

Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Đurđa Protić iz Zvona cateringa.
Danas vam donosimo dva recepta za salatu – jedna je od leće, cikle, baby špinata i feta sira, a druga je proljetna salata s bobom i mix cherry rajčicama. Obje su pune vitamina i bit će ukusan i hranjiv obrok! Ako trebate ideju za laganiji ručak, salata je odličan izbor s kojim ne možete pogriješiti.
Proljetna salata s bobom i mix cherry rajčicom
Sastojci za salatu:
- 500 g skuhanog i očišćenog boba
- 300 g mix cherry rajčica
- 1 mala ljutika, tanko narezana
- vezica mladog luka
- vezica rotkvica
- svježi vlasac
Dresing:
- 3 žlice maslinovog ulja
- sok jednog limuna
- tostirane sjemenke kumina
- sol i papar

Postupak:
- Skuhajte bob i zatim ga prebacite u ledenu vodu te ga oljuštite od opne.
- U veliku zdjelu dodajte mix cherry rajčica koje ćete prije toga izrezati na polovine. Dodajte bob, mladi luk, rotkvicu i ljutiku.
- Na kraju dodajte dresing i svježi vlasac.
Salata od leće, cikle, baby špinata i feta sira

Sastojci za salatu:
- 2 šalice kuhane leće
- 2 srednje velike kuhane cikle ili 3 manje
- 1 mala ljutika
- 100 grama baby špinata
- 150 g feta sira
- 1/2 avokada
- 1 žličica sezamovih sjemenki
Za dresing:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 žličica meda
- ¼ žiličice svježeg ili suhog provansal začina (mažuran, vlasac, timijan, ružmarin )
- sol i papar

Postupak:
- Leću isperite, a zatim je ulijte u lonac. Pokrijte trostrukim volumenom hladne vode i kuhajte oko 20-25 minuta, dok ne omekša, ali pripazite da se ne pretvori u pire. Ocijedite pod hladnom vodom i stavite na stranu.
- Ciklu kuhajte u kipućoj vodi. Kad je kuhana, ogulite kožu i narežite na četvrtine.
- Za dresing sve sastojke pomiješajte s medom, jabučnim octom i maslinovim uljem.
- Servirajte kako da složite špinat, leću, tanko narezanu ljutiku, ciklu. Natrgajte feta sir i prelijte s dresingom. Na kraju dodajte oguljeni i narezani avokado i pospite sjemenkama sezama.

Foto: Đurđa Protić