Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremio i napisao Mile Butorac (Hungry Mile).
Počela je sezona jagoda pa je pravo vrijeme da napravite i zasladite se ovom prefinom galettom od jagoda!
Sastojci i priprema:
Za tijesto:
- 300 g brašna (pola glatko – pola oštro)
- prstohvat soli
- 2 žlice šećera u prahu
- naribana korica jednog limuna
- vanilija ili vanili šećer
- 150 g maslaca
- 1 veliko jaje
- po potrebi nekoliko žlica hladne vode
Brašno, sol, šećer i koricu pomiješati – njima dodati hladan maslac narezan na kockice. Utrljati brzo nalik na mrvice kruha. Tome dodati jedno veliko razmućeno jaje. Brzo povezati, ako nije kompaktno do kraja onda dodati malo vode. Dobro povezano tijesto razvaljati na lagano pobrašnjenom papiru za pečenje, sve skupa premjestiti na lim za pečenje.
Za premaz:
- 2- 3 žlice pekmeza po izboru
Tijesto premazati s pekmezom (ja sam koristio od jagode), ali premazati tako da sa svake strane bude oko 2 cm slobodnog tijesta (to će biti preklop). Tako pripremljeno ostaviti sa strane i upaliti pećnicu da se grije.
Za nadjev:
- 1 kg jagoda
- šećera po želji
- limun sok i korica
- malo vanilije ili 1 grah tonke (naribati)
- 3 – 4 žlice gustina
Jagode dobro operite, odrežite im zeleni dio i izrežite ih na komade srednje veličine. Jagodama dodajte šećer, začine i gustin i sve dobro promiješajte. Složite ih po tijestu – po onom dijelu premazanom pekmezom. Čiste krajeve premotajte preko voća kao paketić i stavite peći na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Paziti i gledati kad je gotovo – tijesto treba biti keksasto, a voće meko.
Serviranje:
Poslužite uz sladoled od vanilije ili neki vama drag okus.
Foto: Marija Laća