![Weekend Food Festival na proljeće po drugi put u Rovinju](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/12/weekend-food-festival-rovinj-1.png)
![Weekend Food Festival na proljeće po drugi put u Rovinju](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/12/weekend-food-festival-rovinj-2.png)
Krajem godine, stiže odlična vijest, Weekend Food Festival, najveći regionalni gourmet festival ponovno će otvoriti svoja vrata brojnim posjetiteljima od 14. do 16. travnja 2023. u Rovinju. Prvo izdanje Festivala održanog u svibnju ove godine, smjestilo je Hrvatsku i Rovinj na mapu najutjecajnijih europskih gastro događanja, okupivši na istom mjestu najbolje svjetske chefove i eno- gastro stručnjake, brojne izlagače i preko 2500 posjetitelja u jednom vikendu.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/12/2_WeekendFoodFestival_2023-768x363.jpg)
Massimo Bottura, Ana Roš i Dabiz Muñoz samo su neka od imena koja su svojim nastupima napunili dvorane stare Tvornice duhana u Rovinju, a za sljedeću godinu organizatori najavljuju još više programa, gostujućih chefova svjetske i domaće scene, masterclassova, gala večera, te raznoliku ponudu hrane uz zabavu koja je neizostavni dio ovog festivala.
Održivost – tema koja je zasigurno jedna od najvažnijih trenutno u gastronomskom svijetu, bit će ove godine u fokusu i u Rovinju, a tome će pridonijeti i brojni slavni chefovi. Jedan od najpoznatijih, Simon Rogan, chef restorana L’Enclume okrunjenog s čak tri Michelinove zvjezdice i jednom zelenom zvjezdicom, začetnik je pokreta farm-to-table i trenutni predsjednik britanskog Bocuse d’Or, a njegov restoran fokusiran je isključivo na hiperlokalne i sezonske sastojke.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/12/Simon-Rogan_@Nina-K-Aldridge-768x1152.jpg)
U Rovinj dolazi i poznati chefovski trojac – Oriol Castro, Eduard Xatruch, Mateu Casañas iz španjolskog restorana Disfrutar. Ova tri chefa godinama su zajedno radili uz rame legendarnog Ferrana Adrije, a nakon 12 godine u El Bulliju odlučili su zajedno otvoriti restoran. Danas je njihov Disfrutar okrunjen s dvije Michelinove zvjezdice te se nalazi na trećem mjestu najboljih World’s 50 Best restorana.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/12/david_dabiz_munoz_pr.jpg)
Veliko je priznanje za Weekend Food Festival što se u Rovinj vraća i Dabiz Munoz, najbolji chef svijeta 2021. – 2022. godine, čije je predavanje na prošlom izdanju izazvalo ogroman interes publike. Ovaj avangardni španjolski chef kojeg se smatra predvodnikom moderne kuhinje uskoro otvara i svoj treći restoran u Madridu, a brojnu publiku u Rovinju najviše je impresionirao svojim šarmom i pristupom i kuhinji i ljudima.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/12/ana_ros_mario_kuc__era-1080x720.jpg)
Na drugo izdanje Weekend Food Festivala stižu i chefovi restorana Gucci Osteria da Massimo Bottura, Karime Lopez i Takahiko ‘Taka’ Kondo, koji dolaze na preporuku poznatog talijanskog chefa, Massima Botture, najveće zvijezde prvog izdanja WFF-a. Svoju priču o ljubavi i gastronomiji koja ga je vratila s pogrešnog životnog puta, u Rovinju će ispričati chef Eric Vildgaard, čiji je restoran JORDNÆR, smješten u skromnom hotelu u predgrađu Kopenhagena, nedavno dobio svoju drugu Michelin zvjezdicu.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/12/eric_vildgaard_jordn__r_raisfoto-1080x721.jpg)
Osim najavljenih zvijezda svjetske gastronomije, organizatori najavljuju i brojne druge chefove i zvijezde mixology scene, čija ćemo imena saznati uskoro.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/12/Karime-Lopez-i-Takahiko-Kondo_PR_Gucci-Osteria-768x1152.jpg)
Weekend Food Festival ove godine želi okupiti “oko istog stola” sve one kojima su hrana i piće sastavni dio posla, od eno i gastro stručnjaka do proizvođača hrane i izlagača opreme te svih gourmet zaljubljenika. Druženjima će svakako pridonijeti i street food court na kojem će se predstaviti brojni domaći i regionalni restorani i ugostitelji, a show cooking stage zadovoljit će sve one koji iz prve ruke žele vidjeti kako nastaju kreativna jela, sourdough tijesto ili vrhunska kava.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/12/weekend_food_festival_2022-1080x719.jpg)
Predstavit će se i brojni regionalni izlagači sa svojim vinima, maslinovim uljima, tartufima, kavama, vrhunskim pivima i pićima. Naravno, raznolike delicije i široku ponudu pića pratit će i dobra zabava, pa će svaka večer festivala biti obilježena nastupom poznatih izvođača.
![weekend food festival rovinj](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/12/gala_vecera_mario_kucera.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/12/gala_vec__era_mario_kucera-1080x720.jpg)
Kao i na prvom izdanju, najbolji svjetski i domaći chefovi udružit će snage na gala večerama u restoranima Maistre, generalnog sponzora i partnera Festivala.
Novost je i da će drugo izdanje Weekend Food Festivala trajati od petka do nedjelje, a ulaznice su već u prodaji na stranicama festivala. Tijekom prosinca mogu se nabaviti po posebnoj cijeni uz akciju 1+1. Sve novosti pratite i na službenim FB i IG kanalima.
Foto: PR, Pixsell, Mario Kučera