Zobene pahuljice, odnosno, zobena kaša popularan je doručak, čiju poziciju dodatno utvrđuje trend zdrave prehrane. Društvene mreže i kuharice prepune su recepata za ovaj ukusni obrok u najrazličitijim varijantama i s najkreativnijim dodacima. Sigurno ste probali kuhanu varijantu, pa i onu koja se ostavlja preko noći u frižideru, ali jeste li ikad zapekli svoje zobene?
Pravi zimski ‘comfort’ doručak odlično je rješenje kada tražimo malo raznovrsnosti, ali i da se zagrijemo u ranim jutarnjim satima. Osim što će se iz pećnice širiti fine začinske arome, u ovu kombinaciju možete ubaciti i razno voće, poput jabuka ili krušaka koje su odlične kad su zapečene. I naravno, orašaste plodove koji će sve zaokružiti ili maslac od kikirikija/badema za baš ukusnu, kremastu varijantu.
Zapečene zobene s jabukom i kruškom
2 šalice zobenih pahuljica
1 žlica chia sjemenki
2 šalice biljnog mlijeka
prstohvat soli
mrvica ekstrakta vanilije
1 žličica cimeta
1/4 žličice muškatnog oraščića
1 jabuka (očišćena i tanko narezana)
1 kruška (očišćena i tanko narezana)
šaka sjeckanih badema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte zobene, chiju, mlijeko i sve začine te smjesu ulijte u lim za pečenje (prethodno ga namažite s malo kokosovog ulja). Na vrh posložite narezane jabuku i krušku, posipajte bademima i stavite peći otprilike 30 minuta, dok ne vidite da je tekućina isparila. Poslužite toplo!
Foto: Instagram