Hipokrat Taste Lab nova je gastro oaza u Mariji Bistrici čiji interijer oduševljava
Hipokrat Taste Lab nova je gastro oaza u Mariji Bistrici čiji interijer oduševljava

Hipokrat Taste Lab nova je gastro oaza u Mariji Bistrici čiji interijer oduševljava

U samom centru Marije Bistrice, tik uz glavni trg, od jeseni je otvoren restoran Hipokrat Taste Lab. Već poznat po divnim i plemenitim zagorskim jelima s modernim pomakom, Hipokrat je osvojio novu publiku. Tim povodom, razgovarali smo s poznatom zagrebačkom arhitekticom Sunčicom Mastelić Ivić, koja je zaslužna za projekt uređenja interijera.

Arhitektica nam je, otkrila zanimljive detalje svog rada:

„Tehnička i funkcionalna postava interijera, premda se često čini kompliciranom u restoranima, zapravo je nama arhitektima lakši dio posla. Ono što nije jednostavno jest pronaći ispravnu stilsku odrednicu,“ kazala je.

hipokrat-restoran-marija-bistrica1

Već pri ulasku u prostor osjeća se posebnost pristupa u kreiranju interijera. Novi dizajn temelji se na kosturu unutrašnje arhitekture, a pogled prirodno privlače lučni svodovi, ostaci starog konstruktivnog sustava zgrade. Iako je restoran velik i podijeljen u tri cjeline s različitim funkcijama, trebalo je osmisliti interijersku povezanost. To je postignuto ponavljanjem i prilagođavanjem dekorativnih elemenata u različitim kontekstima.

hipokrat-restoran-marija-bistrica2

Dekorativni detalji

Zidovi, paravani i okviri izrađeni su od čeličnih mreža koje funkcioniraju kao tanki dekorativni okvir, samostojeći paravani ili obloge. Zidne pločice, glazirane i s nepravilnom teksturom, podsjećaju na ručno izrađene keramičke obloge tradicionalnih zagorskih peći. Uzorci pločica kontriraju “custom made” muralima na zidovima, čiji je autor akademski slikar Darko Bubanko, poznat po istraživačkom duhu i umjetničkom pedagoškom radu.

„Proveli smo sate u razgovorima kako bismo definirali poruku tih murala“, otkriva arhitektica. „Rezultat su apstraktni, dinamični prikazi koji djeluju mistično i omogućuju svakom promatraču da ih doživi na svoj način. Suradnja s umjetnicima za mene je uvijek čast i obogaćenje, a rezultat takvog spoja uvijek je ekskluzivan.“

Tri zone interijera

Interijer je protočan i podijeljen na tri glavne zone:

Centralna zona: sa šankom, idealna za cafe vibraciju i doček gostiju.
Istočni prostor: otvorenog show cookinga, pogodan za manja društva.
Zapadni dio: s preglednim rasporedom sjedenja, prilagođen glazbenim i stand-up izvedbama.

Uz raznolikost zona, arhitektica je posebnu pozornost posvetila povezivanju volumena i površina podova, zidova i stropova. Cilj je bio stvoriti skladne, titrave prijelaze među površinama. „Najbolji efekt postignut je kombinacijom polusjajnog cementnog dekorativnog poda i posebnih smjesa boja nanesenih spužvom na zidove,“ objašnjava. Ručno sjenčanje dekoracija lučnih svodova, iako zahtjevno, dalo je izvanredne rezultate.

hipokrat-restoran-marija-bistrica5

Estetika prilagođena atmosferi

Stvaranje prostora koji će stilom objediniti jutarnju kavu, radni ručak i večernje izlazne vibracije nije bio lagan zadatak. „Fini tuning“ u odabiru stilova i tonaliteta rezultirao je harmoničnim spojem različitih atmosfera. „Uvijek na početku projekta detaljno razmatram stil s klijentom“, ističe arhitektica. „Svaki prostor zaslužuje svoj stil i vlastiti identitet. Ovaj restoran pronašao je svoj izraz u pročišćenom industrijskom stilu i brutalizmu s umjetničkim elementima.“

hipokrat-restoran-marija-bistrica6
hipokrat-restoran-marija-bistrica7
hipokrat-restoran-marija-bistrica8
hipokrat-restoran-marija-bistrica9
hipokrat-restoran-marija-bistrica11

Autorica teksta i projekta interijera Sunčica Mastelić Ivić, dipl.ing.arh.

Foto: Saša Ćetković

Učitati još
Zatvori