Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Lucija Bilandžić s Dva srca i kuhača.
Ljeto je idealno za mediteransku kuhinju jer je lagana i uravnotežena, a istovremeno donosi rapsodiju okusa zbog koje ćete uživati u svakom zalogaju. Salate su nam pritom omiljene – jednostavno ih je napraviti i čine super osvježavajući ručak. U nastavku vam zato donosimo recept za jednu ukusnu ljetnu salatu, koju možete napraviti i dan ranije.
Ljetna salata
Sastojci:
- kvinoja (3 boje)
- beluga leća (crna)
- mahune
- list peršina
- menta
- cherry rajčice
- Mardešić srdele u suncokretovom ulju s mediteranskim biljem
- maslinovo ulje
- limun
- mješavina začina
- aceto balsamico
Postupak:
Kvinoju i leću isperite pa kuhajte u slanoj vodi prema uputama na pakiranju (cca 20-ak min). Beluga leću također isperite prije kuhanja te kuhajte cca 15-ak min, ali nemojte soliti vodu da leća ne ostane tvrda. Kuhanu leću i kvinoju procijedite, pomiješajte te tople začinite maslinovim uljem, limunom te mješavinom začina prema želji.
Mahune blanširajte 10-ak min tako da ih ubacite u kipuću slanu vodu. Ako mahune režete na manje komade, kuhat će se kraće. U svakom slučaju, neka vam ostanu hrskave. Kad su kuhane prema vašoj želji, ubacite ih u ledenu vodu na koju minutu da zadrže boju. Procijedite te dodajte leći i kvinoji.
Cherry rajčice narežite na polovice ili četvrtine, list pešina slobodno ostavite cijeli, kao i listiće mente te dodajte u salatu. Sve pomijšajte te dodajte još maslinovog ulja, sok limuna i limunove korice, soli i papra te
mješavine vaših omiljenih začina po želji (odlično pašu bliskoistočni začini poput zatara ili slične mješavina). Na kraju dodajte srdele te pokapajte acetom balsamicom.