Da je doručak najvažniji obrok svi već dobro znaju. Preskakanje ovog dragocjenog obroka jedna je od najlošijih navika koja dugoročno ostavlja trag na zdravlju. Zobena kaša u posljednjih nekoliko godina sve više dobiva na popularnosti. S obzirom na ubrzani način života i nedostatak vremena mnogi zanemaruju pravu vrijednost i kvalitetu kućno pripremljenih obroka. Izbjegavajte instant pakiranja zobenih kaša i razne zobene pahuljice s voćem jer obiluju šećerima. Prava riznica vitamina, vlakana i minerala nalazi se u onoj najobičnijoj zobi za nekoliko kuna. Osim što će vas zasititi do ručka, savršeno se kuha s gotovo svim voćem i orašastim plodovima. Dodajte meda, cimeta i omiljeno mlijeko za kremastu teksturu u zdjelici punoj mirisa.
Doručak u krevetu
Mnogi s nestrpljenjem iščekuju vikend. Omiljeni dani u tjednu kada si možemo priuštiti koji sat sna više. Nakon dugih sati spavanja, tijelu je potrebna energija. Koncentracija šećera u krvi nakon noćnog posta opada pa su tijelu potrebni ugljikohidrati za buđenje. Kad se naučimo preskakati doručak, tijelo štedi energiju i sprema zalihe, a tako se cijeli metabolizam uznemiruje. Stoga su žitarice odlična ideja za zdrav početak dana i uravnoteženi doručak. Ako nemate naviku doručkovati, zapečena zobena kaša ubrzo će vam promijeniti naviku preskakanja ovog važnog obroka. Omiljeno sezonsko voće ubacite na vrh, posipajte mješavinom toplih začina poput cimeta, vanilije i muškatnog oraščića. Za potpun i cjelovit obrok nasjeckajte orašaste plodove i dodajte mlijeko po izboru.
Zapečena zobena kaša
Sastojci:
- 2 šalice zobi
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica praška za peciva
- 2 žlice meda
- 1 šalica mlijeka po izboru
- 1/3 šalice maslaca od badema
- 2 žlice lanenih sjemenki
- 5 žlica vode
- 1/2 šalice kompota višnje
- 1 nektarina ili banana
- 1 žličica cimeta
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice sjeckanih badema
Upute:
Lan i vodu promiješajte u čaši i ostavite na strani. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. U veliku zdjelu sipajte sve sastojke i dobro izmiješajte, na posljetku pažljivo ubacite višnje kako se ne bi zgnječile i obojile smjesu. U kalup promjera 20cm izlijte zobenu kašu, a po vrhu narežite voće i posipajte bademe. Pecite 40 minuta na 180 stupnjeva, a po želji prelijte s još mlijeka. Poslužite zobenu kašu kremastu i toplu. U hladnjaku ju možete držati i do nekoliko dana i poslužiti s grčkim jogurtom za slatki hladni desert.
Foto: Instagram