Raspucanci s bijelom čokoladom i malinama savršena su poslastica za Valentinovo. Tope se u ustima, osvježavajući su, slatki i kiselkasti u isto vrijeme. Također, ako nikada prije niste radili curd od malina, ozbiljno propuštate jer je to potpuno otkriće. Recept je inspiriran onime food blogerice Katarinom Cermelj s bloga The loopy whisk. Uživajte u njemu, nek vam je Valentinovo svaki dan!
Valentinovski raspucanci
Prvi korak u ovom receptu je izrada domaće kreme od malina, koju možete pripremiti nekoliko dana unaprijed, a potom čuvati u hladnjaku dok vam ne zatreba. Samo se oduprite iskušenju da je ne pojedete na žličicu, inače neće ostati ništa do trenutka kada budete htjeli ispeći kolačiće.
Sastojci:
- 500 g zaleđenih malina
- 200 g šećera
- sok od ½ limuna
- 3 jaja
- 150 g maslaca
- 20 g gustina
Postupak:
Prvo skuhajte maline dok ne omekšaju i ne puste sok. Zatim ćete maline propasirati kroz sito kako biste uklonili sve sjemenke i druge krute tvari. U zdjeli u kojoj ćete kuhari curd na pari stavite jaja i šećer i pjenasto ih izmiksajte zatim umiješajte pire od malina i limunov sok. Dodajte gustin pa sve još kratko promiješajte. Smjesu kuhajte na pari dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodajte na kockice izrezan maslac i miješajte kremu dok se maslac u potpunosti ne otopi. Raspberry curd ohladite najmanje 1 sat prije upotrebe.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Sastojci za raspucance:
- 220 g bijele čokolade
- 60 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 burbon vanilija šećer ili 2 žličice ekstrakta vanilije
- 2 jaja
- 200 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- šećer u prahu
Postupak:
Čokoladu zajedno s maslacem otopite na pari i pustite da se ohladi.
Jaja sa šećerom i vanilija šećerom miksajte dok ne dobijete pjenastu smjesu. Lagano dodajte smjesu čokolade i maslaca pa brašno s praškom za pecivo i soli. Sve dobro izmiješajte rukama pa stavite u hladnjak na minimalno 3 sata kako bi se smjesa dobro stisnula.
Nakon što ste izvadili smjesu iz hladnjaka, pećnicu zagrijte na 180°C, a lim za pečenje obložite papirom. Malom žličicom vadite smjesu, oblikujte loptice među dlanovima i uvaljajte ih u šećer u prahu (obilno, neka se dobro zabijele). Napravite udubljenje u sredini svake kuglice tijesta za kolačiće (pazite da svaku kuglicu tijesta za kolačiće pritisnete samo do pola, a ne do kraja). Napunite kolačiće s otprilike 1 žličicom kreme od malina. Slažite kolačiće na lim za pečenje i pecite ih 10 minuta. Pustite ih da se ohlade i spremni su za jelo!
Foto: Instagram (@theloopywhisk)