Kad pročitate “bez brašna i šećera” vjerojatno prvo pomislite na nešto manje ukusno i zanimljivo, ali vjerujte mi ova torta nije takva! Baš naprotiv, odlična je! Mljeveni orasi su u službi brašna, a datulje umjesto šećera. Radim je više puta godišnje za razne prigode i svi su uvijek oduševljeni ovom tortom tako da probajte, nećete požaliti. 🙂
Recept za orah tortu
Sastojci:
- 180 g datulja bez koštica
- 300 ml mlijeka
- 250 g mljevenih oraha
- 2 žlice kakao praha
- 2 jaja
- 60 g maslaca
- 1 žličica arome vanilije
- 7 g praška za pecivo
- prstohvat soli
- 150 g tamne čokolade
Priprema:
- Datulje kuhajte u mlijeku 5-10 minuta na laganoj vatri dok ne omekšaju pa im dodajte maslac da se rastopi.
- Sada datulje s mlijekom uz ostale sastojke stavite u multipraktik i izradite do glatke kreme.
- Prebacite smjesu u kalup za tortu i pecite 30 minuta na 180 stupnjeva.
- Prelijte otopljenom čokoladom i ukrasite orasima.
-savjeti-
- Ako nemate multipraktik/sjeckalicu, smjesu možete napraviti i u blenderu ili štapnim mikserom.
- Ja sam koristila kalup promjera 20cm, ali možete slobodno i veći (torta će biti malo niža).
- Dok topite čokoladu na pari možete dodati i žlicu ulja.
Recept nam donosi Bruna Vučak s bloga YumYum Paradise. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Bruna Vučak