#WeLoveLocal recept: Zasladite si dan prefinim mini tartovima s jagodama

#WeLoveLocal recept: Zasladite si dan
prefinim mini tartovima s jagodama

Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Đurđa Protić iz Zvona cateringa.

Sezona je jagoda kojima je stvarno teško odoljeti. Jagode su mnogima omiljeno bobičasto voće koje volimo u svim kombinacijama. Jedemo ih same, ponekad posipane šećerom ili šlagom, a volimo ih stavljati i u razne deserte, kolače i torte. Jedan od tih deserata svakako je i tart koji u kombinaciji s jagodama čini savršeni proljetni desert. Recept za mini tartove s jagodama u glavnoj ulozi dala nam je Đurđa Protić iz Zvona cateringa, a možete ga pronaći u nastavku.

Sastojci (za 10 mini tartova):

Za prhko tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 90 g ohlađenog maslaca
  • 90 g šećera u prahu
  • 30 g mljevenih badema
  • 1 jaje
  • posebno maslac za premazivanje obruča za tartove

Za slastičarsku kremu (creme patissiere):

  • 500 ml mlijeka
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 4 žumanjka
  • 120 g šećera
  • 25 g gustina
  • 20 g oštrog brašna
  • 50 g maslaca

Za preljev:

  • 4 žlice džema od marelice ili jagoda
  • žlica vode

Voće:

  • 500 g svježe očišćenih jagoda
  • 5 komada kumkvata (ako ne možete nabaviti kumkvat, tartove možete puniti s nekim drugim bobičastim voćem – borovnicama, malinama..)

Postupak:

  • Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  • Da biste napravili tijesto, u brašno dodajte ohlađeni maslac, šećer i bademovo  brašno (mljevene bademe). Tako spojena smjesa nalikuje krušnim mrvicama. Zatim dodajte jaje i sjedinite u glatku smjesu. Tijesto treba odstajati najmanje 30 minuta u  frižideru.
  • Napomena: Možete napraviti i duplu smjesu za prhko tijesto i staviti je u frižider nekoliko dana prije korištenja. Poslužit će vam za neki drugi kolač. U zamrzivaču tijesto može stajati do 3 mjeseca, čvrsto zamotano u foliji.
  • Radnu površinu pospite brašnom i na nju nanesite tijesto te ga razvaljajte valjkom. Zatim ga izrežite na deset krugova, malo većih od kalupića za tartove. Kalupiće napunite tijestom i ohladite 20 minuta.
  • Da biste “slijepo” ispekli mini tartove, položite po tijestu papir za pečenje, napunite grahom i pecite u pećnici 10 minuta. To se zove “slijepo pečenje“. Zatim pažljivo izvadite grah i papir te vratite u pećnicu na 5 minuta, dok tartovi ne postanu zlatne boje. Ostavite da se ohladi.
  • U međuvremenu napravite slastičarsku kremu. Stavite mlijeko i vaniliju u lonac i zagrijte dok ne proključa.
  • U drugoj posudi umutite šećer i jaja, dodajte brašno i gustin te umutite u glatku smjesu. Zatim postepeno i pažljivo dodajte toplo mlijeko.
  • Povezane sastojke ponovo vratite u lončić i kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući, dok se ne zgusne – ovo može potrajati oko 2-3 minute.
  • Izlijte u plitku posudu, prekrijte prozirnom folijom kako se ne bi na slastičarskoj kremi napravila korica. Ohladite u frižideru.
  • Da biste napravili glazuru, zagrijte džem u tavi sa žlicom vode i umutite da se sjedini. Procijedite tekućinu kroz sito u malu zdjelu.
  • Na kraju po mini tartovima rasporedite slastičarsku kremu, jagode, kumkvat te premažite preljevom.

Savjeti za prhko tijesto za mini tartove:

Ako vam nedostaje vremena, koristite gotove košarice za tartove iz trgovine ili unaprijed pripremljene i duboko smrznute tartove. Tako ćete kolač pripremiti brže nego da sve radite isti dan.

Foto: Đurđa Protić, Unsplash

Učitati još
Zatvori