Nutella je mnogima omiljeni namaz od lješnjaka i kakaa. Obožavamo ju jesti namazanu na kruh, na palačinkama, u kolačima, a ponekad nam je najdraže jesti ju žlicom direktno iz staklenke. No, mora se priznati – nije baš najzdraviji namaz na svijetu.
Homemade veganska Nutella
Iako originalnu Nutellu ništa ne može zamijeniti, isprobajte ovu vegansku verziju koju ćete vrlo jednostavno napraviti kod kuće. Zdrava ‘Nutella’ ne sadrži mliječne proizvode, prirodno je zaslađena i odličnog je okusa, a za nju će vam biti potrebna samo tri sastojka.
Baza recepta je tahini, odnosno namaz od prženih, mljevenih sjemenki sezama koje sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline i ostale hranjive sastojke. Tahini namaz je odličan izvor kalcija, željeza i magnezija, bogat je vlaknima i sadrži puno proteina. U usporedbi s Nutellom, njena veganska alternativa tako ima manje kalorija, ugljikohidrata i šećera pa ju možete jesti svaki dan.
Sastojci:
(za 4 porcije)
- pola šalice tahini namaza
- 3 žličice javorovog sirupa (ili nekog drugog prirodnog zaslađivača poput meda)
- 2 žlice rogača u prahu (ili kakaa u prahu)
- pola žličice cimeta (po želji)
Postupak:
Sve sastojke stavite u posudu ili mikser. Umutite ili polako izmiksajte. Kad se sastojci sjedine, probajte smjesu da vidite odgovara li vam po okusu. Ukoliko želite da bude slađa, dodajte još javorovog sirupa (ili meda ili nekog drugog zaslađivača koji ste koristili).
Za dublji čokoladni okus, dodajte još rogača u prahu. Ako želite, možete dodati i prstohvat soli.
Na kraju smjesu umutite do kraja ili miksajte na većoj brzini ukoliko ste koristili mikser, sve dok se smjesa potpuno ne sjedini. Svoju zdravu Nutellu poslužite odmah ili držite u hladnjaku.
Foto: Unsplash