Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Đurđa Protić iz Zvona cateringa.
Quiche je jelo koje spada u francuske klasike, a poriluk, kao dostupna i jeftina namirnica u ovo doba godine, daje mu obilje okusa i punoće. Za pripremu će vam trebati 30 minuta.
Sastojci:
Za tijesto:
- 125 g maslaca
- 180 g oštrog brašna
- 2 – 3 žlice hladne vode
Za nadjev:
- 1 kg poriluka
- sir Gruyere ili bilo koji drugi tvrdi sir
- 1 žlica griza
- 3 velika jaja
- 25 cl vrhnja za šlag
- 1/4 čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
- sol i svježe mljeveni papar
Postupak:
Za tijesto:
- Stavite hladni maslac i hladnu vodu u brašno. Nakon izrade, tijesto stavite u hladnjak na 30 minuta, a nakon hlađenja ga razvaljajte u krug promjera 22-24 cm.
- Napomena: Prilikom pripreme tijesta možete napraviti duplu smjesu jer ovako pripremljeno tijesto može stajati u zamrzivaču do 3 mjeseca.
Za nadjev:
- Od listova poriluka odrežemo stariji dio lišća i korijen, prerežemo na pola po dužini te izrežemo na kolutiće.
- Poriluk kuhajte u velikoj posudi kipuće vode sa solju dok ne bude mekan. Ocijedite i osušite na papirnatom ručniku.
- Umutite jaja s vrhnjem i začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
- Sir naribajte ili narežite na sitnije kockice. Na koru prvo stavite griz i sir pa onda poriluk te jaja s vrhnjem. Na kraju naribajte preostali sir.
- Pecite oko 30-35 minuta na 180 stupnjeva, a poslužite toplo, uz čašu bijelog vina.
Napomene:
- Gotov pečeni quiche može se čuvati do tjedan dana.
- Prije posluživanja zagrijte u pećnici na 120 stupnjeva.
- Količina je dovoljna za 6 osoba.
- Osim poriluka, za nadjev možete koristiti i batat, mrkvu, slaninu, šparoge, špinat…
Foto: Đurđa Protić