Sanja Mijac osvojila nas je svojim jednostavnim receptima na blogu Domaćica, kao i svojim domom
Sanja Mijac osvojila nas je svojim jednostavnim receptima na blogu Domaćica, kao i svojim domom

Sanja Mijac osvojila nas je svojim jednostavnim receptima na blogu Domaćica, kao i svojim domom

Sanja Mijac osvojila nas je svojim jednostavnim receptima koje rado dijeli na svom blogu, kao i na Instagram profilu. Ljubav prema kuhanju rodila se postepeno, a svoje savjete podijelila je i u kuharici. Kroz svoje recepte otkriva nam sve svoje tajne, sve kako ona radi, sve prečace, sve stupice na koje možemo naići. Na taj način vrlo vješto olakšava pripremu jela.

Stoga se i oni koji nisu baš stručnjaci u kuhanju mogu okušati u pripremi kvalitetnih obroka. Vješto balansira između pisanja bloga, kuhanja, obiteljskog života i vremena kojeg provodi sa sinčićem Noom. Kuhinja je srce doma, pa je vrlo važno da u njoj vlada određeni red. Useljenjem u novi stan, otkrila nam je što joj je bila nit vodilja kod uređenja – kako kuhinje tako i ostatka doma.

Sanja Mijac
  • Kada si se prvi put okušala u kuhanju? Kako to da si se odlučila pokrenuti blog?

Prvi počeci su bili u osnovnoj školi, ali nije me ta ljubav nešto dugo držala. Nisam kuhala s mamom i bakom, nisam se puno motala oko pregače da pomognem, barem ne da se ja sjećam, ali se sjećam svih tih divnih okusa, mirisa, osmijeha, sve ono što mi je hrana uz njih pružila pa je neka vrsta ljubavi valjda ostala

Blog se dogodio spontano u ranim dvadesetima kada sam samu sebe uhvatila da ne znam ispeći kruh, skuhati varivo niti pripremiti neki kolač pa sam polako počela učiti i zapisivati, prvo u tekicu, a onda i na blog.

Sanja Mijac
Sanja Mijac
Sanja Mijac
  • Tko je zaslužan za tvoju ljubav prema kuhanju?

Moram priznati da ne volim toliko kuhati, koliko volim peći kolače, ali ove jednostavne,  mamine i bakine na kojima sam odrasla, koji vraćaju u bezbrižne dane. Zaljubljena sam u lokalno, u Slavoniju, u te okuse. Znajući što ću fino jesti, odmah dobijem i volju prema pripremi.

  • Što najviše voliš pripremati? Što najviše voli jesti tvoj sinčić Noa?

Kuglofe – volim tu formu kolača koji izgleda poput kakve torte, a može biti raznih okusa, sočan, fin i mirisan, s glazurom ili bez. Noa voli pileću juhu, ribu, pohano meso, zelene palačinke, nar, tjesteninu, rekla bih da su mu to trenutni favoriti.

  • Jesi li promijenila način kuhanja nekih jela od kad si postala mama?

Mislim da nisam puno, možda ne zapaprim i ne zaljutim toliko neka jela, to sebi uvijek lagano dodam kasnije.

  • Koja jela najviše voliš pripremati?

Što jednostavnije, to bolje – ili pečena riba iz pećnice, varivo od poriluka ili rižoto, da je toplo, a zdravije.

  • Koji recept ljudi najviše vole (ako gledamo lajkove na društvenim mrežama)?

Cheesecake je uvjerljivo najčitaniji recept na blogu.

  • Kako uspiješ balansirati vrijeme između bloga, kuhanja i trenutaka koje provodiš s Noom?

Ne uspijevam savršeno to balansirati, ali niti ne očekujem to čak od sebe. Prestala sam se truditi odvojiti privatno od poslovnog, pogotovo što je tu i studio pa su snimanja nerijetko i poslijepodne. Tako da se moj posao, bloganje, majčinstvo kroz dan stalno isprepliću i to je za nas u redu. Ako je u vrtiću, trudim se što više toga napraviti u tih 6 sati. Nekad uspijem, nekad ne, ali sve na kraju bude dobro.

  • Kaže se da je kuhinja srce doma. Što ti je najvažnije kod uređenja kuhinje i kako si to prenijela u svoju kuhinju?

Kuhinja je za mene osobna priča, odnosno sve kuhinje su jedne osobne priče i bitno je da je ona nama lijepa, ugodna, inspirativna. Rekla bih da mi je to bilo najvažnije, da su materijali ti koji u meni bude nešto lijepo, da je oblik funkcionalan, da je laka za održavanje, da u njoj poželiš biti. Mislim da sam ja uspjela, zasada sam jako zadovoljna.

  • Kad bi morala izdvojiti jednu stvar iz kuhinje koja ti je bitna u pripremi jela, koja bi to bila?

Možda mikser ili pećnica. 😊

  • Čime si se vodila u uređenju novog stana?

Htjeli smo nešto modernije, a opet s prizvukom tradicionalnog. Nismo se vodili nijednim točnim stilom jer Vladimir voli jedno, ja nešto drugo pa je naš dom naš kompromis koji je ispao savršeno. Rekla bih da je malo retro-futuro.

  • Osim kuhinje, koji ti je nadraži dio u novom stanu? 

Naš otvoreni prostor – odnosno boravak, blagovaonica i kuhinja u jednom. Tu provodimo najviše vremena kao obitelj i volim što smo skupa u svakom trenutku.

  • Tko ti je uzor u kuhinji?

Naše mame i bake, njima nisu trebali recepti niti ništa da bi znale skuhati neko jelo ili ispeći kolač, sve su imale u malom prstu.

  • Izdala si i svoju kuharicu. Koji bi recept izdvojila kao najdraži?

Bojim se da je ovo nemoguće jer su mi u njoj svi dragi recepti, ali možda bih za ovo vrijeme izdvojila vanil kiflice, zimski kuglof i zimska torta, pogačice s čvarcima i mamin kruh.

  • Kako je kuharica koncipirana i po čemu se razlikuje od ostalih na tržištu?

Prvo poglavlje sam nazvala Iz bakine kuhinje natrag u modu i tu se nalaze starinski recepti sačuvani od zaborava, poput krumpir pogačica, mađarice, šmorni, pite od jabuka, supite.. Zatim nam dolaze Ili taman prhki ili taman mekani – keksi koji zaustavljaju vrijeme svojim okusom i koji u nama bude osjećaj mira i sreće. Čuvari slatkih uspomena su deserti s kojima živimo – od fritula i kuglofa do torti s kojima slavimo rođendane. Slano, slatko i dizano je poglavlje za dizana tijesta, zamijesite makovnjaču ili domaći kruh, zabrašnite ruke i uživajte u mirisu i toplini ovakvih recepata. Zatim dolazi Jednostavno, za svaki dan – tu su slane i brze ideje za one trenutke kada želimo biti malo u kuhinji, a puno uživati u trenucima. Na kraju je Ljeto spremljeno u male teglice sreće – zimnica naših mama i baka zapisana za sve generacije.

Rekla bih da je ovo jedna svevremenska kuharica, za svaki dan, koja može ići u nasljeđe za druge generacije jer su to većinom recepti na kojima smo odrasli. Ona je na trenutke poput nekog teleporta u druga vremena.

  • Gdje je možemo nabaviti?

Trenutno se može kupiti preko moje stranice domacica.com.hr

  • Koja je tvoja najdraža kuharica koju si kupila?

Možda zadnja koju sam kupila Nordic Winter. Divni su mi i recepti, ali fotografije su nešto posebno. Za mene su knjige, pa tako i kuharice uvijek puno više od samih recepata pa je možda i moja zato takva.

  • Što voliš raditi kad ne kuhaš?

Gledati romantične komedije, putovati, šopingirati, družiti se, slušati glazbu, jesti i piti vino, smijati se, fotografirati, upijati trenutke..

  • Savjet za sve koji se žele okušati u kuhanju, ali se ne usude?

U redu je i ako ne uspije od prve ili druge, uspjet će od treće.

Foto: Privatna arhiva

Učitati još
Zatvori