Coquelet ili domaće pile sa soli i kajunskim začinima
Kajunska gastronomija, svojstvena ruralnim područjima juga Louisiane, odlikuje se mješavinom okusa. Iako začini variraju ovisno o tome tko radi mješavinu, osnova je uvijek ista: paprika, origano, papar, sol, češnjak, luk, timijan i kajenska papričica, koja ovisno o količini daje više ili manje pikantan okus.
Kuhanje na soli tipično je za mediteranska područja i područja sa solanama. Radi se o starinskom načinu kuhanja koje se nadopunjuje pečenjem u pećnici, iako se za pripremu ponekad koristi i tava. Za pripremu na ovaj način, komadi ribe, mesa ili povrća moraju biti cijeli. Iako su kod ovog načina kuhanja namirnice uronjene u više od kilograma soli, na kraju će apsorbirati samo količinu koju trebaju kako bi bile ukusne.
Recept je pripremila i s posjetiteljima svog webshopa podijelila Zara Home.
SASTOJCI
Za 2 porcije:
- 2 pileta iz ekološkog uzgoja
- 1,5 kg krupne morske soli za pečenje
- 4 bjelanjka
Za kajunsku mješavinu začina
- 2 žličice crvene ili slatke paprike
- 1 žličica crnog papra
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica luka u prahu
- 1 žličica sušenog timijana
- 1 žličica origana
- 1 žličica mljevene kajenske papričice
PRIPREMA
- Operite piliće.
- Pomiješajte sve začine. Ako vam je neki od začina posebno drag, možete ga dodati i malo više.
- Istrljajte piliće sa začinima, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku preko noći.
- Prije nego što započnete s pripremom, zagrijte pećnicu na 200 ºC i izvadite piliće iz hladnjaka pola sata prije pripreme.
- U širokoj posudi pomiješajte bjelanjke i sol dok se potpuno ne navlaži.
- Na dno pladnja za pečenje stavite mješavinu soli i pripazite da sloj nije predebeo. Dodajte piliće i prekrijte ga ostatkom soli čvrsto pritiskajući rukama.
- Pecite 60 – 80 minuta.
- Izvadite pladanj iz pećnice i nožem razrežite koru od soli koja je očvrsnula.
- Jelo možete poslužiti uz crvenu rižu ili crvenu quinou.
Foto: Zara Home