Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Lucija Bilandžić.
Frittata je moj izbor za uskršnji doručak ili brunch. Ona je mali odmak od klasične fritaje ili kuhanih jaja, a opet je jako prigodna. Mi smo inače za Uskrs u Istri pa proljetno povrće kupujem na porečkoj tržnici koja je super opskrbljena, ali ove godine smo doma pa sam povrće nabrala kod mame i tate u vrtu. U istarskoj varijanti ju radim s pršutom, divljim šparogama, lisičarkama (ako ih ima), a sad sam ju pripremila s kombinacijom pancete, mlade blitve i raštike, medvjeđeg luka, listova cikle te svježeg origana i vlasca. Frittata dozvoljava freestyleanje u kuhinji tako da slobodno ubacite u nju što god vam je drago.
Sastojci:
- 1 velika žlica maslinovog ulja
- malo pancete/špeka
- 2 jaja po osobi
- 1 dcl mlijeka
- 1 šaka naribanog parmigiana reggiana
- proljetno lisnato povrće po izboru – mlada blitva i raštika, medvjeđi luk, šparoge, mišanca, ćimule…
- svježe začinsko bilje – origano i vlasac
- krupna sol & friško mljeveni papar
- prstohvat peperoncina
Priprema:
Bazični recept za frittatu jest da umutite jaja, dodate sol i papar, šaku friško ribanog parmezana i malo mlijeka. Svo lisnato povrće prvo blanširajte (kratko prokuhajte u slanoj vodi koja ključa), ubacite u hladnu vodu, dobro ocijedite pa dodajte u mješavinu s jajima.
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Frittatu radite u tavi koju možete staviti u pećnicu.
Pancetu narežite na sitno i stavite u hladnu tavu na laganu vatru da se dobro ocijedi i zahrska. (Ako radite sa šparogama, onda je sad moment da i njih ubacite da omekšaju da toj otopljenoj masnoći.) Možete dodati i malo luka, ali ja nisam ovaj put jer sam nabrala vlasac pa mi je on dao taj lukasti šmek. Narezani vlasac, listiće origana i peperoncino dodajte panceti da aromatiziraju masnoću. Kad začinsko bilje povene, ubacite miks s jajima. Važno je da sve to radite na laganoj vatri.
Promiješajte da se sve skupa sjedini i ostavite 5 min na lagano da se ulovi korica po rubovima. Prebacite tavu upećnicu na 15 min. Frittata će za to vrijeme lagano nabubriti i do kraja se ispeći. Nakon što ju izvadite iz pećnicu, pustite ju da malo odmori pa ju narežite na kriške.
Poslužite uz skutu ili sir i vrhinje, rotkvice ili mladu salatu.
Dobar tek!
Foto: Lucija Bilandžić