Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Đurđa Protić iz Zvona cateringa.
Ova salata s neobično slatko-gorkim okusima daje jedno posebno osvježenje pa je idealna za lagani, proljetni obrok. Sastoji se od crvenog radiča i mikrozelenja cikle, grejpa i šipka, a recept nam donosi Đurđa Protić iz Zvona cateringa.
Sastojci:
- 1 glavica radiča
- 2 crvene naranče ili 1 crveni grejp
- 20 ml limunskog soka
- 40 ml javorova sirupa
- 2 žlice maslinovog ulja
- ½ šipka
- 20 g prženih pinjola
- 50 g mikrozelenja cikle (možete ga pronaći na www.greenfriends.eu)
- krupna sol, papar
- 100 g svježeg sira poput ricotte (nije nužno, ali meki sir odlično paše u slatko-gorkim salatama)
- 1 mala crvena cikorija (nije nužno)
Dresing:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica vinskog octa (ili za blaži okus octa s okusom maline)
- 1 žličica javorovog sirupa
- sok od šipka i naranče
Postupak:
- Očistite i operite listove radiča i crvenu cikoriju ako je imate (radič je svedostupan cijelu godinu, a crvena cikorija ipak teže).
- Pripremite filetiranu naranču ili grejp, očistite šipak te procijedite ostatak soka kroz malo cjedilo. Sok iskoristite za dresing, a prije upotrebe ga protresite u teglici.
- Pripremite dresing.
- U tanjur ili zdjelu stavite listove radiča, dodajte listove cikorije, mirkozelenje cikle, naranču ili grejp. Prelijte s dresingom pa dodajte pinjole i šipak.
Foto: Đurđa Protić