Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Đurđa Protić iz Zvona cateringa.
Kus-kus je namirnica koja se dobiva od pšenice. Možemo ga zvati i kašom. Dolazi sa sjevera Afrike i Bliskog istoka. Priprema se prelijvanjem vrućom vodom ili temeljcem, juhom. Kad se ulije tekućina po kus-kusu, dodaje se sol i masnoća. Poklopljeno stoji pet minuta, a nakon toga se razrahli vilicom i otklopi.
Sastojci (za 4 ili više osoba):
- 170 grama kus-kusa
- 200 grama slanutka (može se koristiti i slanutak iz limenke)
- 300 grama muškatne tikve narezane na kockice
- 2 pastrnjaka narezana na kockice
- 2 srednje mrkve narezane na kockice
- 8 ljutika
- cimet
- zvjezdasti anis (ako ga ne možete nabaviti, može i prah anisa)
- maslinovo ulje
- 3 lovorova lista
- 300 ml kipućeg povrtnog temeljca
- 20 grama maslaca
- 350 ml tekućine od kuhanja slanutka
- 25 grama paste Harisse (ljuta paprika, korijander, kumin, kim, luk)
- đumbir, kurkuma, čili papričica (sve po ¼ čajne žličice)
- svježi korijander ili peršin
Postupak:
- Kus-kus stavite u veću posudu. Dodajte sol i ulje. Prelijte temeljac preko kus-kusa i pokrijte posudu 10 minuta.
- Dodajte komadiće maslaca. Nakon toga razrahlite kus-kus vilicom. Ostavite na toplom i za to vrijeme pripremite povrće.
- U pećnicu na 190 stupnjeva stavite mrkvu i pasternjak te dodajte začine: anis, lovor i cimet. Pecite 15 minuta.
- Dodajte muškatnu tikvu i promiješajte s povrćem te nastavite peći 35 minuta.
- Dodajte slanutak i tekućinu od slanutka. Vraite sve u pećnicu na 10 minuta.
- Poslužite kus-kus u duboki tanjur ili zdjelicu, umiješajte začine Harisse, nanesite povrće i obilato pospite lišćem korijandera ili peršina.
Foto: Đurđa Protić