Na adresi Andrije Medulića 8, u starom dijelu grada Rijeke, smjestila se novootvorena gastro destinacija NOSH – nova kreacija renomiranog istarskog dizajnera Sandra Užile. Sandro svojim radovima daje novu dimenziju prostorima te ih pretvara u mjesta vrijedna posjeta, divljenja i spominjanja. Isto je učinio i u svom posljednjem projektu.
“Bio je to pravi izazov za mene budući da je lokal ukopan u teren te je samim time limitiran u prostoru, a i stvarao se u doba pandemije, stoga je bilo potrebno izvući maksimum od dobivenog. Svaka dobra priča, pa tako i ova, ima niz šarolikih situacija u procesu stvaranja, no na kraju je ovo ipak priča s vrlo sretnim završetkom te se nadam da će ljudi to prepoznati i sami doživiti tu opuštenost koja mi je bila glavna misao vodilja – da ljudima pružimo nešto novo, gdje bi se osjećali kao kod kuće, uz guštanje u finim delicijama”, prepričava nam Sandro.
NOSH – novo cool mjesto u Rijeci
NOSH je cosmopolitan food bar s bogatom ponudom bruncheva, temeljenih na namirnicama ponajviše iz domaćeg uzgoja. Tu valja napomenuti i suradnju sa dva lokalna OPG-a, jer je filozofija kuhinje bazirana na domaćim proizvodima uz inspiraciju menija koji se mogu naći u sličnim konceptima diljem Europe, a posebice se izdvajaju moderni tartovi, quichevi, sconsi… Brunch se poslužuje od 9 do 14 sati, a od 14 do 23 u ponudi su tapasi.
To je mjesto uzbudljive slobodne svjetske kuhinje gdje možete iznenaditi svoje nepce jelima prilagođenima dobu dana, zanimljivim etiketama pića i koktelima koji će vas ostvariti bez riječi.
Interijer uređen u industrijskom stilu
Glavna želja vlasnika, chefa Luke Bijelića, bila je stvoriti lokal uređen u industrijskom stilu gdje bi ljudi došli opustiti se i uživati u raznolikoj bogatoj ponudi. Za dobar ambijent potreban je i lijepo uređen prostor koji zaokružuje cijelu priču.
“U razgovoru sa vlasnikom, vrlo brzo mi je došla jasna ideja i vizura materijala koje želim upotrijebiti: mikrobeton, bakar i drvo. Svakako bih rekao da je to neubičajena kombinacija, no izvrsno se slaže uz inspiraciju koju sam crpio iz stare tvornice cigareta u Rijeci te starih pakovanja cigareta koje su se prodavale dok je još Rijeka bila pod Italijom. Valja spomenuti i Starbucks u Milanu koji se isto referira na tvornicu, ali u njihovom slučaju onu kave”, kaže Sandro.
NOSH se prostire na 55 četvornih metara interijera i 65 četvornih metara terase koja se po potrebi može kompletno zatvoriti staklenim stijenama. Unutarnji dio lokala sastoji se od toaleta, kuhinje i glavnog prostora koji uključuje šest stolova za 20-ak osoba te šanka s vitrinom za hranu i piće. Vanjski dio lokala obasjan je svjetlom te je pun zelenila koji daje dodatan šarm prostoru. Terasa na raspolaganju ima 11 stolova za oko 40 osoba.
“U interijer sam implementirao razne modele drvenih stolica, od kojih su neke obojane u crno, neke se sastoje od kožnih sjedala, dok su ostale od tkanine. Stolovi su drveni s metalnom konstrukcijom i dizajniranim bakrenim detaljima po mjeri. Mediteranske biljke u bakrenim vazama dodatno ističu toplinu lokala koji je idealan za provesti opušten dan uz dobro društvo, hranu i piće”, kaže Sandro.
Mjesto na koje ćete se poželjeti vraćati
Interes za novim cool mjestom u Rijeci i uživanjem u njegovom ambijentu dokazuju i naknadno dodanih 7 stolova pred ulazom terase, još od otvaranja food bara, početkom svibnja ove godine.
Svaki novi projekt za Sandra je ujedno i nova mogućnost testiranja vlastitih granica da upotrebi neku svoju novu ideju koja će prostor obasjati toplinom i tako mu dati novo ruho. Stoga su ovakve nove ideje svakako vrijedne svih hvalospijeva.
Foto: Koridor 27