Istri tepaju da je Terra magica – čarobna zemlja, zemlja vila, komadić zemlje koji su bogovi stvorili za uživanje… Iako su to sve samo legende i priče, ipak, kad Istru istinski upoznate i prepustite se njenim čarima, u te legende počnete vjerovati. I zaista postoji taj neki specifični način života u Istri u kojoj se puno radi, ali i hedonistički gušta u izvanrednoj hrani, dobrom društvu, zabavi… malim i jednostavnim trenucima.
Put u unutrašnjost Istre
Pravo mjesto za otkrivanje takve Istre jest njena unutrašnjost. Obavijena zelenilom iz kojega se izdižu srednjovjekovni gradići pravi je melem za oči i odmor od užurbane svakodnevice. Upravo u tom dijelu Istre, nedaleko Buzeta, kada se dolinom Mirne spuštate prema Motovunu, pronašli smo očaravajući, intiman, a tako privlačan restoran koji nosi naziv Old River. Ime je dobio, pogađate, po rijeci Mirni koja usporenim tokom prolazi neposredno uz njegovu terasu i samom vanjskom prostoru restorana daje osobitu draž. Uživat ćete u vrlo profinjenoj i privlačno uređenoj unutrašnjosti, s kaminom na kojem se ispred gosta peku odresci, a u toplijim danima, zasigurno će vas osvojiti terasa s pogledom na rijeku i šumu koja se iz nje diže pružajući čitavu lepezu mirisa, boja i zvukova.
U koje god doba dana dođete, u Old Riveru dočekat će vas njegov ponosni vlasnik Mladen Vivoda, poznatiji kao Ćušić. Nenametljiv, ali srdačan, pun duhovitih i životnih priča i naravno preporuka finog jela i kvalitetnih vina, posjet ovom restoranu učinit će još posebnijim. Ta ugodna, prijateljska atmosfera garancija je bezbrižnog boravka i oduševljenja u izuzetnoj gastronomiji koju nude.
Unikatnost kuhinje
A nude sve ono po čemu je istarska kuhinja poznata i nadaleko priznata, uz svoj touch, unikatnost svoje kuhinje. Njihov istarski pršut nenadmašna je gastronomska delicija, nabavljena u neposrednoj blizini, na susjednim obiteljskim gospodarstvima koja još uvijek njeguju autohtoni način proizvodnje. Ne čudi stoga da pršut iz Old Rivera ima onu specifičnu topivost, punoću i jedinstvenu slatkoću prilikom kušanja koju skladno nadopunjuje topli domaći kruh. Tu je i fantastična istarska maneštra, ali i raritet među restoranima, gusta juha od češnjaka s mladim izdancima koje u Istri nazivaju paski. Kao topla predjela nude u svojoj kuhinji izrađene istarske tjestenine: fuže, tagliatelle, pljukance, raviole i njoke, kao i slasne fritaje, naravno sve obogaćene crnim ili bijelim tartufima, šparogama, vrganjima ili domaćom skutom i pršutom. Posebna priča, koju nikako ne smijete propustiti su jela od boškarina.
Najteže je zapravo odabrati… Carpaccio od boškarina daje nevjerojatnu raskoš okusa, a gulaš s domaćom tjesteninom ili boškarin u teći „Capel di prete“ mirišu na toplinu nonine kuhinje. Nikako nećete pogriješiti ako vaš odabir bude i neki od komada vrlo kvalitetnog odležanog mesa kojeg će, kao što smo već naveli, pripremiti pred vama, na žaru kamina, koji mesu daje svojstveni okus vatre i dima.
Lokalne i autohtone namirnice
Sve namirnice koje koriste nabavljaju u krugu od 30 km. Lokalni proizvodi, ekološki uzgojeno povrće, meso goveda koje pase na travnjacima, brašno samljeveno u obližnjem mlinu, svježi crni i bijeli Karlić tartufi, sve su to detalji koji svakom jelu u Old Riveru daju nezaboravljiv okus…okus Istre. A kad k tome dodate i ponajbolja istarska vina i pjenušce poput Claija, Pinguentuma ili Ipšina orange vina te Aurine rakije, likere i ginove, znate da ste pronašli mjesto kojem ćete se vrlo rado vraćati. Užitak boravka možete i produžiti jer u okviru restorana nude i novouređene sobe, tako da vaše opuštanje može biti potpuno. Uz restoran se nalazi i simpatičan shop s ponudom najpoznatijih istarskih gastro brendova koje možete ponijeti kao primamljivi suvenir ili poklon za vaše prijatelje.
Jesen u Istri
I kad pomislite da smo vam ispričali sve, imamo i malo iznenađenje… Istra je lijepa u svako godišnje doba, ali nekako najradije u nju dohodimo u jesen. Vatromet boja koje preplave prirodu upotpunjuju vatromet okusa koje Istra tada nudi: reskost mladih, tek napravljenih ekstra djevičanskih maslinovih ulja, koja su sedmu godinu zaredom proglašena najboljima na svijetu, kušanje mladih, još nedozrelih vina od kojih će za nekoliko mjeseci izrasti vrhunska malvazija i naravno tartufi! Kralj gastronomije, bijeli tartuf, svoj je dom pronašao u srcu Istre, upravo na prostoru od Buzeta do Motovuna. Sjedili smo tako, jednog jesenjeg popodneva na terasi Old Rivera, uživali u fužima bogato nadjevenim bijelim tartufom, opijeni njegovim mirisom, kad odjednom uz sam restoran, jedan od lokalnih “lovaca” na tartufe, sa svoja je dva psa tartufara upravo kraj nas pronašao jokera, velik i prekrasan bijeli tartuf, spreman zasjesti na gastronomski pijedestal. Veselje njegovog vlasnika, uzbuđenje pasa, iznenađenje prisutnih gostiju, miris zemlje pomiješan s mirisom tartufa i vina s kojim smo nazdravili u čast uspješnom lovu, autentičan je i jedinstven doživljaj koji se ne može zaboraviti. I vuče na još… nismo odoljeli, ručak smo zaokružili panna cottom od domaćeg kozjeg mlijeka prelivenom domaćim medom i prekrivenom bijelim tartufima. Savršenstvo okusa!
Old River nezaobilazno je mjesto u Istri neovisno želite li se nagraditi u nekoj posebnoj prilici, iznenaditi vama vrlo dragu osobu, počastiti poslovne partnere ili obilježiti najvažnije obiteljske događaje. Posjetite njihove stranice na društvenim mrežama i rezervirajte svoj stol na vrijeme, jer vikendima se uvijek traži mjesto više: restoran.oldriver@gmail.com ili na tel. +385 91 1662 111. Restoran pratite i na njihovom Instagram i Facebook profilu.