Street food restorani posljednjih su godina mnogima postali omiljeno stajalište i mjesto uživanja u hrani. Nakon užurbanog gradskog tempa ili napornog radnog dana volimo otići na mjesta koja odišu ugodnim interijerom i drugačijom gastro ponudom. U srcu Pule otvoren je jedan takav restoran simboličnog naziva – Fabbrica Pizza&BBQ.
Spoj industrijskog stila, tradicije i urbane kuhinje
Ideja otvaranja restorana bila je strast vlasnika prema hrani i atraktivnosti samog industrijskog objekta u koji je smješten restoran. Čim se ukazala prilika, Fabbrica je otvorila svoja vrata.
Fabbrica je u vlasništvu obitelji Otočan koja je od 2004. godine realizirala više projekata rekonstrukcije i prenamjene zapuštenih zgrada i poslovnih prostora u ugostiteljsku ili drugu poslovnu namjenu. Ugostiteljstvom se bave od 2005. godine kad je restoran Kantina otvoren u podrumu rekonstruirane austrougarske vile iz kraja 19. stoljeća.
Za kupnju objekta današnje Fabbrice odlučili su se zbog atraktivnosti samog industrijskog objekta s 30 metarskim dimnjakom i atraktivne lokacije u pješačkoj zoni pulske starogradske jezgre na potezu od antičkog trga Foruma i amfiteatra Arene. Objekt je započeo s radom u lipnju, a službeno je otvorenje bilo nakon početnog uhodavanja, 1. srpnja 2022. godine. Stoga smo se zaputili u predivnu Pulu i posjetili ih u Kandlerovoj ulici gdje nam je Oriano Otočan, jedan od vlasnika, ljubazno ispričao sve o ovom projektu.
- Od kud inspiracija za uređenje?
Radi se o obnovljenom prostoru zgrade nekadašnje kotlovnice pulske tvornice duhana (Regia Manifattura Tabacchi a Pola) koja je utemeljena 1920. g. i koja je djelovala do 1947. g. Od 1948. do 2014. kotlovnica je bila u funkciji Arena trikotaže.
Prije tvornice duhana, građevina je imala funkciju kotlovnice velike austro-ugarske infanterijske vojarne građene 1878. godine. Renoviranje Fabbrice je započelo 2020. godine, a nakon nekoliko prekida zbog ekonomske krize uslijed pandemije Covid-19, završeno je 2022.
Inspiracija za industrijski stil uređenja su bile same karakteristike objekta te brojni primjeri revitalizacije i transformacije, u današnje vrijeme, nefunkcionalnih objekata industrijske baštine – primjerice Engleskoj i Belgiji. Upravo industrijski stil, volumen prostora te zadržavanje prirodnih materijala bez suvišne obrade, dakle kamena, betona, drva, cigle, čeličnih elemenata uz industrijske lampe predstavlja autentičnost te se ljudi u takvom prostoru ugodno osjećaju.
Očuvani elementi industrijske arhitektura s kraja 19. st.
Šećete li centrom Pule, svakako će vam za oko zapeti visoki cigleni dimnjak i moderno uređen vanjski dio. Odlučite li odmoriti noge nakon razgledavanja bogatih kulturnih znamenitosti, nećete pogriješiti sjednete li na terasu ovog restorana.
- Jesu li ostali neki stari elementi unutar restorana? Kako ste ih uklopili u ambijent?
Tijekom obnove pod nadzorom konzervatora i ovlaštenih arheologa, s obzirom da se zgrada nalazi unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule na području bogatim arheološkim nalazištima, sačuvani su brojni elementi industrijske arhitekture s kraja 19. i prve polovine 20. stoljeća.
Sačuvani su vanjski zidovi s originalnim čeličnim prozorima, krovište sa starim gredama, dio betonskih industrijskih podova te betonska ležišta kotlova koja sada služe kao postolja za stolove. Zgradom dominira 30 metarski industrijski cigleni dimnjak koji je prilikom izgradnje 1940. g. bio visok 41 metar, a u čijem se unutarnjem prostoru nalazi spremište.
- Osim unutarnjeg dijela restorana, gdje sve mogu gosti pojesti obrok ili popiti piće?
U sklopu objekta postoje dvije terase. Jedna je na platou ispred samog ulaza namijenjena onima koji žele življu atmosferu Kandlerove ulice koja je ljeti prepuna šetača. Stražnja mirnija terasa u dvorištu cijeli je dan u hladu nekoliko stabala platane i paulovnije. Stražnja terasa odiše, kao i sam unutarnji prostor, jednostavnošću zbog drvenih podesta napravljenih upotrebom ostataka drvne građe i drvenih paleta koji su korišteni prilikom građevinskih radova te upotrebe jednostavnog namještaja u industrijskom stilu.
- Što sve imate u ponudi? Jesu li jela isključivo domaća ili su inspirirana stranom kuhinjom?
Fabbrica nudi bogatu ponudu originalnih napolitanskih pizza, velik izbor domaćih i stranih craft piva te BBQ jela pripremljena u peći na drveni ugljen uz lokalna vina. Kod pića naglasak je na veliki izbor točenih craft piva. Originalnu napolitansku pizzu pripremaju vrhunski napolitanski pizza majstori koristeći izvorne sastojke u originalnoj peći na drva izgrađenoj u Napulju.
Fuzija svjetskih okusa
Spoj tradicije i urbane kuhinje, kulinarski je model koji koristimo u Fabbrici surađujući pri tome s malim proizvođačima i OPG-ima istarskog teritorija i Italije; od odabira riže za arancine, zatim brašna za pizze, preko mesa, sira, skute, suhomesnatih proizvoda, do povrća i voća – rekao nam je Oriano i nastavio.
Fuzija svjetskih okusa ogleda se u raznim namazima, baba ghanoush (patliđan), guacamole (avokado) i humus (slanutak), salatama od dimljene patke, sipe, liganja, s daškom Istre u mesnim delicijama magarca i boškarina, ali i primjerice krispi azijskim krilcima te odležanom mesu.
- Što ljudi najčešće naručuju, odnosno što biste izdvojili iz ponude?
Zasigurno je za goste posjetitelje odlazak u restoran bitan trenutak stvaranja doživljaja cjelokupnog putovanja i pečat destinacije koji prodaje teritorij i stvara lijepe uspomene kod gosta potrošača.
Gosti se putem hrane, žele se upoznati s destinacijom, stoga naručuju i namirnice koje se vezuju uz sam teritorij. Međutim, sve je više popularna fuzija tradicionalne i svjetske kuhinje koja je daleko pristupačnija okusima i autentičnošću za same potrošače. Otkrivaju se novi svjetovi uz primjenu kreativnosti i sljubljivanjem hrane i vina ili piva, kao i raznih slow grickalica s alkoholnim i bezalkoholnim koktelima. Homemade ice tea i limunade s okusima tropskog voća otkriće su u Fabbrici.
Današnji su gosti vrsni poznavaoci hrane i pića i veliki gurmani tako da prolazi samo dobra i izvrsna hrana s najboljim proizvodima prilikom pripreme, kao i najsuvremeniji i najzdraviji načini pripreme. Kod nas možete zato kušati sve – od fermentiranog povrća koje sami radimo do confettura voća te homemade deserata, kao što je primjerice nonina torta od jabuke i rogača s karamelom i maslinovim uljem.
Foto: Instagram, Fabbrica