Ovaj veganski carrot cake jedan je od najsočnijih kolača koji smo probali – donosimo recept
Ovaj veganski carrot cake jedan je od najsočnijih kolača koji smo probali – donosimo recept

Ovaj veganski carrot cake jedan je od najsočnijih kolača koji smo probali – donosimo recept

Carrot cake je klasik koji ne izlazi iz mode. Možda su nekada skeptici tvrdili da mrkva nema što raditi u kolačima, ali svi koji su jednom probali ovaj sočan, aromatičan desert znaju da je to daleko od istine. Topao je, mekan i savršeno sladak, s bogatim preljevom koji ga čini još primamljivijim.

U posljednje vrijeme, svaki recept za carrot cake donosi modernu reinterpretaciju ovog klasika, a jedan od najuzbudljivijih je veganski koji smo pronašli na Instagram profilu @recipebyrosie. Ovaj recept spaja najbolje od tradicionalnog carrot cake-a s ljepljivom, karameliziranom teksturom klasičnog sticky toffee pudinga – ali s veganskim twistom.

Recept za veganski carrot cake koji iznova pravimo

Sastojci

Za podlogu:

  • 200 g brašna
  • 100 g svijetlog i 50 g smeđeg šećera
  • 150 g svježih datulja (potopljenih u toploj vodi 10 minuta)
  • 100 g biljnog jogurta (kokosov, bademov ili sojin)
  • 150 g naribane mrkve
  • jedna žličica cimeta
  • pola žličice muškatnog oraščića
  • prstohvat soli
  • jedna žličica ekstrakta vanilije
  • 80 ml biljnog mlijeka (zobeno, bademovo ili sojino)
  • 50 ml otopljenog kokosovog ulja

Za preljev od toffee karamele

  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 150 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
  • jedna žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Priprema

  • Zagrijte pećnicu na 180 °C i premažite kalup za tortu kokosovim uljem.
  • Datulje ocijedite i izblendajte u pastu s biljnim mlijekom i vanilijom.
  • U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, začine i sol.
  • Dodajte naribanu mrkvu i promiješajte. U smjesu dodajte biljni jogurt, kokosovo ulje i pastu od datulja.
  • Lagano sjedinite, ali nemojte previše miješati kako bi biskvit ostao pun zraka.
  • Prebacite u pripremljeni kalup i pecite oko 35 minuta, dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe suha. Ostavite da se ohladi.
  • U zdjeli na srednjoj vatri rastopite smeđi šećer i kokosovo ulje dok ne postanu sirupasti. Dodajte kokosovo mlijeko, vaniliju i sol, pa kuhajte pet do sedam minuta, dok se ne zgusne.
  • Topao kolač izbockajte vilicom i prelijte toffee umakom, ostavljajući ga nekoliko minuta da upije.
  • Rezultat je nevjerojatno sočan desert s bogatim, karameliziranim preljevom koji u potpunosti mijenja način na koji doživljavamo carrot cake. Uz šalicu čaja ili kave, ovaj kolač je prava poslastica za sve koji vole kremaste, tople okuse – a da pri tom ni u jednom trenutku ne zažele klasične sastojke poput jaja i mlijeka.

Preuzeto s journal.rs

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori