu da čaj odleži i poslužite s keksićima.
Foto: Jamie Oliver Facebook