Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Đurđa Protić iz Zvona cateringa.
Sezona je jagoda kojima je stvarno teško odoljeti. Jagode su mnogima omiljeno bobičasto voće koje volimo u svim kombinacijama. Jedemo ih same, ponekad posipane šećerom ili šlagom, a volimo ih stavljati i u razne deserte, kolače i torte. Jedan od tih deserata svakako je i tart koji u kombinaciji s jagodama čini savršeni proljetni desert. Recept za mini tartove s jagodama u glavnoj ulozi dala nam je Đurđa Protić iz Zvona cateringa, a možete ga pronaći u nastavku.
Sastojci (za 10 mini tartova):
Za prhko tijesto:
- 200 g glatkog brašna
- 90 g ohlađenog maslaca
- 90 g šećera u prahu
- 30 g mljevenih badema
- 1 jaje
- posebno maslac za premazivanje obruča za tartove
Za slastičarsku kremu (creme patissiere):
- 500 ml mlijeka
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 4 žumanjka
- 120 g šećera
- 25 g gustina
- 20 g oštrog brašna
- 50 g maslaca
Za preljev:
- 4 žlice džema od marelice ili jagoda
- žlica vode
Voće:
- 500 g svježe očišćenih jagoda
- 5 komada kumkvata (ako ne možete nabaviti kumkvat, tartove možete puniti s nekim drugim bobičastim voćem – borovnicama, malinama..)
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Da biste napravili tijesto, u brašno dodajte ohlađeni maslac, šećer i bademovo brašno (mljevene bademe). Tako spojena smjesa nalikuje krušnim mrvicama. Zatim dodajte jaje i sjedinite u glatku smjesu. Tijesto treba odstajati najmanje 30 minuta u frižideru.
- Napomena: Možete napraviti i duplu smjesu za prhko tijesto i staviti je u frižider nekoliko dana prije korištenja. Poslužit će vam za neki drugi kolač. U zamrzivaču tijesto može stajati do 3 mjeseca, čvrsto zamotano u foliji.
- Radnu površinu pospite brašnom i na nju nanesite tijesto te ga razvaljajte valjkom. Zatim ga izrežite na deset krugova, malo većih od kalupića za tartove. Kalupiće napunite tijestom i ohladite 20 minuta.
- Da biste “slijepo” ispekli mini tartove, položite po tijestu papir za pečenje, napunite grahom i pecite u pećnici 10 minuta. To se zove “slijepo pečenje“. Zatim pažljivo izvadite grah i papir te vratite u pećnicu na 5 minuta, dok tartovi ne postanu zlatne boje. Ostavite da se ohladi.
- U međuvremenu napravite slastičarsku kremu. Stavite mlijeko i vaniliju u lonac i zagrijte dok ne proključa.
- U drugoj posudi umutite šećer i jaja, dodajte brašno i gustin te umutite u glatku smjesu. Zatim postepeno i pažljivo dodajte toplo mlijeko.
- Povezane sastojke ponovo vratite u lončić i kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući, dok se ne zgusne – ovo može potrajati oko 2-3 minute.
- Izlijte u plitku posudu, prekrijte prozirnom folijom kako se ne bi na slastičarskoj kremi napravila korica. Ohladite u frižideru.
- Da biste napravili glazuru, zagrijte džem u tavi sa žlicom vode i umutite da se sjedini. Procijedite tekućinu kroz sito u malu zdjelu.
- Na kraju po mini tartovima rasporedite slastičarsku kremu, jagode, kumkvat te premažite preljevom.
Savjeti za prhko tijesto za mini tartove:
Ako vam nedostaje vremena, koristite gotove košarice za tartove iz trgovine ili unaprijed pripremljene i duboko smrznute tartove. Tako ćete kolač pripremiti brže nego da sve radite isti dan.
Foto: Đurđa Protić, Unsplash