Specijaliteti otoka Visa treću godinu zaredom na Adventu u Zagrebu
Viška pogača, viško crno i bijelo kuhano vino, 14 vrsta viških rakija, hroštule i cviti kao autohtoni viški kolači te razni drugi specijaliteti otoka Visa i ove su godine na zagrebačkim ulicama tijekom Adventa.
Nakon što je u prve dvije godine lakoćom izazivala oduševljenje posjetitelja te postala top lokacija za odlično kuhano vino, izvrsne rakije te ukusnu hranu, „Viška priča“ Konobe Težok s Visa na zagrebački Advent vraća se i treći put te je ovog prosinca prisutna na tri lokacije: Strossmayerovo šetalište, Europski trg te Ledeni park na Tomislavcu.
Viške sorte vina – među najboljima u ponudi zagrebačkog Adventa
Iako je dosad upravo viška pogača bila zaštitni znak Viške priče, ove godine – fantastični riblji ražnjići koji kombiniraju povrće i dvije vrste riba, zasigurno će postati pravo ukusno otkriće svakome tko ih isproba.
S obzirom da je neizostavni element uličnog adventskog ugođaja kuhano vino, ne propustite autohtona vina otoka Visa – viški plavac mali kao sortu crnog te kuc kao sortu bijelog, jer riječ je o najboljim kuhanim vinima koje ćete ove zime u Zagrebu isprobati.
Četrnaest vrsta eskluzivnih viških rakija
S obzirom da su, osim vina, na Adventu vrlo tražene i rakije – Viška priča omogućuje vam susret s čak 14 različitih vrsta autohtonih rakija s otoka Visa pa, ako vam nije u planu skori odlazak na ovaj prekrasan hrvatski otok, ovo je idealna prilika da ih isprobate, s obzirom da se proizvode u prilično malim i ekskluzivnim količinama te ih nema u slobodnoj prodaji.
Ponudu Viške priče na Adventu u Zagrebu čine: viška pogača, viški plavac mali, bijelo vino kuc, 14 viških rakija, hroštule i cviti – autohtoni viški kolači, energetski kolač od smokve i ljekovitih trava – hib i druge zanimljive delicije.
A ako još niste imali priliku isprobati prefine viške delicije, Viška priča i Journal.hr ovog su Adventa pripremili nešto za vas. Pet sretnika i/ili sretnica imaju priliku osvojiti jedan poklon obrok koji se sastoji od 1 komada viške pogače, 1 čaše kuhanog vina (bijelo-crno, po izboru), 1 čaše viške rakije po izboru te hiba kao deserta.
Sve što trebate učiniti jest poslati mail na adresu ifeellucky@journal.hr, napisati svoje podatke (ime, prezime, adresu) te u predmet maila navesti VIŠKA PRIČA. Javljati nam se možete sve do 9. prosinca 2018. u ponoć, a 10. prosinca ćemo nakon nasumičnog odabira objaviti sretne dobitnike koji će svoj poklon s osobnom iskaznicom preuzeti u kućici Viške priče u sklopu Ledenog parka na Tomislavcu.
Dobitnici su: Indira Hadviger, Maja Đivanović, Marija Posavec, Tamara Caban, Ivana Sever.
A za sve ostale – tu je utješna nagrada, originalni recept Viške priče za Višku pogaču. Mljac!
SASTOJCI za Višku pogaču:
1 kg glatkog brašna
2 prstohvata soli
20 g suhog kvasca
1 dcl suncokretovog ulja (za tijesto)
500 ml mlake vode
24 slana inćuna
600 – 700 g luka
Par žlica maslinovog ulja
400 g pelata
PRIPREMA:
U posudu stavite brašno, sol, suhi kvasac, ulje i vodu. Zamijesite tijesto kao za kruh i nakon što je tijesto gotovo, prekrijte ga krpom i pustite da se podigne (cca 30 minuta).
U međuvremenu pripremite nadjev. Na malo maslinova ulja, prodinstajte 600-700 g luka. Kad se luk opustio, dodajte pelate i po želji začinite soli i paprom. Nakon 3-4 minute laganog miješanja nadjev je gotov.
Nakon što se tijesto podiglo, podijelite ga na dva dijela pa svaki dio razvaljajte na debljinu od 5 milimetara. Na prethodno nauljeni pleh stavite jednu polovicu tijesta i nožem odrežite višak tijesta s ruba pleha, a zatim nadjenite prethodno pripremljenim i ohlađenim nadjevom.
Kad ste nadjev položili, ravnomjerno rasporedite slane inćune, a zatim preklopite drugom polovicom razvaljanog tijesta. I na drugoj polovici također odrežite višak tijesta s ruba pleha kako bi se podudaralo s donjom polovicom.
Zatim ručno zavrnite rubove pazeći da rubovi budu ravnomjerni i da nadjev ne iscuri između tijesta. Za kraj vilicom izbockajte tijesto, a zatim pecite na 180°C kojih pola sata.
Kada je pogača gotova izvadite je iz pećnice i ostavite da se ohladi prije rezanja. Pogaču izrežite na jednake djelove pazeći da svaki komad ima barem jedan ručno zavrnuti rub koji je ujedno i zaštitni znak pogače.
Foto: Mario Toni Belamarić