Započela je još jedna sezona Fuliranja, omiljenog odredišta svih onih koji se nađu u Zagrebu u blagdanskom razdoblju. FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine, po prvi puta na čak dvije lokacije, okuplja najbolje od gastronomije, glazbe i zabave. Jedna lokacija je terasa Oleandar zagrebačkog Hotela Esplanade, koja se prošle godine pokazala kao pun pogodak, te Strossmayerov trg, lokacija na koju se Fuliranje vratilo nakon male pauze. Posjetili smo obje lokacije i isprobali ponešto iz raznolike, bogate ponude hrane i pića, a za vas smo izdvojili naše favorite.
Veliki vodič po Fuliranju
Terasa Oleandar hotela Esplanade
Esplanade Zagreb Hotel
Zagrebački hotel Esplanade by Ana Grgić Tomić, ove godine drugi puta zaredom nastupa na street sceni sa svojom kolekcijom jela. U ponudi se ističu topli gnudi s bučom uz kremu od buče i meda s crumbleom od bučinih sjemenki, prženi repovi crvenih kozica u kadaifu s kimchijem i kremom od batata, hrskavi kroketi u spoju s bakalarom i sušenim rajčicama i svinjska plećka s domaćim BBQ umakom od tamnog piva i čilija. Tu su naravno i legendarne Esplanadine štrukle zapečene u finom vrhnju.
U ponudi slastica ističe se crème brûlée krema s hrskavim crumbleom od speculaasa te topli bread and butter pudding s lješnjacima i čokoladom uz kremu od vanilije. Ugrijati se možete uz vruće napitke poput džina s dodatkom đumbira i meda, božićnog punča s okusima cimeta i ruma te interesantnog šumskog koktela s dodatkom bundeve, kestena i vrganja.
THE MEAT by Nenad Komes
Gastronomski guru branda The Meat predstavlja najbolje meso u Hrvatskoj u obliku Dry Aged 60 beef burgera, Pulled pork BBQ sendviča te domaće dimljene roštilj kobasice. U suradnji s Fisherijom pripremaju se i morske delicije, Surf & Turf burger u kombinaciji mljevene junetine i salate od jastoga te Lobster Thai sendvič od jastoga.
Naš favorit ove je godine odličan Grilled Cheese Steak Sandwich s junetinom na trakice, cheddarom, sezonskim grill povrćem, mayo i bbq umacima, iceberg salatom i blagom papričicom.
BEG’S Plant Based
Poznati Beg’s Plant Based Street Food donosi Beg’s K’Baja Grande – prvu domaću plant based kobasicu napravljenu u Hrvatskoj, kao i već prepoznatljive Beg’s Choco Chilli koji su već etablirani hit adventa i Beg’s Churros desert klasičan španjolski desert u varijanti bez jaja koji dolaze s čokoladnim preljevom.
Ipak, najveća zvijezda ovogodišnjeg Fuliranja su Beg’s sarme – BEG’S PURPLE HAZE SARMICE, ujedno i prve plant based sarme na ovim prostorima. U porciji dolaze 3 sarmice motane u ljubičasti kupus koji sami kisele te pire krumpir rađen na kokosovom maslacu, ljubičasto kuhano sjeckano zelje, reducirani umak sarme i bijeli sezam. Čak su i najveći mesoljupci među nama potvrdili – ove genijalne sarme bolje su i od klasičnih mesnih!
Nebo Restaurant & Lounge by Deni Srdoč
Jedan od najboljih hrvatskih chefova s dvije Michelinove zvjezdice u dva različita restorana, čija su jela kreativan i suvremen prikaz mediteranske i hrvatske tradicije je Deni Srdoč.
Restoran Nebo by Deni Srdoč prvi je put stigao na zagrebačko Fuliranje, a pripremio je Chicken pita bread, ljutkaste pržene krumpiriće s češnjakom i vlascem, kao i pržene krumpiriće sa sirom. Našu je pažnju zaokupila prava božićna slastica, Cinnamon roll. Ovo je ujedno i jedini Cinnamon roll na koji smo naišli, a punjen je jabukom, crumbleom od lješnjaka i preliven slatkim kefir umakom.
Restoran Balon
Kultni zagrebački restoran Balon koji već nekoliko desetljeća doprinosi i određuje standard kulture stola te njeguje kult birane hrane prezentirat će rolice s patkom. Jelo, koje je izmišljeno i zamišljeno isključivo za FOOLING AROUND, kombinacija je sous vide patke koja se trga kad se skuha, i vanilije. Balonov bečki odrezak slovi kao najbolji odrezak te vrste u Zagrebu, a restoran Balon želi posjetiteljima približiti okus poznatog telećeg bečkog odreska u pročišćenom maslacu, gelom od brusnica i limunom u obliku sendviča.
Također tu je i Pork belly sendvič, sporo pečena potrbušina s raznim istočnim začinima, mekana i sočna istovremeno. Umak od svinjskih kostiju i cimeta je taj koji će napraviti razliku i jelo zanimljivim. I za kraj, gulaš od hobotnice i njoki na mediteranski za grijanje u ovo zimsko doba.
Rakijarnica se i ove godine brine da ne ostanemo žedni s, po prvi put, kuhanim rose vinom, nagrađivanim hrvatskim vinima, novim verzijama rum punchova sa sirupima i začinima, pjenušcima te s više od četrdeset vrsta rakija koje će se posluživati u čašama od leda. GINgle Bells će odzvanjati u ritmu omiljenih koktela s ginom.
Strossmayerov trg
Institut za kobasice by Mate Janković
Institut za kobasice na adventu je još 2019. godine odlučio ponuditi craft kobasice, finiju i bogatiju varijantu najpopularnijeg adventskog jela. Brioche pecivo, domaće meso i recepture koje se svake godine dorađuju i usavršavaju, i ove godine donose najbolje zalogaje.
U selekciji se mogu isprobati Frankfurterke s čistim telećim mesom, Kranjske sa sirom, Debrecinke i Bavarske kobasice. Posebno novo jelo ove godine je Turkey wurst, pureća kobasica s francuskom salatom – ideja je bila klasičan blagdanski stol prenijeti u street food format! Kranjska sa sirom nama je posebno zapela za oko radi kiseljene cikle od koje su dečki sami radili zimnicu, a uz ciklu ovdje su rikula i honey-mustard umak.
U ponudi je i odlično domaće kuhano vino aromatizirano s narančom i začinima. Institut za kobasice možete pronaći na obje lokacije, na Strossmayerovom trgu i na terasi Oleandar hotela Esplanade.
Chef’s Burger by Ivan Pažanin
Hit s ovogodišnjeg Burger Festivala, Crispy Kapula, vraća se i na Fuliranju. Novi burger u adventskoj ponudi je Truffle Panceta s truffle majonezom i rolanom dimljenom pancetom. U ponudi su krumpirići i prženi batat u kombinaciji s truffle umakom i Grana Padanom.
Picnic Mingle Fun
Nešto više od godinu dana mlada i entuzijastična zadarska ekipa Picnica na kotačima obilazi Hrvatsku. Priča Picnic mingle&fun priča je o ostvarenju snova dvojice mladića. Vedran Božičev i Ivan Karačić su, nakon višegodišnjega rada u velikim ugostiteljskim sustavima, odlučili pokrenuti vlastitu priču.
Za ovogodišnje Fuliranje, na kojem gostuju po prvi put, posebno su se pripremili. Za dobro raspoloženje jako su važni iće i piće, pa Picnicovci stižu s Blackijem – najboljim debitantom na ovogodišnjem Zagreb Burger Festivalu, a to mu je već četvrta nagrada. Ako ste strastveni sarmoljubac trebali biste probati neobičnu sarmu – zasigurno jedno od najboljih jela cijelog Fuliranja. Oduševit će vas na prvi griz, jer kombinacija okusa i tekstura je neodoljiva.
Picnic uvodi i nedjeljni ručak i poziva sve na druženje s gostima iz Skradina. Svake nedjelje pripremat će poznati skradinski rižot na tradicionalni način, a guštanje u okusima i mirisima gurmane očekuje svake nedjelje u 13.30 h (4.12.,11.12.,18.12.). Osim nedjeljom, poseban jelovnik nude i svakoga petka. Iz Picnicove kućice širit će se mirisi posebno osmišljene štrudle od bakalara s tradicionalnim elementima, uz aioli od gorušice i ukiseljenu ljutiku. Između Božića i Nove godine Zadrani donose mirise Dalmacije i omiljeno jelo pašticadu, odnosno street varijantu, koja će se moći kušati samo sedam dana.
Po prvi put Picnicovci kuhaju najbolji hrvatski Old Pilot’s Gin, obogaćen sokom od jabuke, medom, svježom narančom i zimskim začinima. Ovaj gin dobitnik je više od 20 međunarodnih nagrada, a bez sumnje pravi ljubitelji žestice zavoljet će ga na prvi gutljaj.
Purple Monkey
Purple Monkey već nas neko vrijeme hrani putem dostavnih servisa, a sada se prvi puta predstavlja s kućicom na Fuliranju. U njihovoj je ponudi nekoliko Bao bunsa, tipičnog azijskog parenog peciva punjenog raznim nadjevima i punjenjima.
Gua Bao Sai Kok Bun je punjen domaćom kobasicom koja se radi po originalnom receptu iz Laosa, a azijskom štihu pridonose svježi đumbir, lemongras, dinstani kineski kupus i mrkva te azijski začini. U ponudi su i bao buns peciva Gua Bao Curry piletina i Katsu kozice također poslužena uz kineski kupus i obogaćena azijskim sastojcima. Osim bao peciva tu su i krumpirići od kojih se ističu Loaded batat, prženi batat krumpirići s topljenim cheddarom i hrskavim prženim lukom.
Purple Monkey otkrio nam je da početkom iduće godine otvaraju svoju prvu lokaciju u centru!
Porchetteria by Mario Mandarić
Porchetta, popularno mesno jelo koje se svake zime nađe na listama svih mesoljubaca, svoj je put do zagrebačkog Fuliranja pronašao preko kućice Porchetteria by Mario Mandarić. U ponudi kućice popularnog chefa ističu se pork bowl i porchetta sandwich.
Ficlek
Prava zagrebačka gostionica Ficlek već nekoliko godina Zagrepčane hrani domaćim i tradicionalnim specijalitetima. Ove su godine prvi puta svoje delicije predstavili publici Fuliranja, pa tako kod njih možete pronaći pohanog piceka, kobasice, faširance, sarmu ili oslića (petkom), a zasladiti se štrudlom s jabukom ili višnjom.
Torikaya Ramen
Prvi zagrebački ramen bar Torikaya oduševio nas je čim je otvorena njihova lokacija u samom centru grada, pa nas zato posebno veseli i njihova kućica na Fuliranju. U ponudi su, osim prefinih ramena i super deserti. Pažnju su nam privukli Curry shrimp ramen te slastice Sticky Toffee Pudding i Miso Brownie, ali i kuhano vino i kokteli.
Briocherie Crumble
Briocherie je još jedna kućica koja se premijerno pojavljuje na ovogodišnjem Fuliranju. U njihovim brioche pecivima sa sladoledom i inače možemo uživati u centru Zagreba, a za zimsko su izdanje pripremili posebne crumble deserte. Tu su The Crumble (jabuka, crumble, krema od vanilije i marshmallow fluff), Crumb..Brulee (jabuka, crumble, Vanilla Custard Brulee), Nutella Crumble (Choco Crumble, Vanilla Custard i Nutella) te Christmas Crumble. Mi smo, naravno, odabrale Christmas Crumble!
Boogie Lab
Nova artisan pekarnica Boogie Lab svoje je delicije gladnoj publici po prvi puta odlučila predstaviti baš u adventskom tonu. Slastica koja nas je odmah privukla je kronut, hibrid kroasana i krafne (donut). U ponudi su kronut pistacchio sa 100% sicilijanskim pistacchiom i kremom od vanilije, te kronut kikiriki, slani karamel i čokolada.
Osim kronuta u ponudi su i genijalne germknedle. U Boogie Labu imaju nekoliko različitih, a posebnost njihovih germknedla je tijesto s prirodnim kvascem. Naš favorit je germknedla čokolada i lješnjak koja dolazi s punjenjem od belgijske čokolade s lješnjacima te umakom od vanilije s makom. U ponudi je i germknedla šljiva s domaćim džemom od šljiva i umakom od vanilije s makom.
Le Kolač
Glavna kućica, barem kada je riječ o slatkom, i ove je godine na kućica slastičarnice Le Kolač, našeg najboljeg slastičara Roberta Hromalića. Hromalić svoje nove delicije redovito predstavlja na food festivalima, a ove je godine na Fuliranju s ponudom najboljih zimskih slastica. Najveća fritula ove se godine vratila u dobrom, starom izdanju – i dalje nosi ime Apple pie fritula, a punjena je kremom od jabuka i vanilijom. Tu je Apple pie štrudla koja donosi kombinaciju vrućih i hladnih elemenata pite od jabuka, sladoleda od vanilije i preljeva od karamele. Štrudla dolazi u još dvije verzije, pa tako imamo i cherry pie, štrudlu s višnjama i čokoladom te hazelnut pie s lješnjakom, vanilijom i karamelom.
Na kućici možete pronaći i veliki hit s ovogodišnjih festivala, tostirani sladoled apple pie koji sadrži pečene jabuke, vaniliju, crumble, karamel i brioche, uz koji možete odabrati karamel ili čokoladni karamel preljev. U ponudi su i prhki keksi od pistacija, lješnjaka, vanilije i čokolade koji dolaze u pakiranju od 400g. Od zimskih napitaka nude vruću čokoladu i vruću čokoladu s rumom, te zanimljiva kuhana vina, bijelo kuhano vino s limunskom travom i crveno vino s borovnicom.
Piće na Fuliranju: Gingle Bells, Rakijarnica, The Garden Brewery
Foto: Sanja Tušek