Uskrsni specijaliteti koji se pripremaju diljem svijeta

Uskrsni specijaliteti koji se
pripremaju diljem svijeta

Jedan od najvećih blagdana, ako ne i najveći u godini sutra će brojne obitelji okupiti oko stola. Danas se užurbano pripremaju uskrsni recepti i tradicionalne delicije kako bi sutrašnja trpeza bila raznolika, a druženje obilježeno čistim užitkom. Sočne šunke, fina francuska salata, rotkvice, mladi luk i još mnogo toga će se naći na tanjurima povodom obilježavanja Uskrsa.

Blagdan se slavi diljem svijeta, a svaki narod ima neke svoje običaje i tradiciju kako će ga provesti. Sigurno je da hrane neće nedostajati, a ako još uvijek tražite inspiraciju za last minute recepte imamo nekoliko ideja. Koji uskrsni recepti se pripremaju diljem svijeta, doznajte u nastavku.

Uskrsni recepti iz svijeta

Od susjednih zemalja iz regije pa sve preko oceana, brojne obitelji sutra će obilježiti Uskrs i dočekati ga u krugu najmilijih. Cijeli protekli tjedan tržnice i dućani bili su prepuni, a do danas se obavljaju posljednje kupovine i pripreme za sve fine recepte u kojima se sutra gušta od jutra.

Italija: Pizza Chiena

Sastojci za tijesto:

  • 1 paketić suhog kvasca
  • 3 šalice mlake vode
  • 6 šalica brašna
  • 1 žličica soli
  • 3 žlice maslinovog ulja

Sastojci za nadjev:

  • 400 g mozzarelle
  • 200g kozjeg sira
  • 2 pečene crvene paprike
  • 6 velikih jaja
  • 1/2 šalice parmezana
  • 1/2 šalice svježeg peršina
  • 600g šunke po izboru
  • 1 žličica suhog vlasca

Upute:

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Pomiješajte kvasac i postepeno dodajte vodu dok se ne pojave mjehurići. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i sol te napravite rupu u sredini u koju zatim stavite smjesu vode i kvasca zajedno sa 2 žličice ulja. Zamijesite tijesto dok ne bude elastično, premažite ostatkom ulja te omotajte folijom i ostavite da odstoji. Podijelite tijesto napola, zatim razvaljajte jednu kuglu u krug i položite ju u nauljeni kalup. Dodajte šunku, mozzarellu i na trakice narezanu papriku. U tanjuru istucite jaja, parmezan i začine pa sve ulijte na tijesto. Razvaljajte drugu polovicu tijesta i njome prekrijte smjesu, spajajući gornji s donjim slojem. Tijesto premažite smjesom jednog jaja s jednom žličicom vode te pecite 40 minuta.

Ekvador: Fanesca

Sastojci:

  • 200g fileta soma
  • 6 žutih glavica luka
  • 6 češanja češnjaka
  • 400g bijele buče
  • 200g bundeve
  • 1 šalica graška
  • 1 šalica crvene leće
  • 3 šalice kukuruza
  • 2 šalice bijelog graha
  • 20 trakica svježeg kupusa
  • 1 šalica kikirikija
  • 1 šalica riže
  • 2 šalice mlijeka
  • 1 paket sirnog namaza
  • 2 žličice kumina
  • 1/2 šalice svježeg peršina
  • 1 žlica soli
  • 1 žličica papra

Upute:

Buče skuhajte pa izmiksajte do kremaste teksture. Dodajte sve ostale grahorice i ubacite u lonac, a u međuvremenu na maslacu pirjajte sitno sjeckani luk i češnjak sa začinima. Dodajte sir pa sve skupa stavite u lonac i na kraju dodajte peršin i kupus, promiješajte i poklopite. Kuhajte 20ak minuta dok se juha ne zgusne, poslužite s tvrdo kuhanim jajima i avokadom.

Meksiko: Capirotada

Sastojci:

  • 3 kukuruzne tortilje
  • 12 šnita kruha
  • 200g grožđica
  • 200g oraha
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 3 banane
  • 2 žlice meda

Sastojci za umak:

  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 400ml mlijeka
  • 50ml slatkog vrhnja
  • 3 jaja

Upute:

U kalup složite tortilje pa dodajte kruh premazan s maslinovim uljem i pecite 15 minuta na 200 stupnjeva. Banane karamelizirajte s medom. Dodajte grožđice i orahe u slojevima s umakom pa za kraj posipajte bananama. Pecite još 15 minuta pa umiješajte jaja i sve skupa vilicom sjedinite te ostavite u pećnici još 5 minuta.

Argentina: Torta Pascualina

Sastojci:

  • 2 paketa lisnatog tijesta
  • 300g smrznutog špinata
  • 1 žuti luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 1 šalica ricotta sira
  • 1 šalica mozzarelle
  • 1/2 šalice parmezana
  • 6 jaja
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra

Upute:

Lisnato tijesto razvaljajte prema kalupu, jedno će biti za dno a drugo za vrh pite. Luk, začine i češnjak na maslinovom ulju pirjajte, a u zdjeli pomiješajte sireve i 1 jaje pa dodajte odmrznuti špinat. Tijesto stavite na dno i popunite nadjevom, izdubite rupe za 5 preostalih jaja pa ih ubacite unutra. Preklopite pitu preostalim tijestom i utisnite rubove kako se pita ne bi rastvarala. Vrh ispikajte vilicom i premažite s malo maslinovog ulja. Pecite 50 minuta na 200 stupnjeva.

Grčka: Tsoureki

Sastojci:

  • 500g brašna
  • 1 paketić suhog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 60g maslaca
  • 30g šećera
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 korica naranče
  • 1/2 šalice blanširanih badema
  • 150ml tople vode
  • 100ml mlijeka
  • 50ml jogurta
  • 1 šalica grožđica
  • 2 jaja

Upute:

Brašno, kvasac, maslac i mlijeko sjedinite u zdjeli kuhačom pa dodajte cimet i narančinu koru. Postepeno dodajte mlijeko, jogurt i vodu te mijesite dok ne dobijete kuglu. Zamotati ju u foliju te ostaviti na toplom dok se ne udvostruči u veličini. Dodajte grožđice pa tijesto podijelite na tri dijela i ispletite pletenicu. Premazati jednim jajetom, posipati bademima i pecite 40 minuta na 200 stupnjeva.

Finska: Mämmi

Sastojci:

  • 4 šalice vode
  • 1/2 šalice melase
  • 1/3 žličice soli
  • 1 šalica raženog brašna
  • 2 žlice naribane korice naranče
  • 1/3 šalice grožđica

** šećer u prahu i mlijeko

Upute:

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. U lončiću na srednjoj vatri prokuhajte vodu, melasu i sol. Postepeno dodajte brašno uz neprestano miješanje, a zatim ubacite narančinu koricu i grožđice. Kuhajte 5 minuta pa sipajte u kalup i ubacite u pećnicu na sat vremena, pazite da ne zagori. Poslužite u mlijeku posipano šećerom u prahu.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori