U danima kada djeluje da je mrak vani otkako otvorimo oči, važno je nastaviti voditi računa o sebi i ne preskakati doručak. Osim ako ne pripadate onoj grupi ljudi koji uživaju u svojim malim jutarnjim ritualima, kuhanje odmah nakon buđenja djeluje kao zamoran zadatak. Zato smo pripremili recept koji možete spremiti i prije spavanja, a ujutru ga možete samo podgrijati. Ovisno o pripremljenoj količini, ova zapečena zobena kaša može biti vaš go-to doručak i do nekoliko dana. Inspiraciju za ovu kremastu kašu punu vlakana pronašli smo na @deliciouslyella profilu.
Sastojci
- 200 g zobenih pahuljica
- dvije jabuke – naribane ili narezane na trakice
- žličica cimeta
- dvije šake ili 50 g miksa sjemenki (možete koristiti bundevu, suncokret, sezam)
- litra kravljeg ili biljnog mlijeka po želji (smanjite količinu ako želite čvršću strukturu)
- 150 g kupina ili drugog voća po izboru
- prstohvat krupne morske soli
Posip
- 50 g narezanih orašastih plodova po želji
- jabuka narezana na trakice
- javorov sirup
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Priprema
Zagrijte pećnicu na 160 °C s ventilatorom ili 180 °C s uključenim gornjim i donjim grijačem. U posudi pomiješajte pahuljice, jabuke, cimet, sjemenke i dodajte prstohvat soli. Prelijte mlijekom i sve dobro promiješajte. Prebacite dobivenu smjesu u vatrostalnu posudu i pospite kupine ili drugo voće po vrhu. Pecite u pećnici 30-35 minuta dok smjesa ne dobije zlatnu boju i vidite mjehuriće po površini. Zapečenu zobenu kašu izvadite iz pećnice i lagano promiješajte. Ne brinite se ako vam smjesa izgleda previše rastresito. Kako se kaša bude hladila, jelo će postati gušće.
Servirajte na tanjur i ukrasite orašastim plodovima, trakicama jabuka i javorovim sirupom.
Extra tips
Ako želite da vaša zapečena zobena kaša ima čvršću teksturu dodajte u smjesu 2 izgnječene banane i eksperimentirate s količinom mlijeka. Za veći unos proteina možete vašoj kaši dodati jednu do dvije mjerice proteinskog praha. Pored toga, ovo nije jedini okus koji vam stoji na raspolaganju. Možete se igrati s izborom voća ili dodati čokoladu za malo slatkoće.
*Tekst je preuzet s portala Journal.rs.
Foto: Instagram (@deliciouslyella, @beckbitesback, @jasminsarakatariina)