Ovako se radi gelato u jednoj od
najpoznatijih firentinskih slastičarni

Firenca je možda najpoznatija po svojem sladoledu, odnosno kako Talijani inzistiraju – gelatu. I dok je cijeli centar grada prepun slastičarnica, posebice glavne ulice koje su turističke žile kucavice, samo je nekoliko pravih gelaterija koje se svojim proizvodima ponose već gotovo cijelo stoljeće i rijetko kad otkrivaju tajne svojih domaćih sastojaka.

gelateria2

Jedna od njih je i Gelateria Vivoli, otvorena 1929. godine, koja je vrata svoje sladoledne radionice otvorila posebno za kulinarsku emisiju kanala PBS ‘I’ll Have What Phil’s Having’. Phil Rosenthal, glavno lice emisije, zaslužan je za nastanak poznate serije ‘Svi vole Raymonda’, a ovaj dokumentarac je njegov uspješan izlet u putopisne vode. Najnovija epizoda Phila je odvela u Firencu gdje je saznao sve o domaćem sladoledu, kako se priprema, kako prepoznati umjetne arome te na kraju kakvog je okusa pravi gelato pripravljen od jaja i mlijeka. U ovom slučaju to je bila takozvana ‘crema’, najprodavaniji sladoled Gelaterije Vivoli, sasvim jednostavan, a prema reakciji Phila Rosenthala, čini se, savršen.

I’ll Have What Phil’s Having (Mondays at 10/9c)A taste of gelato at Florence’s Vivoli brings tears of joy to Phil Rosenthal’s eyes. Tomorrow, it’s the Italy episode of I’ll Have What Phil’s Having. See it at 10/9c on PBS.

Posted by PBS on Sunday, October 4, 2015

Foto: Gelateria Vivoli

Učitati još
Zatvori