Victoria sponge cake je tradicionalni engleski kolač koji se poslužuje uz popodnevni čaj. Zovu ga još i Victoria sandwich jer izrezan podsjeća na sendviče.
Spužvasti i mekani biskvit jednostavno ne možete ne voljeti. Idealan je za različite kreme i divno se slaže s voćem. Ovaj biskvit možete obogatiti koricama agruma te za nadjev koristiti curd ili kremu s mascarponeom i sl.
Victoria sponge cake se tradicionalno premaže sa slojem džema i šlaga, a cijeli kolač se pospe sa šećerom u prahu. Ako ga radite ljeti, tada džem možete zamijeniti svježim voćem, poput jagoda, malina i sl.
Victoria sponge cake
Sastojci:
Za biskvit
- 4 jaja L veličine
- 250 g šećera
- 250 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 250 g maslaca sobne temperature
- 40 g mlijeka (4 žlice)
Za punjenje
- 150 g džema od jagoda ili po izboru
- 250-300 ml vrhnja za šlag, hladno
- 1 žlica šećera u prahu, po želji
Dodatno
- šećer u prahu za posipanje
- jagode za dekoraciju, po želji
Priprema:
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite dva kalupa za tortu promjera 18 centimetara (možete koristiti i one od 20 cm). Na dno svakog kalupa postavite papir za pečenje, a rubove namastite.
- U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite maslac sobne temperature te ga nastavkom za kreme (lopatica) ili spiralnim nastavcima izradite. Sada mu dodajte šećer pa nastavite miksati dok ne dobijete kompaktnu kremu.
- Zatim dodajte jedno po jedno jaje. Nakon što ste dodali jaje, mikserom izradite smjesu pa dodajte sljedeće.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte pola količine brašna, povežite mikserom pa dodajte mlijeko. Kratko povežite i dodajte preostalo brašno. Bitno je povezati sastojke, ali pazite da smjesu ne premiksate.
- Biskvit ravnomjerno rasporedite u kalupe. Špatulom zagladite vrh pa ih stavite u pećnicu.
- Biskvite pecite 25 minuta na 180 stupnjeva ili dok vam test čačkalicom ne pokaže da su gotovi.
- Gotove biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupima pa ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
- Za to vrijeme stucite vrhnje s jednom žlicom šećerera u prahu u čvrsti šlag i pripremite džem.
- Ohlađeni biskvit stavite na pladanj za torte, premažite ga džemom od jagoda ili po izboru. Na džem stavite sloj šlaga pa sve lagano preklopite drugim biskvitom. Šlag možete nanijeti špatulom ili slastičarskom vrećicom.
- Vrh Victoria sponge cake-a pospite šećerom u prahu ili po želji ukrasite tučenim šlagom i svježim jagodama.
Dobar tek!
Recept nam donosi Nina Mrvica s bloga Bake me by Nina. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Nina Mrvica