Korčula je jedno od onih mjesta na Jadranu koje je u potrazi za mirnim i opuštajućim odmorom uvijek pun pogodak. Blaga klima, nestvarno čisto more, bogata povijesna i kulturna baština te gostoljubivi domaćini čine otok Korčulu jednom od omiljenih destinacija u Dalmaciji.
Obilazak otoka otkrit će brojne prekrasne plaže, a eno i gastro ponuda oduševit će gurmane. Autohtone konobe, restorani s najprestižnijim svjetskim nagradama, vinarije i izvanredna vina – sve to pronaći ćete na Korčuli.
Korčula – otok s vrhunskim vinima
Kad govorimo o vinima, za razliku od ostalog dijela Dalmacije, koja je znamenita po crnim vinima, Korčula nudi zanimljiva bijela vina od autohtonih sorti grožđa. U središnjem dijelu otoka, u Smokvici i Čari, to su Pošip i Rukatac, a u Lumbardi na istočnom dijelu otoka, Grk. Od crnih sorti najrašireniji je Plavac mali.
Vina otoka Korčule krasi izrazita osobnost, kompleksnost, naglašene sortne arome i visoki alkoholi kao odraz mirisa, okusa i klime Mediterana. Ona su posebna i po izrazito finim kiselinama, neobičnim za vina toplih podneblja, što ih čini izrazito svježim i pitkim.
Posjetiti Korčulu, a pritom ne kušati korčulanska vina bio bi grijeh. U obilasku vinarija, osim što imate priliku kušati vrhunska vina, možete naučiti i doznati puno korisnih informacija te na kraju, uživati u posebnom ambijentu i atmosferi. Jedna korčulanska vinarija koju trebate staviti na svoju travel listu, a koju vam danas predstavljamo je Vinarija Jovanov.
Vinarija Jovanov
Vinarija Jovanov nalazi se u Blatu, mjestu u unutašnjosti zapadne strane otoka Korčule. Postoji od 2020. godine, a vodi ju mladi enolog Matej Jovanov koji se, nakon iskustva radeći u pojedinim internacionalnim vinarijama kao što su Villa Maria i Oyster Bay s Novog Zelanda, Chateu Kamnik iz Makedonije i 13. Jul Plantaže iz Crna Gore, upustio u vlastitu proizvodnju vina.
Imperativ vinarije Jovanov je mala proizvodnja s naglaskom na kvalitetu. Vinarija nudi 5 različitih vrsta vina – Pošip, Cetinka, Rose, Cuvée i pjenušac – koje možete kušati u šarmantnom unutarnjem i vanjskom prostoru vinarije. Autentičnost, prekrasna priroda, pogled na vinograde i opušteni ambijent samo su neki od epiteta ovog prostora koji brojni turisti, ali i domaći vole uspoređivati s talijanskom Toscanom.
Vina se uparuju s hranom pa se tako u ponudi vinarije nalaze i hladne plate koje sadrže isključivo lokalne proizvode, odnosno sve što se može pronaći kod malih OPG-ova.
Ukoliko na proljeće ili ljeto planirate posjetiti Korčulu, Vinarija Jovanov u Blatu naša je topla preporuka. Koja se još mjesta isplati posjetiti, pročitajte ovdje.
Foto: Vinarija Jovanov, Unsplash