Journal redakcija na Zagreb Burger Festivalu: Isprobale smo burgere sa svih 13 kućica, evo naših dojmova
Već sedmu godinu za redom, omiljen gastro festival Zagrepčana i njihovih posjetitelja upravo je Zagreb Burger Festival. Svakog rujna na jednom se mjestu okupljaju najsočniji i najkreativniji burgeri iz cijele zemlje, a i šire. Prošlog je petka na Trgu dr. Franje Tuđmana i službeno otvoreno ovogodišnje izdanje festivala. Od 8. pa sve do 18. rujna od 12 do 01 ujutro ovdje vas čeka preko 40 mesnih delicija, veganske i vegetarijanske opcije burgera, razni krumpirići, slastice, ali i četiri bara s velikim izborom pića.
Journal redakcija na Zagreb Burger Festivalu
Kao i svake godine, tradicionalno smo se uputile na Zagreb Burger Festival kako bismo istražile ponudu; probale smo burgere sa baš svih kućica. Nije to bio nimalo lak zadatak, jer kućica je 13 – više nego nas u redakciji! Hrabro smo se podijelile i odučile isprobati ovogodišnje favorite, ali i što različitije burgere kako bismo vam najbolje približili ponudu i posebnosti ovogodišnjeg izdanja festivala. Bilo je genijalnih “klasika” na koje ćemo se sigurno vrtaiti, ali i potpuno novih i naočekivanih burger kombinacija okusa!
Krenule smo redom, a u nastavku donosimo koji smo burger jeli na kojoj kućici, te kakvi su bili naši dojmovi!
The Meat, Meat sliders
Oduševili su nas i mali slideri s kućice The Meat, pa smo tako ovdje imale prilike probati tri burgera s vrhunskim mesom koji dolaze zajedno u jednostavnom pakiranju. Mini burgeri s kućice The Meat sadrže 100% junetinu isključivo s hrvatskih pašnjaka, a dolaze uz odličan BBQ umak i pecivo nastavlo u suradnji The Meata i pekarne Kroštula! Mi smo uživale u ovim mini delicijama.
Toster, Local One
Burger bar Toster na zagrebački je festival ove godine prvi put stigao iz Novog Sada, te je predstavio svoje nagrađivane favorite. Mi smo odlučile isprobati hvaljeni “Local One”, burger koji čini na prvu neobičan spoj “duvan” čvaraka, moussa od kajmaka i domaćeg ajvara, sočnog mesa, zelene salate i peciva. “Duvan” čvarci zapravo su neklasični čvarci koji dolaze u rasjepkanom obliku. Ova kalorijska bomba idealna je za sve one koji su gladni, a ako ste u potrazi za lokalnim okusima sigurno nećete pogriješiti.
Beg’s Plant Based, Beg’s Cheese
Beg’s-ov burger sastoji se od Kroštulinog plant-based brioche peciva, Beyond Meat pljeskavice, BBQ umaka, Bedda topljivog sira, umaka od meda, majoneze i senfa, zelene salate, rajčice i rikole. Beg’s Plant Based Streetfood izvrsna je opcija za sve koji preferiraju plant-based ili vegetarijanske opcije, a i sami smo jako sretni da na festivalu imamo opciju pojest ovakav burger!
Picnic Mingle, Blackie
S Picnic Mingle kućice odabrale smo signature burger, “Blackie” burger. Karamelizirani luk, cheedar sir, senf-med umak, crumble od pancete i Kroštulin brioche bun od krumpirovog tijesta savršeno su se stopili u ovom burgeru, a velik dio Journalove redakcije smatrao je upravo ovaj burger pobjednikom cijelog festivala!
BBQ Hot Yard, Kimchi Kard-asian
Potpuno nove okuse otkrile smo u burgeru Kimchi KARD-asian s kućice BBQ Hot Yard. Kako ime i burgera i same kućice ukazuju, burger sačinjen od 200g junetine, kimchija, hishio majoneze, korijandera, cheedar sira i brioche burger peciva donosi note Azije i Amerike, blago je pikantan do ljut, ovisno o vašem stupnju tolerancije ljutoga! Nama se jako svidjelo tostirano pecivo i sočnost svih sastojaka.
Plavica, Jancić
Na creskoj kućici Plavica, koja nam donosi lokalne otočke specijalitete i burgere od raznog mesa, odlučile smo se za burger od janjetine, Jancić. Creska janjetina, skuta, brioš pecivo, rajčica, BBQ umak, menta i pesto oduševili su sve ljubitelje janjetine prisutne među nama. Note svježine mente i pesta odlično su podigle ovaj creski burger, a za našim se stolom raspravljalo i je li ovo najbolje od svih peciva.
Guloso, Negromant
Prošlogodišnji pobjednik festivala, Guloso iz Dubrovnika predstavio je burger Negromant, koji je ime dobio po istoimenom merlotu. Naravno da smo ga isprobale i jako nam se svidio! Junetina, marinirani maslac začinjen svježim timjanom, koricom naranče i češnjakom, dolaze uz Brie sir i majonezu s redukcijom merlota Negromant. Unatoč jakim okusima nekih namirnica kojima je prožet, burger je jako zanimljiv, neobičan, ali i blag i nježan.
4 Burger, Chicken
Jedino mjesto na kojem smo pronašli burger s piletinom bio je 4 Burger, inače poznat po smash burgerima. Ipak, odlučile smo se za jedan laganiji, nježniji burger s pohanom piletinom, tartarom, iceberg salatom i rajčicom, i bio nam je odličan!
Institut za burgere by Mate Janković, Peper Jack
Burger pod imenom Peper Jack s Instituta za burgere by Mate Janković istaknuo se hrskavim elementima i prožetim okusima, a neki od nas su ga proglasili favoritom. Složile smo se kako je ovo dobitna kombinacija klasike i nečeg novog; 100% juneće meso, prženi luk, brioche pecivo, iceberg salata, tostirane bućine sjemenke, majoneza, cheddar sir i chutney od paprika genijalan su burger spoj!
Chef’s Burger by Ivan Pažanin, Truffle Panceta Burger
Izvrstsan burger s kućice Chef’s Burger by Ivan Pažanin sadržavao je 100% junetinu hrvatskog uzgoja, pancetu, jalapeno papričice, ljubičasti luk, rikolu, cheddar sir, truffle majonezu i brioche pecivo. Ljubitelji tartufa među nama odmah su rezervirali svoj zalogaj burgera koji je nestao u sekundi!
El Toro, Peruvian
Još jedan od ovogodišnjih favorita Journalove redakcije bio je El Torov burger Peruvian. Potpuo neočekivana kombinacija okusa donosi nam 150 g Black angus mesa, umak od aji amarilo paprike, zelenu avokado kremu, grill kukuruz, hrskavu plantano bananu, svježi korijander, iceberg salatu te krumpir pecivo.
Komentirali smo kako ćemo od sada i sami u burgere dodavati grilani kukuruz, a ovaj egzotičan spoj okusa i boja i vizualno je bio jako primamljiv!
Flying Pig, Barbie Q
Barbie Q je izvrstan mesni BBQ burger koji se također našao pri samom vrhu naših favorita. Sočno domaće meso, savršeno pecivo, drniška panceta, avokado, zelena salata, ukiseljena mrkva i otopljeni sir uz domaći dimljeni BBQ umak, hrskavi luk, vegansku majonezu i domaću marmeladu od luka nas su potpuno oduševili!
Doomsday, Doomsday
Impresivno velik burger koji smo jedva savladale bio je Doomsday s istoimene kućice. Najveći burger koji se našao na našem stolu čini niz od dvije juneće pljeskavice, mladog cheddara, dva reda špeka, grill rajčica, jalapenosa, peciva, Doomsday umaka i ljutog umaka! Upozoravamo, ako uzimate ovaj burger morate biti veliki ljubitelj mesa i ljutih umaka!
Kako nam je bilo?
Foto: Sanja Jagatić