Uskrsne pince
Sastojci:
- 500 g bijelog glatkog brašna
- 100 -150 g šećera
- 2 jaja (po mogućnosti domaća)
- 2 žumanjca
- 125 g maslaca
- 30 g svježeg kvasca (1,5 suhi kvasac)
- 1 žličica soli
- 2 čepa ruma ili prošeka
- 1 dcl mlijeka
- naribana korica 1 limuna i 1 naranče (domaće i nešpricane)
- malo burbon vanilije ili 3 vanili šećera
- 1-2 razmućena žumanjca
- sok od pola naranče
- 2 vanili šećera
- krupni šećer
Postupak:
Kvasac izmrvite, dodajte malo šećera i prelijte s malo (cca pola količine) toplog, ne kipućeg mlijeka. Pričekajte da se aktivira i naraste. U ostatku toplog mlijeka rastopite maslac na skroz laganoj temperaturi.
Pomiješajte brašno, šećer, koricu limuna i narače, vaniliju. U sredinu dodajte dignuti kvasac te lagano umješajte. Dodajte razmućena jaja, rum/prošek te na kraju sol. Polako ulijte preostalo mlijeko i maslac konstantno miješajući. Ako koristite mikser, ovaj zadnji korak radite postepeno u iteracijama.
Mijesite sve dok tijesto ne postane sjajno, glatko i dok se ne odvaja “čisto” od stijenki posude. Stavite ga u posudu u kojoj se može uduplati, prekrijte je prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći na ‘hladnu fermentaciju’.
Izvadite tijesto, premijesite i podijelite na manje dijelove:
- 2 ako želite klasične pogače ili
- 50 – 60 gramske mini pogačice (cca 16-18 komada)
Stavite na pek papir dovoljno razmaknute i pustite da narastu (1-1.5h na toplom). Zarežite ih po sredini u križ ili na 3 kraka, premažite smjesom, pospite šećerom i ispecite:
- mini pogačice 8-10 min na 170°C, 5 min na 130°C;
- 2 pogače 20 min na 170°C, 10-15min na 130-150°C
Vrijeme i temperaturu pečenja prilagodite svojoj pećnici. Kada su pogače gotove, pričekajte da se malo ohlade.
Brzi pekmez od malina/šumskog voća
Sastojci:
- 200 g zaleđenog voća
- malo limuna (korice i soka)
- 2-3 pune žlice meda ili smeđeg šećera
- 1-2 ravne žlice chia sjemenki
Voće i šećer kuhajte 5-10 min na srednjoj vatri dok se ne opusti. Dodajte limun i chia sjemenke te izgasite. Pričekajte dok ga sjemenke ne zgusnu te pospremite u čiste teglice i čuvajte u hladnjaku do tjedan dana.
Krema od vanilije ili čokolade
Sastojci:
- 250 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 60 g šećera
- 30 g brašna
- 100 g otopljene čokolade (tamne ili mliječne)
Izmutite žumanjke i šećer te polako dodajte brašno neprestalno miješajući. Po potrebi dodajte i malo mlijeka od ukupne količine. Na srednjoj vatri zagrijte mlijeko te dodajte malo u posudu sa žumanjcima brzo miješajući (ovo spriječava da jaja koaguliraju pri dodavanju u vruće mlijeko).
Kroz cjedilo ulijte polagano cijelu smjesu žumanjka, šećera i brašna u zagrijano mlijeko i konstantno miješajte na laganoj vatri sve dok se smjesa ne pretvori u kremu. Za čokoladnu varijantu u ovom koraku ubacite 100 g na pari rastopljene čokolade i sjedinite.
Kada je krema gotova, prebacite u zatvorene dresir vrećice ili u manju posudu koju prekrijete prozirnom folijom tako da skroz dodiruje kremu. Dobro ohladite.
Ako volite, po želji možete dodati u ohlađenu kremu 60ml izrađenog slatkog vrhnja kako bi bila još prozračnija i bliža klasičnoj slastičarskoj kremi.
Mini verziju uskrsnih pogača poslužite uz dodatak pekmeza od malina ili šumskog voća i kreme od vanilije ili čokolade. Dopustite svojim najmanjima da se poigraju i odaberu okuse i sigurno će svi uživati u okusu i mirisu Uskrsa.
Recept nam donosi Katarina Đozović s Instagram profila Kate Homecooking na kojemu možete pronaći još odličnih recepata.
Foto: Katarina Đozović