Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Đurđa Protić iz Zvona cateringa.
Ovo jelo sam pripremila s bešamelom, ne s vrhnjem i temeljcem. Bešamel se može koristiti i za druge vrste povrća poput cvjetače, šparoga, brokula…
Sastojci (za 4 osobe):
- 3 komada komorača
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1,5 žlica glatkog brašna
- 75 ml mlijeka
- 75 ml tekućine u kojoj se kuhao komorač
- sol
- muškatni oraščić
- prstohvat ljute papričice
- 40 grama naribanog parmezana
Postupak:
- Komorač očistite i obrežite od vanjskih listova, prepolovite i narežite na kriške.
- Kuhajte u posoljenoj vodi 5-7 minuta, ovisno o debljini listova komorača dok ne omekšaju. Malo tekućine sačuvajte za bešamel.
- Kuhanje bešamela: pržite brašno na 2 žlice maslaca na umjerenoj vatri 3 minute pa dodajte pomalo 75 ml mlijeka i 75 ml tekućine u kojoj se kuhao komorač.
- Kako se ne bi pojavile grudice, dobro istucite i povežite pri svakom dodavanju tekućine.
- Kuhajte bešamel 15 minuta, dodajte papar, muškatni oraščić i prstohvat papričice.
- Posudu u kojoj će se peći komorač premažite maslinovim uljem i maslacem. U jednom sloju rasporedite komorač, prelijte ga bešamelom, posipajte parmezanom i pecite 20 minuta dok se ne pojave mjehurići i površina porumeni.
- Uz ovo sjajno jelo dovoljno je servirati salatu. Ukoliko vam ostane jela za drugi dan, u pećnici na 120 stupnjeva se može lako zagrijati.
Foto: We Love Local