Rijetko tko od nas ne voli putovati i upoznavati nova mjesta, kulturu, običaje i gastronomsku ponudu drugih gradova. Za ‘dolce far niente’ vibrom posebice žudimo ljeti kada je sve nekako laganini i ležerno, kako to volimo reći. Stoga je ljeto idealno vrijeme koje možemo iskoristiti za upoznavanje, osim stranih zemalja, i naše prekrasne Hrvatske.
Razlozi zbog kojih se isplati posjetiti Dubrovnik
Jedan od najljepših gradova koji vole posjetiti i strani turisti jest ‘biser Jadrana’- Dubrovnik. Grad je to u kojem se spajaju očaravajuća ljepota i bogato povijesno iskustvo, a do njega se sada može doći još jednostavnije zahvaljujući dugo iščekivanom Pelješkom mostu koji spaja južnu jadransku obalu s ostatkom zemlje. Moramo priznati da izgleda senzacionalno pa će vam vožnja njime zasigurno ostati u lijepoj uspomeni.
Prošetati Stradunom, tajnovitim uskim uličicama, trgovima i uživati u ispijanju kave u ovom barokno-renesansnom gradu pravi je užitak. Poseban doživljaj možete iskusiti kada se uspinjete na Srđ. S njega se pruža jedan od najljepših panoramskih pogleda u Europi.
Stari je to grad koji priča posebnu priču, a njegovi spomenici, građevine i ostaci odvest će vas u srednjovjekovnu prošlost.
Jedna od glavnih atrakcija jesu gradske zidine s kulom Minčetom koja se nalazi na samome vrhu, a s koje se proteže senzacionalni pogled. Stoga nas ne čudi da je upravo ovdje snimana serija Igra Prijestolja nakon čega je Grad doživio planetarnu popularnost. Želite li osjetiti dašak uzbuđenja kroz koje su prolazili glavni likovi, možete rezervirati turu koja tri sata i nudi razgledavanje lokacija na kojima su snimljene neke od najvažnijih scena.
Hrana koja će vas vratiti u ljetne dane
Slikoviti grad Dubrovnik i njegova okolica su romantično i posebno mjesto koje postaje još bolje u trenutku kada isprobate tradicionalna jela koja pričaju posebnu priču. Ovdje možete uživati u hrani s pogledom, pri tome mislimo na restorane s čijih se terasa pruža pogled na tvrđave Lovrijenac i Bokar.
Jelo koje će vas sigurno oduševiti jest crni rižoto. Jednostavno ga morate isprobati. Vjerujemo da će vas osvojiti svojim punim i bogatim okusom mediterana, stoga u nastavku donosimo ljetni recept koji možete spremiti kad god se želite prisjetiti ljeta na moru. Rižoto s crnilom od sipe test je za istinske obožavatelje svega što dolazi iz mora.
Sastojci:
- 100 ml maslinova ulja
- 200 g luka
- 3 češnja protisnutog češnjaka
- 500 g očišćenih sipa
- 1 žličica Vegete
- Vegeta Maestro lovor
- 2 vrećice crnila od sipe
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 200 ml bijelog vina
- 250 g riže
Za posipavanje
- ribani sir
Postupak
- Sipe operite i sitno narežite.
- Na ulju popecite sitno nasjeckani luk, dodajte češnjak, pripremljene sipe i pirjajte oko 10 minuta.
- Zalijte vinom, dodajte Vegetu, lovorov list, pa pirjajte još oko 30 minuta.
- Pred kraj dodajte crnilo, nasjeckani peršin i napola kuhanu rižu.
- Sve zajedno izmiješajte i lagano kuhajte (pripazite da se riža ne prekuha).
Jelo poslužite odmah na toplom tanjuru s naribanim sirom. Kako biste sačuvali svježinu crnila, ostavite ga u vlastitoj vrećici u čaši s malo ulja te ga tako spremite u hladnjak. Vjerujete nam, vi i vaši ukućani uživat ćete u okusima ljeta u Hrvatskoj. Poseban okus jelu svakako daje Vegeta koja se odlučno slaže sa svim jelima.
Šarmantno i edukativno pakiranje koje ćemo rado sačuvati za uspomenu
No ovaj put, osim neupitne kvalitete, za oko nam je zapelo novo promotivno pakiranje koje izgleda odlično. U pripremi ovog mediteranskog jela koristili smo Vegetu koja na sebi ima sliku dubrovačkih gradskih zidina – lokacije Igre prijestolja. Ove su se godine iz Vegete potrudili te su pripremili posebna promotivna pakiranja vezana uz 6 gradova te na taj način domaćima i turistima približili i upoznali ih s glavnim znamenitostima naših gradova – pod sloganom Taste of summer. Osim Dubrovnika, tako možete pronaći pakiranja na kojima se nalaze simboli i drugih važnih hrvatskih znamenitosti.
Arena Pula – kruha i igara
Amfiteatar u Puli po veličini zauzima 6. mjesto među rimskim amfiteatrima na svijetu te je jedini u svijetu čija su sva tri rimska arhitektonska reda u potpunosti očuvana. Arena je neosporno kulturološko blago Hrvatske, ali i svijeta, kao i Vegeta svjetsko, a naše.
Split Peristil – carski ljetnikovac
Središnji trg Dioklecijanove palače koju je car Dioklecijan dao izgraditi nakon povlačenja s rimskog prijestolja. Glavne ulice unutar prostrane palače vode do Peristila, kao što u kuhinji svi putevi vode do Vegete.
Kad smo već kod ovog kultnog dalmatinskog grada, valja spomenuti da ako želite jesti kao Splićanin, onda morate kušati njihovu pašticadu. To je jelo u čijem slatko-slano-kiselom okusu odiše i miriše duboka povezanost Dalmacije s povijesnim korijenima Sredozemlja. Stoga u nastavku donosimo još jedan ljetni recept.
Sastojci:
- 2 kg govedine ili junetine od buta
- 20 g sušene slanine
- 200 g luka
- 150 g korijena peršina
- 150 g mrkve
- 50 g korijena celera
- 2 češnja češnjaka
- 20 g Dvostrukog koncentrata rajčice Podravka
- 200 ml ulja
- 2 žlice Vegete
- 6 suhih šljiva
- 6 suhih smokava
- 1 jabuka
- 300 ml crnog vina
- 2 žlice Senfa estragon Podravka
- Vegeta Maestro lovor
- listići ružmarina
- majčina dušica
- sol
- Vegeta Maestro crni papar mljeveni
Za njoke
- 500 g bijelog krumpira
- 150-200 g brašna
- 1 jaje
- 60 g maslaca
Priprema
- Meso operite, obrišite, pa u njega nabodite trake slanine. Dobro ga posolite, premažite senfom i uljem pa neka tako pripremljeno odstoji najmanje 2 sata ili preko noći.
- Meso naglo zapecite sa svih strana na vrućem ulju. Izvadite ga iz posude pa na istom ulju kratko pirjajte narezani luk i češnjak te povrće. Vratite meso u posudu, dodajte Vegetu i pirjajte poklopljeno otprilike 2 sata uz povremeno dolijevanje malih količina mješavine vode i vina.
- Kada meso napola omekša, dodajte razmućeni koncentrat rajčice, a zatim oprane šljive i smokve te na četvrtine narezanu jabuku.
- Pred kraj kuhanja umiješajte lovorov list, ružmarin, majčinu dušicu, dodajte papar i malo dosolite.
- Izvadite meso, narežite ga na ploške i stavite na zagrijan tanjur, a povrće s umakom protisnite, prokuhajte i prelijte preko mesa.
- Za njoke, krumpir ogulite i protisnite dok je još vruć. Dodajte brašno, maslac, jaje i posolite. Izradite tijesto, podijelite ga na dva do tri dijela, svaki oblikujte kao valjak i režite komade jednake veličine.
- Njoke kuhajte u slanoj kipućoj vodi otprilike 10 minuta i procijedite.
Katedrala Sv. Jakova u Šibeniku – nacionalno blago
Jedan od najznačajnijih arhitektonskih, ali i sakralnih objekata u Hrvatskoj je Šibenska katedrala sv. Jakova koja je zbog svojih iznimnih vrijednosti 2000. godine stavljena pod zaštitu UNESCO-a. Katedrala se savršeno uklopila u vizuru grada Šibenika, kao i Vegeta, koja se savršeno uklapa u svako jelo.
Koprivnica – Podravkina zgrada, Skulptura pijevca u Koprivnici
Skulptura Pijevca jedan od vrhunskih primjera suvremene hrvatske skulpture 20. stoljeća. Koprivnica je kasnih 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća pokazala izuzetan sluh za umjetničke intervencije u javnom prostoru, kao što i Vegeta uspješno intervenira u svako jelo.
Uspinjača za Gornji grad u Zagrebu
Uspinjača za Gornji grad najstarije je prijevozno sredstvo organiziranoga javnog prijevoza putnika u Zagrebu i zaštićena je kao spomenik kulture. Zagrebačka uspinjača puštena je u pogon 1890. godine i preko sto godina spaja Donji i Gornji grad, baš kao i Vegeta, koja spaja različite okuse u neodoljivo jelo.
Koje god pakiranje kupili, sa sobom nosite domaći proizvod iz Hrvatske koji možete sačuvati kao suvenir koji će vas vratiti u mirise i okuse hrvatskih gradova, a jela će uvijek imati poseban okus. S Vegetom ćete tako moći okusiti Taste of summer cijele godine. Pakiranje možete pokloniti i najdražima, koji kutijicu mogu sačuvati kao uspomenu i u nju pospremiti sebi značajne sitnice.
Foto: Journal, Instagram, Unsplash, Pexels