Prosinac je mjesec kada uživamo u šarolikoj paleti neodoljivih delicija. Maštovitost spajanja sastojaka koji otvaraju sva osjetila sada je na svom vrhuncu. Pritom nas kaloričnost zanosnih specijaliteta uopće ne treba zabrinjavati ili nas sprječiti da uživamo u punim okusima kremastih i dekadentnih slastica. Naporno smo radili tijekom cijele godine i sada je pravo vrijeme da se nagradimo i dozvolimo si sitne prijestupe u jelovniku. Gotovo je nezamislivo započeti dan bez slasnih zalogaja koji nas pune lijepom energijom i popravljaju raspoloženje u sekundi. Kako bismo si barem malo ugodili, zanimljivi i maštoviti recepti, tu su da nam olakšaju užurban raspored i pridonesu atmosferi koja lice razvuče u zadovoljan osmijeh.
Jedna od omiljenih poslastica u zimskim danima svakako je vruća čokolada. Možemo je pripremiti na bezbroj načina i pritom uživati u njezinom savršenstvu. Osim što je nezaobilazna uz doručak kako bismo se ugrijali, zasladili i započeli dan preplavljeni toplinom i mirisom, idealna je za popodnevna druženja, kao specijalan dodatak keksima i kolačima, a možemo je pripremiti na posebno atraktivan način. Vruća čokolada na štapiću veliki je hit među food blogerima koji ne prestaju očaravati fotografijama svojih verzija ove omiljenog deserta. Ove sezone dolazi u posebo raskošnom izdanju – sa sljezovim kolačićima. Ovo zanimljiva foodie ideja posebno je draga najmlađima, ali i odrasli joj teško mogu odoljeti.
Kako napraviti svoju inačicu vruće čokolade na štapiću u kombinaciji sa sljezovim kolačićem i pritom si uljepšati jutro, blagdanski stol i Instagram feed, donosimo u nastavku.
Jednostavan recept za kućnu verziju omiljene zimske slastice
Sastojci
- 1/2 šalice slatkog vrhnja
- 4 dl mlijeka
- 3 šalice sjeckane čokolade
- štapići (za ražnjiće)
- sljezovi kolačići
- kakao
- cimet
Postupak
Posudu obložite aluminijskom folijom i u nju stavite nasjeckanu čokoladu.
U drugu posudu ulijte slatko vrhnje i mlijeko pa polako zagrijte na srednjoj temperaturi. Kad tekućina postane gusta dmjesa, prelijte vruću kremu preko sjeckane čokolade i pustite na minutu da omekša. Počnite miješati kremu i čokoladu zajedno, dok se čokolada ne otopi.
Ulijte čokoladu u pripremljenu posudu i izravnajte u ravnomjerni sloj. Ostavite smjesu preko noći u hladnjaku. Kada se smjesa pretvori u čvrst blok, koristite veliki, oštar nož da biste ga izrezali na komadiće i pripremite štapiće. Čuvajte male blokove na štapiću na sobnoj temperaturi nekoliko dana. Potom na svaki stavite po jedan sljezov kolačić
Vruća čokolada
Da biste pripremili vruću čokoladu, zagrijte šalicu mlijeka, dodajte žlicu kakaai cimeta pa te čokoladni blok sa sljezovim kolačićem. Pustite da omekša, a zatim promiješajte dok se ne otopi. Uživajte u ovoj zanimljivoj poslastici i blagdanima koji su pred vratima.
Foto: Instagram