Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Đurđa Protić iz Zvona cateringa.
Kada nemate ništa u frižideru, samo osnovne namirnice kao što su brašno, jaja, maslac i jabuke – nastaje ovaj sjajni kolač. A sa žlicom šlaga pretvara se u deliciju koja će postati vaš kućni favorit!
Francuski kolač od jabuka
Za 6-8 osoba
Priprema: 20 minuta
Pečenje: 40 minuta
Sastojci:
- 1 šalica univerzalnog brašna (ja sam koristila pirovo brašno)
- 1/2 žlice praška za pecivo
- korica svježeg ribanog limuna
- ¼ žličice soli
- ½ šalice otopljenog maslaca
- 2/3 šalice šećera (možete koristi i drugi zaslađivač, za dijabetičare moguće eritrit)
- 2 veća cijela jaja ili 3 sitnijacijela jaja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 3 žlice tamnog ruma (ovaj dio možete izostaviti ako radite kolač za djecu)
- 3 jabuke (tako da dobijete 4 šalice isjeckanih jabuka na krupnije kocke)
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.
- Umutite šećer, jaja pa dodajte otopljeni maslac, ekstrakt vanilije, rum i koricu limuna.
- U mokre sastojke dodajte suhe (brašno, prašak za pecivo, sol).
- Dodajte jabuke i sve lagano promiješajte.
- Sve povezano stavite u namašćeni i pobrašnjeni pleh.
- Na vrhu pošećerite sa smeđim šećerom radi dobivanje zlatne korice (i taj dio možete izostaviti i pošećeriti kolač nakon što je pečen).
- Pecite 40 minuta na 170 stupnjeva.
- Ovaj sjajni sočni kolač možete držati u frižideru nekoliko dana ukoliko ga ne pojedene isti čas.
- Kolač možete peći i u modlicama za muffine, kao mono porciju.
Foto: Đurđa Protić