Vikend je napokon stigao, a to znači da je vrijeme za pripremanje deserta u kojem ćemo uživati do ponedjeljka. Iako mnogi ove kratke dane odmora od posla provode izvan kuće po ležernim kavama u gradskim kafićima, drugi organiziraju kućna druženja uz fine recepte. Čokoladni tart za koji ne moramo paliti pećnicu zvuči kao savršeni desert za nedjeljno poslijepodne. Sočna pita prepoznatljiva je po tijestu koje se topi u ustima. Zima nam dolazi pa trebamo razmišljati o hrani za dušu i tijelo kako bi imunitet ojačali za hladne mjesece. Tart u veganskoj verziji pruža sve nutrijente za uživanje bez grižnje savjesti. U nastavku donosimo najfiniji kremasti čokoladni tart koji će nestati u trenu.
Čokoladni tart koji hrani dušu i tijelo
Sezona blagdana doći će nam vrlo brzo. Temperature su već u padu, a dani postaju kraći. S obzirom na to da više vremena provodimo u zatvorenim prostorima i tijelo se privikava na okolnosti, mnogi će osjetiti povećanu želju za slatkim i hranjivim obrocima. Tradicionalni deserti prave su kalorične bombe, a bogati su mliječnim proizvodima, jajima i šećerom. No, svi oni koji žele zdravije alternative, a da pritom ne žrtvuju okus, uz ovaj čokoladni tart ne mogu pogriješiti. Bez obzira na to jeste li početnik ili vam kuhinjsko umijeće leži u malom prstu, ovaj recept baš svakome ispada dobro. Čokoladni tart vrsta je kolača, kojeg često svrstavaju pod pite. Gotovo nitko ne može odoljeti prhkom tijestu i kremastom nadjevu tople arome koji kolač čine savršenom jesenskom delicijom.
Sastojci za tijesto:
- 300g Medjool datulja (namočiti u mlakoj vodi i izvaditi koštice)
- 1/2 šalice tople vode
- 1/2 šalice lješnjaka
- 1/3 šalice kokosa
- 2 žlice kokosovog ulja
- 3 žlice kakaa za kolače
- 3 žlice sjeckane čokolade za kuhanje
- 1 žlica cimeta
- prstohvat soli
Sastojci za čokoladni nadjev:
- 1 šalica datulja (namočiti u mlakoj vodi i izvaditi koštice)
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 avokado
- 4 žlice kakaa za kolače
- 2 žlice kokosovog ulja
- 1 korica naranče
- pekmez od šumskog voća za posluživanje
Upute:
Za tijesto u blenderu izmiksajte sve sastojke osim datulja i kokosovog ulja. U zdjelu sipajte suhu masu, a potom u blenderu izmiksajte datulje s malo vode u kojima su se natapale i kokosovo ulje dok ne dobijete pastu. Silikonskom špatulom sjedinite masu i utisnite u keramički lim s valovitim rubovima za efektni tart. Stavite u hladnjak dok pripremate nadjev od čokolade. U blenderu izmiksajte sve sastojke osim pekmeza. Smjesa mora biti srednje gustoće, rasporedite ju ravnomjerno po tijestu te ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Poslužite s pekmezom od šumskog voća.
Foto: Instagram