

Carrot cake je klasik koji ne izlazi iz mode. Možda su nekada skeptici tvrdili da mrkva nema što raditi u kolačima, ali svi koji su jednom probali ovaj sočan, aromatičan desert znaju da je to daleko od istine. Topao je, mekan i savršeno sladak, s bogatim preljevom koji ga čini još primamljivijim.
U posljednje vrijeme, svaki recept za carrot cake donosi modernu reinterpretaciju ovog klasika, a jedan od najuzbudljivijih je veganski koji smo pronašli na Instagram profilu @recipebyrosie. Ovaj recept spaja najbolje od tradicionalnog carrot cake-a s ljepljivom, karameliziranom teksturom klasičnog sticky toffee pudinga – ali s veganskim twistom.
Recept za veganski carrot cake koji iznova pravimo
Sastojci
Za podlogu:
- 200 g brašna
- 100 g svijetlog i 50 g smeđeg šećera
- 150 g svježih datulja (potopljenih u toploj vodi 10 minuta)
- 100 g biljnog jogurta (kokosov, bademov ili sojin)
- 150 g naribane mrkve
- jedna žličica cimeta
- pola žličice muškatnog oraščića
- prstohvat soli
- jedna žličica ekstrakta vanilije
- 80 ml biljnog mlijeka (zobeno, bademovo ili sojino)
- 50 ml otopljenog kokosovog ulja
Za preljev od toffee karamele
- 100 g smeđeg šećera
- 2 žlice kokosovog ulja
- 150 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
- jedna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i premažite kalup za tortu kokosovim uljem.
- Datulje ocijedite i izblendajte u pastu s biljnim mlijekom i vanilijom.
- U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, začine i sol.
- Dodajte naribanu mrkvu i promiješajte. U smjesu dodajte biljni jogurt, kokosovo ulje i pastu od datulja.
- Lagano sjedinite, ali nemojte previše miješati kako bi biskvit ostao pun zraka.
- Prebacite u pripremljeni kalup i pecite oko 35 minuta, dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe suha. Ostavite da se ohladi.
- U zdjeli na srednjoj vatri rastopite smeđi šećer i kokosovo ulje dok ne postanu sirupasti. Dodajte kokosovo mlijeko, vaniliju i sol, pa kuhajte pet do sedam minuta, dok se ne zgusne.
- Topao kolač izbockajte vilicom i prelijte toffee umakom, ostavljajući ga nekoliko minuta da upije.
- Rezultat je nevjerojatno sočan desert s bogatim, karameliziranim preljevom koji u potpunosti mijenja način na koji doživljavamo carrot cake. Uz šalicu čaja ili kave, ovaj kolač je prava poslastica za sve koji vole kremaste, tople okuse – a da pri tom ni u jednom trenutku ne zažele klasične sastojke poput jaja i mlijeka.
Preuzeto s journal.rs
Foto: Instagram