U posljednjih nekoliko godina zagrebačka gastro scena uistinu je procvjetala; nova mjesta za dobru klopu neprestano se otvaraju. Ugostitelji prate svjetske trendove, ali ponajprije se povode onim što je popularno u gradu, do te mjere da se jasno mogu razaznati valovi u kojima niču nova mjesta specijalizirana za određeni tip hrane.
Prije 10-tak godina u gradu ste kao brzi obrok mogli pojesti samo fast food – pizzu, burek, ćevape, hamburger, nemaštovite sendviče u sandwich barovima i slično. Među prvim novitetima sa svjetske scene u Zagrebu su počeli nicati wine barovi koji su u svojoj ponudi imali plate i druge sitne zalogaje uz vino, zatim su popularnost stekli wok restorani, burgeri su pomeli sve pred sobom, za njima sushi barovi, a paralelno je stasala scena malih bistroa u kojima se po prihvatljivim cijenama moglo uživati u konkretnom obroku u opuštenoj atmosferi.
Upravo se nepretenciozni bistroi koje Zagrepčani vole pohoditi nakon posla ili za vrijeme subotnje špice u skladu sa svjetskim gastro mijenama okreću sendvičima kao novom hitu. Ali ne običnim, ne sendvičima već onim koji između dvije kriške kruha imaju najfinije sastojke od kojih rastu zazubice i koji čine uistinu zanimljiv obrok. Kvalitetno meso, odlični umaci, zdrava peciva, salate, klice i brojne druge maštovite ideje spajaju se u kombinacije koje vrijedi isprobati.
Ponekad su to izvedenice iz najobičnijeg tosta ili burgera, a samo nebo je granica. Brojne kombinacije možete smišljati i kod kuće jer sendvič ne mora biti samo šunka i sir ili pohanac između dvije kriške kruha. Sudeći prema TV emisijama najpoznatijih svjetskih kuhara kao što su Jamie Oliver ili Gordon Ramsay, najviše koristi imat ćete od svog sendviča ako pečeno meso od jednog ručka iskoristite za neku kombinaciju sljedećeg dana, važno je samo da obiluje sastojcima – povrćem, umacima, neobičnim dodacima poput recimo voća ili orašastih plodova.
Pustite mašti na volju ili u svojem sendviču uživajte u nekom od zagrebačkih bistroa i restorana kao što su Mundoaka, Bistro 75, Dežman bar, Bistroteka, Good Food, Sherry’s Wines & Bites, Pod Zidom, Zrno Bio Bistro i drugi. Zavrnite rukave i zaronite u bogatstvo okusa.
Foto: Facebook