Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Đurđa Protić iz Zvona cateringa.
Ragu od gljiva idealan je kako za divlje, tako i za gljive iz uzgoja koje možete pronaći na www.welovelocal.hr.
Sastojci (za 4 osobe):
- 800 grama svježih gljiva
- 15 grama sušenih vrganja
- 500 ml vode (za namakanje vrganja)
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 srednji luk, narezan na ploške
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- 1 srednja mrkva, narezana na ploške
- 2 komada narezanog štapičastog celera
- 120 ml bijelog vina
- 3 grančice majčine dušice
- 4 jaja za poširanje
- ocat za poširanje
- 100 grama milerama
- 300 grama tamnog kruha bez kore
- 2 žlice svježe nasjeckanog peršina
- sol i papar
Postupak:
- Ukoliko imate suhe vrganje ili druge vrste suhih gljiva, treba ih namočiti na 20 minuta.
- Ostale gljive narežite ili natrgajte na veće komade.
- Kruh izrežite na kockice, pomiješajte sa soli, maslinovim uljem i češnjakom te stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva na 10 minuta.
- Gljive popržite na maslinovom ulju minutu do dvije. Nemojte gomilati gljive u tavi, a pecite ih do smeđe boje.
- Nakon pečenja gljiva, u tavu dodajte luk, celer i mrkvu te pržite na srednje jakoj vatri 5 minuta. Zatim dodajte vino i pustite da vrije 3 minute.
- U povrće zatim stavite gljive, namočene vrganje, dodajte tekućine, mileram i svježe nasjeckani peršin.
- U vodi za kuhanje jaja dodajte ocat. Jaje pažljivo razbijete u šalicu. Onda iz šalice pažljivo pustite jaje u kipuću vodu s octom. Maknite lonac s vatre i pustite jaja da se poširaju 6 minuta.
- Na tanjur za posluživanje stavite dio tostiranog kruha, gljive, začinsko bilje, sol i papar po ukusu. Dodajte poširano jaje, papar i preostali dio začinskog bilja.
Foto: We love local