Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Đurđa Protić iz Zvona cateringa.
Sezona jagoda je u tijeku, mnogima omiljenog proljetnog voća. Jagode obožavamo u svim kombinacijama, jedemo ih same, posute s malo šećera ili sa šlagom, a volimo ih stavljati i u kolače i torte. Srećom, ideja za deserte s jagodama ne nedostaje pa vam danas donosimo čak dva recepta koji je s nama podijelila Đurđa Protić iz Zvona cateringa. Iskoristite sezonu jagoda i počastite se ovim preukusnim slasticama!
Trifle s jagodama
Trifle je engleski desert koji se poslužuje u staklenim posudama ili čašama, a u originalu se sastoji od slojeva voća, kreme od vanilije i biskvita.
Sastojci (za 4 čaše):
- 1,5 dcl slastičarske kreme (umjesto slastičarske kreme možete korisiti i neki fini krem sir, 120 grama)
- 2 žlice likera s okusom naranče ili badema, poput Grand Marniera ili Amaretta (ukoliko djeca konzumiraju slasticu, može se koristiti sok od naranče bez alkohola)
- 1/2 šalice šećera (pola šećera iskoristite za mariniranje jagoda, a drugu polovicu za krem sir)
- 1/2 šalice svježe istučenog šlaga
- 3 šalice svježih jagoda
- nekoliko piškota (6-8 komada)
- nekoliko malih listića mente za dekoriranje
Priprema:
- Pomiješajte slastičarsku kremu ili sir s likerom ili sokom od naranče i polovinom šećera.
- Jagode prerežite i pošećerite da puste sok. U tom soku zatim natopite piškote.
- Polovinu jagoda koje ste prethodno prerezali i posipali šećerom rasporedite po dnu čaša ili šalica za desert.
- Zatim rasporedite dvije trećine kreme tako da u svakom dijelu prekriva jagode.
- Između jagoda i kreme pripremite namočene i prelomljene piškote. Ovisno o visini čaše ponavljate sadržaje.
- Trifle je prije konzumiranja potrebno ohladiti u frižideru najmanje sat vremena, a najviše 4 sata.
- Svaku porciju ukrasite grančicom metvice i poslužite sa svježim šlagom.
- Napomena: izostaviti likere ako izbjegavate alkohol.
Mille Feuille s jagodama
Sastojci za kremu od vanilije:
- 1 šalica (280 g) slastičarske kreme
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 100 g mascarpone sira
Za kvadratiće lisnatog tijesta:
- 2 paketa po 250 g lisnatog tijesta
- 4 žlice sitnog slastičarskog šećera
Voće:
- 400 g očišćenih svježih jagoda
- 2 žlice šećera u prahu
Za slastičarsku kremu:
- 250 ml mlijeka
- ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
- 2 žumanjka
- 60 g šećera
- 25 g gustina
- 25 g maslaca
Postupak:
- Prvo pripremite slastičarsku kremu. U mlijeko stavite ekstrakt vanilije i kuhajte do ključanja.
- U posebnoj posudi umutite šećer i jaja pa dodajte gustin. Zatim postepeno dodajte zakuhano mlijeko. Vratite povezanu smjesu u lonac, kuhajte još 2-3 minute i pustite da se ohladi.
- Nakon toga dodajte mascarpone i kremu stavite u frižider.
- Zagrijte pećnicu na 200 ° C . Razvaljajte lisnato tijesto i izrežite ga oštrim nožem na kvadrate.
- Tijesto stavite na lim za pečenje obloženim s papirom za pečenje. Kvadrate lisnatog tijesta pospite šećerom i stavite drugi komad papira za pečenje, a zatim iz prekrijte drugim limom za pečenje. Ovim postupkom se sprječava podizanje lisnatog tijesta koje bi se napuhalo prilikom pečenja.
- Smanjite toplinu pećnice na 180 ° i pecite 18-20 minuta do zlatno smeđe boje. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Ponovite postupak s preostalim tijestom jer nije moguće u jednoj turi ispeći sve kvadratiće od količine 500 g lisnatog tijesta. Trebali bi dobiti oko 30 kvadratića ili 10 mille feuille (po kolaču 3 kvadratića).
- Izvadite kremu iz frižidera i tucite ručnim mikserom na srednjoj brzini dok ne dobijete glatku smjesu.
- Za sastavljanje mille feuillea stavite komad lisnatog tijesta na tanjur, kremu i jagode. Stavite zatim drugi sloj lisnatog tijesta i ponovite postupak. Dodajte i treći sloj lisnatog tijesta, istučeni šlag i jagode.
Foto: Đurđa Protić