Jedan od najvećih blagdana, ako ne i najveći u godini sutra će brojne obitelji okupiti oko stola. Danas se užurbano pripremaju uskrsni recepti i tradicionalne delicije kako bi sutrašnja trpeza bila raznolika, a druženje obilježeno čistim užitkom. Sočne šunke, fina francuska salata, rotkvice, mladi luk i još mnogo toga će se naći na tanjurima povodom obilježavanja Uskrsa.
Blagdan se slavi diljem svijeta, a svaki narod ima neke svoje običaje i tradiciju kako će ga provesti. Sigurno je da hrane neće nedostajati, a ako još uvijek tražite inspiraciju za last minute recepte imamo nekoliko ideja. Koji uskrsni recepti se pripremaju diljem svijeta, doznajte u nastavku.
Uskrsni recepti iz svijeta
Od susjednih zemalja iz regije pa sve preko oceana, brojne obitelji sutra će obilježiti Uskrs i dočekati ga u krugu najmilijih. Cijeli protekli tjedan tržnice i dućani bili su prepuni, a do danas se obavljaju posljednje kupovine i pripreme za sve fine recepte u kojima se sutra gušta od jutra.
Italija: Pizza Chiena
Sastojci za tijesto:
- 1 paketić suhog kvasca
- 3 šalice mlake vode
- 6 šalica brašna
- 1 žličica soli
- 3 žlice maslinovog ulja
Sastojci za nadjev:
- 400 g mozzarelle
- 200g kozjeg sira
- 2 pečene crvene paprike
- 6 velikih jaja
- 1/2 šalice parmezana
- 1/2 šalice svježeg peršina
- 600g šunke po izboru
- 1 žličica suhog vlasca
Upute:
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Pomiješajte kvasac i postepeno dodajte vodu dok se ne pojave mjehurići. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i sol te napravite rupu u sredini u koju zatim stavite smjesu vode i kvasca zajedno sa 2 žličice ulja. Zamijesite tijesto dok ne bude elastično, premažite ostatkom ulja te omotajte folijom i ostavite da odstoji. Podijelite tijesto napola, zatim razvaljajte jednu kuglu u krug i položite ju u nauljeni kalup. Dodajte šunku, mozzarellu i na trakice narezanu papriku. U tanjuru istucite jaja, parmezan i začine pa sve ulijte na tijesto. Razvaljajte drugu polovicu tijesta i njome prekrijte smjesu, spajajući gornji s donjim slojem. Tijesto premažite smjesom jednog jaja s jednom žličicom vode te pecite 40 minuta.
Ekvador: Fanesca
Sastojci:
- 200g fileta soma
- 6 žutih glavica luka
- 6 češanja češnjaka
- 400g bijele buče
- 200g bundeve
- 1 šalica graška
- 1 šalica crvene leće
- 3 šalice kukuruza
- 2 šalice bijelog graha
- 20 trakica svježeg kupusa
- 1 šalica kikirikija
- 1 šalica riže
- 2 šalice mlijeka
- 1 paket sirnog namaza
- 2 žličice kumina
- 1/2 šalice svježeg peršina
- 1 žlica soli
- 1 žličica papra
Upute:
Buče skuhajte pa izmiksajte do kremaste teksture. Dodajte sve ostale grahorice i ubacite u lonac, a u međuvremenu na maslacu pirjajte sitno sjeckani luk i češnjak sa začinima. Dodajte sir pa sve skupa stavite u lonac i na kraju dodajte peršin i kupus, promiješajte i poklopite. Kuhajte 20ak minuta dok se juha ne zgusne, poslužite s tvrdo kuhanim jajima i avokadom.
Meksiko: Capirotada
Sastojci:
- 3 kukuruzne tortilje
- 12 šnita kruha
- 200g grožđica
- 200g oraha
- 3 žlice maslinovog ulja
- 3 banane
- 2 žlice meda
Sastojci za umak:
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 400ml mlijeka
- 50ml slatkog vrhnja
- 3 jaja
Upute:
U kalup složite tortilje pa dodajte kruh premazan s maslinovim uljem i pecite 15 minuta na 200 stupnjeva. Banane karamelizirajte s medom. Dodajte grožđice i orahe u slojevima s umakom pa za kraj posipajte bananama. Pecite još 15 minuta pa umiješajte jaja i sve skupa vilicom sjedinite te ostavite u pećnici još 5 minuta.
Argentina: Torta Pascualina
Sastojci:
- 2 paketa lisnatog tijesta
- 300g smrznutog špinata
- 1 žuti luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 1 šalica ricotta sira
- 1 šalica mozzarelle
- 1/2 šalice parmezana
- 6 jaja
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
Upute:
Lisnato tijesto razvaljajte prema kalupu, jedno će biti za dno a drugo za vrh pite. Luk, začine i češnjak na maslinovom ulju pirjajte, a u zdjeli pomiješajte sireve i 1 jaje pa dodajte odmrznuti špinat. Tijesto stavite na dno i popunite nadjevom, izdubite rupe za 5 preostalih jaja pa ih ubacite unutra. Preklopite pitu preostalim tijestom i utisnite rubove kako se pita ne bi rastvarala. Vrh ispikajte vilicom i premažite s malo maslinovog ulja. Pecite 50 minuta na 200 stupnjeva.
Grčka: Tsoureki
Sastojci:
- 500g brašna
- 1 paketić suhog kvasca
- 1 žličica soli
- 60g maslaca
- 30g šećera
- 1/2 žličice cimeta
- 1/2 praška za pecivo
- 1 korica naranče
- 1/2 šalice blanširanih badema
- 150ml tople vode
- 100ml mlijeka
- 50ml jogurta
- 1 šalica grožđica
- 2 jaja
Upute:
Brašno, kvasac, maslac i mlijeko sjedinite u zdjeli kuhačom pa dodajte cimet i narančinu koru. Postepeno dodajte mlijeko, jogurt i vodu te mijesite dok ne dobijete kuglu. Zamotati ju u foliju te ostaviti na toplom dok se ne udvostruči u veličini. Dodajte grožđice pa tijesto podijelite na tri dijela i ispletite pletenicu. Premazati jednim jajetom, posipati bademima i pecite 40 minuta na 200 stupnjeva.
Finska: Mämmi
Sastojci:
- 4 šalice vode
- 1/2 šalice melase
- 1/3 žličice soli
- 1 šalica raženog brašna
- 2 žlice naribane korice naranče
- 1/3 šalice grožđica
** šećer u prahu i mlijeko
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. U lončiću na srednjoj vatri prokuhajte vodu, melasu i sol. Postepeno dodajte brašno uz neprestano miješanje, a zatim ubacite narančinu koricu i grožđice. Kuhajte 5 minuta pa sipajte u kalup i ubacite u pećnicu na sat vremena, pazite da ne zagori. Poslužite u mlijeku posipano šećerom u prahu.
Foto: Instagram