Ukradite nam ideje za ovogodišnji uskrsni doručak. Pripremili smo sve, od dekoracija do recepata
Manje je više.
Koliko ste puta čuli ovu izjavu? Vjerojatno previše, ali, složit ćete se – potpuno je istinita. Pri pripremi ovogodišnjeg uskrsnog stola, slijepo smo je se držali, kao i još jedne slične mantre – jednostavno je najbolje. Proljetni, minimalistički stol bio nam je glavna inspiracija pri kreiranju onog blagdanskog. Minimalizam ne znači nužno odustajanje od stvari, odnosno dekoracija, koje volite, već naprosto – pojednostavljivanje i oslobađanje.
Kako biste izbjegli stres koji se često veže uz blagdane, preporučujemo da poslušate naše savjete i recepte koje su za vas pripremile 2pizze. Što se pak dekora tiče, čiste linije, neutralne boje i jednostavan cvjetni buket na stolu, fokus će staviti na ionako ono najvažnije ovog blagdana, druženje s obitelji i dijeljenje ukusnog obroka.
Osjećaj svježine u prostoru
Jedna od karakteristika minimalističkog stila je korištenje samo onoga što je neophodno. Drugim riječima, samo osnovnih stvari. Neutralne, monokromatske boje su njegova srž, što olakšava miješanje i spajanje različitih stilova posuđa. Jedan od načina da osigurate da vaše neutralne boje ne postanu dosadne je dodavanje teksture. Zato smo na stol pripremljen za blagdanski doručak dodali platnene salvete, a pop of colour dala je jednostavna vaza sa predivnim buketom (Tulip Studio) u središtu. Dodavanje kristalnih čaša bio je izvrstan način da unesemo sjaj i da se na našem stolu reflektira svjetlost. Kristal nema boju, stoga je savršen dodatak za stol u minimalističkom stilu.
Prazan prostor ima dvije svrhe kada planirate minimalistički stil stola. Pruža dovoljno prostora za postavljanje jela za posluživanje ili pladnjeva, a također omogućuje da hrana bude glavna zvijezda na stolu. Prazan prostor također ‘govori’ o jednoj od temeljnih filozofija minimalističkog stila, a to je korištenje samo onoga što je neophodno.
Zato, prijeđimo na ono glavno – hranu za uskrsni doručak. Osim neizostavnog mladog luka, kuhanih jaja i šunke, koji će se vjerojatno naći na vašem blagdanskom stolu, Ana Kovač i Kristina Štriga (2pizze) koje organiziraju kulinarske radionice, za vas su pripremile maštovite, ali jednostavne recepte kojima ćete oduševiti najbliže.
Torta s mrkvom
Sastojci:
Biskvit (za kalup promjera 18 cm)
- 220 g brašna (160 g oštrog, ostalo glatko)
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 1 žličica đumbira
- 1/4 žličice klinčića
- 1/2 žličice anisa
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 1 1/2 žličica cimeta
- korica naranče
- 3 jaja
- 50 g šećera
- 140 g smeđeg šećera
- 150 ml ulja
- 110 g grčkog jogurta
- 190 g sitno naribane mrkve
- 30 g badema, pistacija ili lješnjaka, mljevenih
- džem od manga
- 1 zreli mango
- 2 limuna
- 80 ml ruma
- 50 g šećera
- 2-3 mahune kardamoma
Krema
- 180 g krem sira, sobne temperature
- 200 ml slatkog vrhnja, ohlađenog
- 50 g vanilin šećera
- korica 1 limete
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje.
- U zdjeli sjedinite brašno, prašak za pecivo, sol i začine. Razdvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke izmiksajte u mekani snijeg uz 50 g šećera. U drugoj većoj zdjeli miksajte žumanjke i smeđi šećer dok smjesa ne postane pjenasta, oko 5 minuta.
- Dodajte ulje i nastavite miksati 1-2 minute. Ubacite jogurt i kratko izmiksajte. Dodajte polovicu suhih sastojaka i nježno sjedinite metlicama ugašenog miksera. Dodajte ostatak suhih sastojaka i kratko sjedinite. Ok je ako vam ostanu grudice brašna. Sad dodajte mrkvu i mljevene pistacije i kratko sjedinite špatulom. Na kraju oprezno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
- Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i stavite u pećnicu na 25-30 minuta (nakon 25 minuta provjerite čačkalicom – ako izađe suha gotovo je). Ostavite biskvit da se hladi 10 minuta u kalupu, prebacite na rešetku i ostavite da se skroz ohladi. Prerežite ga na tri dijela.
- Mango ogulite i nasjeckajte na komadiće. Prebacite ga u tavu, dodajte sok i koricu jednog limuna i šećer te kuhajte uz povremeno miješanje 10 minuta na laganoj vatri. Zgnječite mango vilicom i dodajte pola količine ruma te nastavite kuhati još 5 minuta, odnosno dok tekućina ne ispari. Maknite s vatre, ulijte ostatak ruma i dodajte koricu drugog limuna. Ostavite da se ohladi.
- Za kremu miksajte krem sir, šećer i koricu limete 2-3 minute. Dodajte izmiksano vrhnje i sjedinite špatulom. Prebacite kremu u hladnjak dok se biskvit hladi.
- Prvi biskvit premažite polovicom džema od manga. Kremu prebacite u slastičarsku vrećicu i nanesite na biskvit premazan džemom. Poklopite drugim biskvitom te ponovno nanesite džem i kremu. Poklopite trećim biskvitom i dekorirajte ostatkom kreme, suhim cvijećem i jagodama.
Uskrsni brusketi
Sastojci:
- 1 baguette
- 2 žlice maslinovog ulja
- 120 g mortadele
- 200 g ricotte
- 2 žličice hrena
- sol i papar, po ukusu
- 1 žličica začinskog bilja, sjeckanog
- 3 jaja
- ukiseljene rotkvice i začinsko bilje, za posluživanje
Priprema:
- Zakuhajte lonac vode i dodajte jaja direktno iz frižidera. Kuhajte ih 6.5 minuta. Izvadite jaja i stavite u zdjelu s hladnom vodom. Ostavite da se ohlade.
- U zdjelici sjedinite ricottu, hren, začinsko bilje, sol i papar.
- Baguette narežite na šnite debljine 1 cm. Prelijte ih s uljem i tostirajte na srednje jakoj vatri 1,5 minutu sa svake strane. Tostirane bruskete posložite na pladanj za serviranje.
- Svaku brusketu premažite s 1 žličicom namaza od ricotte, dodajte mortadelu, ukiseljenu ili svježu rotkvicu i jaje. Posipajte sa začinskim bilje i prelijte s malo maslinovog ulja. Poslužite odmah.
Priprema:
- Zakuhajte lonac vode i dodajte jaja direktno iz frižidera. Kuhajte ih 6.5 minuta. Izvadite jaja i stavite u zdjelu s hladnom vodom. Ostavite da se ohlade.
- U zdjelici sjedinite ricottu, hren, začinsko bilje, sol i papar.
- Baguette narežite na šnite debljine 1 cm. Prelijte ih s uljem i tostirajte na srednje jakoj vatri 1,5 minutu sa svake strane. Tostirane bruskete posložite na pladanj za serviranje.
- Svaku brusketu premažite s 1 žličicom namaza od ricotte, dodajte mortadelu, ukiseljenu ili svježu rotkvicu i jaje. Posipajte sa začinskim bilje i prelijte s malo maslinovog ulja. Poslužite odmah.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Proljetna salata sa špinatom i jagodama
Sastojci:
- 120 g baby špinata
- 80 g radiča
- 300 g jagoda
- 125 g mini mozzarelle
- 2-3 žlice ukiseljenog luka
- 1 mrkva
Dresing
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 žličica senfa
- 2 žličice meda
- sok i korica 1 limuna
- sol i papar
- ½ žličice timijana
- ½ žličice origana
Priprema:
- Povrće i voće operite i ocijedite. Radič narežite na veće komade. Jagode narežite na četvrtine. Mrkvu ogulite i narežite ili naribajte na trakice. Mozzarellu ocijedite i po želji prepolovite kuglice.
- Za dresing u zdjelicu dodajte ulje, senf, med, sok i koricu limuna, timijan, origano te sol i papar po ukusu i dobro promiješajte.
- Na pladanj ili zdjelu dodajte špinat, radič, komade jagode, mozzarellu, trakice mrkve i ukiseljeni luk. Prelijte dresingom i poslužite.
Limunada s jagodama
Sastojci:
- 200 g jagoda
- 80 g smeđeg šećera
- tonka
- šaka mente
- 4 limuna
- 1 l vode (negazirane ili gazirane)
Priprema:
- Jagode operite i narežite na komade. U lonac dodajte jagode, šećer, sok i koricu jednog limuna, limetu i oko pola mahune tonke.
- Kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta uz povremeno miješanje i drobljenje jagoda. Maknite s vatre i izvadite mentu. Usitnite štapnim mikserom i propasirajte. Spremite sirup u staklenku i ostavite da se ohladi.
- Dva limuna ocijedite, a jedan narežite na ploške. Rasporedite sirup od jagode u 4 čaše, dodajte sok limuna i vodu. Dekorirajte ploškama limuna i poslužite.
Zahvaljujemo Tulip Studiju na ustupljenom prostoru za fotografiranje.
Priprema i stilizacija hrane: Ana Kovač i Kristina Štriga (2pizze)
Fotografije: Sanja Tušek