#WeLoveLocal recept: Škampi na buzaru sa svježom tjesteninom s jajima

#WeLoveLocal recept: Škampi na buzaru sa
svježom tjesteninom s jajima

Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Jana Fabijanić.

Jesti škampe, proslava je sama po sebi pogotovo ako su jadranski, svježi i prihvatljive cijene. Mali su idealni za buzaru koja će se ‘proliti’ po tjestenini.

Namirnice (za 3-4 osobe):

  • 1 kg manjih škampi
  • svježa tjestenina s jajima
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 0,7 l umaka od rajčice (pesata i pelati – najbolji je domaći umak, napravljen na kraju ljeta pa zamrznut)
  • nekoliko glavica češnjaka, po želji
  • nasjeckani peršin, po želji
  • morska sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema:

  • Škampe očistiti pod hladnom vodom, maknuti glavu.
  • U lonac za tjesteninu staviti hladnu posoljenu vodu i ostaviti da zakipi, a za to vrijeme nasjeckati sitno češnjak i peršin.
  • U plitku posudu staviti maslinovo ulje, ugrijati i dodati škampe i nasjeckani češnjak. Poklopljeno protresti.
  • Kada su škampi pocrvenili, dodati umak od rajčica, sol, papar, promiješati i prokuhati. Kad se ugasi vatra, dodati peršin i maslinovo ulje čija će svježina dati poseban okus ovom jelu.
  • Tjesteninu procijediti i staviti na široki pladanj, malo zauljiti i na nju staviti buzaru.
  • Škampi se mogu, nakon što ispari njihova tekućina, podliti bijelim vinom i prokuhati da alkohol ispari.
  • Škampe treba što kraće kuhati da ostanu tvrdi i lako se vade iz oklopa!

Foto: Jana Fabijanić

Učitati još
Zatvori