Blagdani samo što nisu pokucali na vrata, a mnogima misli već lutaju na raskošnu božićnu trpezu. Grad je već zamirisao divnim zimskim aromama tradicionalnih mirisa vanilije, cimeta i kakaa. Praznici su vrijeme darivanja i uživanja, a dobro je poznato da okupljanja ne mogu proći bez finih recepata. U razmacima između shoppingiranja i zadnjih ovogodišnjih poslovnih obaveza, bitno je da su obroci nutritivno bogati i jednostavni za pripremu.
Bez obzira na to volite li kuhati satima ili pak više naginjete brzinskim rješenjima, kokosova mast olakšat će vam pripremanje obroka. Ona s mirisom idealna je za ubacivanje u kolače kojima će podariti slatke note. No, u glavnim jelima kokosova mast bez mirisa obogatit će teksturu i obrok učiniti zdravijim i kvalitetnijim od onog pripremljenog na običnom ulju. Popularnost zdravih recepata i općenito holističkog pristupa življenju iz dana u dan sve više raste. Na društvenim mrežama poput Pinteresta i Instagrama, koji služe kao izvor kreativnih ideja, pronašli smo inspiraciju za dva fina recepta u kojima će kokosova mast biti glavna zvijezda.
Kokosova mast – glavna zvijezda svakog recepta
Kokosova mast sadrži savršeni omjer masnih kiselina koje imaju blagotvorni utjecaj na probavni
sustav i ubrzavaju metabolizam. Čak ju i najpoznatiji supermodeli svijeta svakodnevno ističu kao moćnog saveznika u njezi kože i kose. Jedno je sigurno, kokosova mast ima brojne kvalitete i ubrzo će postati sastavni dio vašeg kućanstva. Pri temperaturi većoj od 25 stupnjeva kokosova mast se topi i za razliku od većine drugih ulja, sigurna je za prženje, pečenje i pirjanje. Kako bi svoje božićne recepte ove godine učinili hranjivijima i nutritivno bogatijima, ubacite ju u kolače umjesto maslaca ili u glavna jela umjesto običnog ulja. Osim toga, izvrsna je i u vrućim čokoladama i toplim napitcima. Zvijezda u asortimanu ima praktično pakiranje od 250g uz koje će kuhanje postati pravi užitak.
Složenac od lososa i špinata
Sastojci:
- 6 fileta lososa
- prstohvat soli i papra
- 5 žlica kokosove masti
- 3 žlice naribanog češnjaka
- 1 mali žuti luk
- 50ml vrhnja za kuhanje
- 300g svježeg špinata
- 1/2 šalice naribanog parmezana
- 2 žlice sjeckanog peršina
- 300g mladog krumpira
** kriške limuna po želji
Čokoladni brownie
Sastojci:
- 200g tamne čokolade
- 200g kokosove masti
- 4 žlice meda
- 3 jaja + 1 žutanjak
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 120g brašna
- 1/2 šalice badema
- 90g kakaa za kolače
- 1/2 žličice cimeta
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
Upute:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. U kalup za pečenje stavite papir. Na laganoj vatri otopite čokoladu i kokosovu mast. Ohladite i sipajte u zdjelu gdje ćete dodati sve ostale sastojke. Miješajte pjenjačom kako bi izbjegli nastajanje grudica. Smjesu izlijati u kalup, na vrhu utisnuti bademe i peći 35 minuta. Brownie će imati hrskavu koricu, a iznutra će zadržati sočnost. U hladnjaku ih možete čuvati do 5 dana.