I ovog prosinca Esplanadin Zinfandel’s postaje nezaobilazan hotspot za druženja, a ima i novi jelovnik
I ovog prosinca Esplanadin Zinfandel’s postaje nezaobilazan hotspot za druženja, a ima i novi jelovnik

I ovog prosinca Esplanadin Zinfandel’s postaje nezaobilazan hotspot za druženja, a ima i novi jelovnik

Ako ste u potrazi za otmjenim kozmopolitskim ugođajem s daškom blagdanskoga glamura koji u spoju s besprijekornom uslugom i uzbudljivom ponudom donosi čaroban gurmanski doživljaj, onda svakako predlažemo da posjetite Esplanadin Zinfandel’s, čija je chefica kuhinje Ana Grgić Tomić upravo predstavila novi jelovnik à la carte koji izgleda neodoljivo.

Esplanade Zagreb Hotel - Zinfandel's restoran - Lili Basic (2)
Esplanade Zagreb Hotel - Ana Grgić Tomić
Ana Grgić Tomić

Sezonski hit – meso plavog raka

Ana je tijekom godina značajno oblikovala identitet Zinfandel’sa. Uz inovativan pristup kuhanju, spoj suvremenih kulinarskih tehnika, poštujući tradiciju i lokalne sastojke te koketirajući s mediteranskom kuhinjom, unijela je dašak ženske osobnosti i kreativnosti vidljive na svakom njenom tanjuru. Zinfandel’s je poseban i zbog naglaska na održivosti te odnosa prema food waste filozofiji, zbog čega je prije nekoliko godina ovom restoranu dodijeljena prva zelena Michelinova zvjezdica. Ovaj je put Ana u jelovnik uvrstila meso plavog raka, invazivne vrste koja obitava u Jadranskom moru.

Esplanade Zagreb Hotel - Meso plavog raka (2)
Meso plavog raka

Vrlo je cijenjeno zbog svestranosti

„S obzirom na to da sam ambasador WWF-ove inicijative za održivo ribarstvo, nastojim pažljivo i promišljeno upotrebljavati ribu i morske plodove te svojim utjecajem potaknuti druge da brinu o budućnosti ribe na tanjuru i u moru. Primjerice, na jelovnik za Fooling Around na terasi Oleander dodala sam sardine. Već godinama od provjerenih ribara uzimam jadranske škampe, a sada sam u razgovoru s timom iz WWF-a odlučila u jelovnik uvrstiti plavog raka koji, uz to što je iznimno ukusan, ima i važnu ekološku ulogu. Kao invazivna vrsta u Jadranskom moru plavi rak izaziva promjene u ekosustavu ugrožavajući autohtone vrste i ekološku ravnotežu. Uključivanje plavog raka u prehrambeni lanac stoga pomaže u kontroli broja te vrste, čime se smanjuje njezin utjecaj na okoliš. Ova se vrsta može održivo loviti i koristiti. Meso plavog raka blagog je okusa i čvrste teksture te je vrlo cijenjeno zbog svoje svestranosti u pripremi raznih jela. Spojila sam ga s kremom od ostalih rakova i dodala nježnu pjenu od ljupčaca, fritulu s kremom od pečenog i ukiseljenog celera te sve zaokružila Oscietra kavijarom koji dolazi iz održivog uzgoja”, objašnjava chefica.

Esplanade Zagreb Hotel - Meso plavog raka

Kreativna predjela

Od predjela Ana izdvaja i jadranske škampe, koje je ovaj put marinirala s domaćim pekmezom od šipka, a dolaze u spoju s torticom i crème brûléeom od karameliziranih čičoka te uz lješnjak i velouté od škampa. Jadranski škampi jedna su od Aninih najdražih namirnica, a love se u Podvelebitskom kanalu vršama radi zaštite mikroekosustava. Poširanu školjku sv. Jakova naglašava fini mousse od tartufa, dok svoj poznati kremasti rižoto Ana ovaj put priprema s gorkom kremom od radiča i porta uz kremu od guščje jetre. Zimi se valja ugrijati uz juhu, onu od pečenog kukuruza s paljenim kukuruzom i marmeladom od čilija i amarant ili uz okusom snažan consommé od fazana s domaćim raviolima punjenim kremom od kestena i mesom fazana – bilo koju da odaberete, ne možete pogriješiti.

Esplanade Zagreb Hotel - Jadranski skampi (2)
Jadranski škampi
Esplanade Zagreb Hotel - Posirana jabukova kapica s mousseom od tartufa (2)
Poširana jabukova kapica
Esplanade Zagreb Hotel - Krem juha od pecenog kukuruza, paljeni kukuruz, marmelada od cilija, amarant (1)
Krem juha

Glavna jela

Popis glavnih jela donosi odlične zimske kombinacije okusa. „Prepelicu sam spojila s mousseom od sušenih marelica, a kosti i sok marelica iskoristila sam za demi-glace koji se priprema od ostataka povrća. Jelenji file pripremljen je u kori od začinskog bilja koje uzgajamo na terasi Oleander te crnog češnjaka koji se odlično slaže s mousseom od crnih truba koje sam pripremila na način mille-feuille, baš poput slavnog francuskog deserta. Škarpina ovaj put dolazi s uljem od mandarine i baršunastim umakom od prave jesenske namirnice – dimljene i pečene buče”otkriva Ana.

Tu su i neizostavni specijaliteti restorana: posebna je poslastica brancin pečen u soli, kojeg osoblje stručno filetira pred vašim stolom, kao i tatarski biftek koji osoblje priprema upravo onako kako vi poželite, pažljivo dozirajući začine i dodatke za savršenu ravnotežu okusa.

Esplanade Zagreb Hotel - File jelena u kori od zacinskog bilja i crnog cesnjaka
File jelena
Esplanade Zagreb Hotel - Skarpina, veloute od pecene dimljene buce, ulje od mandarine, pjena od dumbira, peceni brokulini,...(2)
Škarpina

Fantastični slatki spojevi

Svaki dobar obrok treba zaokružiti nečim slatkim. Glavna Esplanadina slastičarka Mirjana Špoljar osmislila je fantastične spojeve okusa na koje nitko ne može ostati ravnodušan. Truffles od tamne čokolade i kestena, s curdom od naranče ili pak mousse od tamne čokolade i grožđa crumbleom od badema i kakaa zadovoljit će nepca svih ljubitelja čokoladnih okusa, dok će obožavatelji laganih voćnih nota posebno uživati u biskvitu od đumbira i meda, sa sorbetom od kruške i poširanom kruškom u začinskom bilju i klinčićima te u crumbleu od heljde s mousseom od čokolade i kremastom mandarinom.

Flambirane palačinke Crêpes Suzette sa sladoledom od limuna i svježom mentom zapalit će atmosferu za stolom. Svakako kušajte ovu poslasticu i prepustite se atraktivnom performansu koji osoblje stručno izvodi pred vama. „Plamenom se izvuče esencija okusa. Osim toga, flambiranje je poseban ritual koji gosti naprosto obožavaju!” ističe šef restorana Zinfandel’s Stjepan Okun.

Pomno birana vina, pjenušci i šampanjci iz Hrvatske i svijeta dat će završnu notu objedovanju u Zinfandel’su.

Esplanade Zagreb Hotel - Crumble od heljde, mousse od cokolade, kremasta mandarina, gel od mandarine, karamelizirana heljda (1)
Crumble od heljde
Esplanade Zagreb Hotel - Biskvit od dumbira i meda (1)
Biskvit od đumbira i meda

Dodatne informacije:

Ponuda à la carte dostupna je u Zinfandel’su svaki dan za ručak i večeru od 12:30 do 23:00, a za djecu je u ponudi posebno prilagođen Dječji meni. Tijekom adventa se u Esplanadi svake nedjelje poslužuje Adventski brunch od 12:30 do 16:00 uz čašu pjenušca dobrodošlice i klavirsku glazbu za 129 € po osobi. Ručak za djecu iznosi 65 €, a restoran svakodnevno poslužuje bife i à la carte doručak od 6:30 do 11:00.

Više informacija potražite na www.zinfandels.hr. Tijekom prosinca su moguće gužve, pa predlažemo da stol možete rezervirate na vrijeme telefonom 01 4566 644, e-poštom na zinfandels@esplanade.hr ili putem aplikacije Open Table.

 

Foto: PR

Učitati još
Zatvori