Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Anita Vukušić sa svojom kćeri Gitom (Mini Chef by Sport Educa).
Još jedan ukusan recept i ideja za ručak u kreaciji Mini Chef kuhinje.
Dobro došli u šareni, razigran i vrlo ukusan svijet Mini Chefa gdje pružamo doživljaj hrane za najmlađe članove obitelji! U Mini Chefu radimo sve – kuhamo, spremamo, peremo, čistimo, učimo, lijepo se ponašamo i fino papamo. Premda smo mali, imamo velike ambicije. U našem se restoranu sve brzo odvija, ali ne služimo brzu hranu. Vjerujemo u hranjive i nutricionistički vrijedne obroke, najbolje sastojke i dobar okus, a sve s naglaskom na uživanje u hrani i druženje za stolom.
Mi brinemo da su na našim tanjurima ponuđeni pravi i kvalitetni sastojci od kojih će klinci narastati veliki i snažni – ali djeca su majstori i glavni kuhari koji sastavljaju svoj vlastiti obrok. Mini Chef voli se pohvaliti da podržava projekt We Love Local i da većinu namirnica koristi od hrvatskih proizvođača.
Već ujutro mama Anita i kćer Gita razmišljaju što bi mogli pripremiti za ručak, a time inspirirati i druge obitelji da budu kreativne, a da pritom dobro i kvalitetno jedu. Odlučile su da će na meniju biti losos, namirnica bogata proteinima, omega 3 kiselinama i vitaminom D. Slasna je i sočna, a kako je vani lijepo vrijeme, vrlo lako će ispeći ribu na roštilju. Oko 11:30 sati pozvonila je dostava sa svježom košarom povrća iz RougeMarina koju su tog jutra naručile preko stranice welovelocal.hr. S veseljem su preuzele namirnice i zabava je krenula. Peršin, salata, rotkvica, luk, češnjak, krumpir, mrkvica i mlada blitva istog trena su oprane i ukomponirane u meni za ručak.
Namirnice za pripremu:
- 300 g lososa
- 500 g krumpira
- 200 g mrkve
- 1 češanj češnjaka
- 1 snop peršina
- Maslinovo ulje
- Sol
- Papar
- Ružmarin
- Zelena salata
- Rotkvice
Priprema:
Ogulite krumpir i mrkvu te narežite na ploške. Marinirajte s 2 jušne žlice malinovog ulja, sol, papar i ružmarin. Položite na papir za pečenje te stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 stupnjeva da se peče cca 40 min. Blitvu kratko kuhajte u slanoj vodi, a nakon što ju procijedite začinite maslinovim uljem i češnjakom.
Losos ispecite na grill tavi ili roštilju. Mnogi imaju problem s pečenjem, ali nije tako zahtjevno ispeći savršen komad lososa. Papirnatim ručnikom posušite file lososa i polegnite ga tako da strana s kožom bude prema dolje. Začinite solju i paprom. Pecite dok losos ne dobije boju u sredini, otprilike 10-12 minuta. Losos u sredini mora ostati blago proziran i ružičast. Primijetite li da iz njega počinje curiti bijela tekućina, to je znak da ste ga prepekli.
Operite salatu i rotkvice te začinite po želji.
Voilà, bon appétit!
Foto: Mini Chef by Sport Educa