Ljeto je idealno vrijeme za talijansku kuhinjuiz koje su nam posebno draga jela sa špagetama. Uz špagete odlično pristaju sočni umaci punog okusa, miris Mediterana, začinsko bilje koje popravlja raspoloženje, opojnost maslinovog ulja i češnjaka, limun, hranjiva, zdrava i osvježavajuća rajčica, sir koji svakoj kombinaciji daje raskošnost i ljepota jednostavnosti. Sve to čini talijanska jela toliko poželjnima. Bilo da je riječ o svečanim prilikama ili uživanju u udobnosti doma, pun tanjur tjestenine svakoga će učiniti sretnim. Uz to, ova se jela brzo pripremaju pa ćete u svega nekoliko minuta dobiti savršene zalogaje koji se tope u ustima. Čari talijanske kuhinje povezani su s posvećenošću hrani, kulturom i načinom života. Zdrave i svježe namirnice koje su zaštitni znak ove kuhinje osvojile su gurmane diljem svijeta koji su potpuno zaljubljeni u magiju talijanske kuhinje. Uz čašu dobrog vina, tanjur pun Italije divno je iskustvo.
Ukoliko ste ovog vikenda čvrsto odlučili uživati u životu, u svoj jelovnik uvrstite ove ukusne talijanske specijalitete sa špagetama i napunite svoj dom ljubavlju. mirisima i okusima koji osvajaju srca.
Cacio e Pepe
- 320 g špageta
- 125 g sira Pecorina
- 4 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 5 žličica soli
Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi. Sir Pecorino naribajte, ali potrudite se da bude što sitnije. Pomiješajte naribani Pecorino i papar, a tjesteninu ubacite u kipuću vodu. Za kremasti umak promiješajte papar i sir i ubacite smjesu u veću posudu kako bi kasnije imali dovoljno mjesta za tjesteninu. Kad je tjestenina kuhana, dodajte jednu žlicu vode od kuhanja tjestenine u sir i papar kako biste dobili kremasti umak. Tjesteninu ocijedite i ubacite u smjesu od papra i sira te sve dobro promiješajte
Aglio Oglio
- 200 g špageta
- 50 ml maslinovog ulja
- 4 češnja češnjaka
- 150 g sušene rajčice
- pola vezice peršina
- sol
- papar
- parmezani
Skuhajte špagete u posoljenoj vodi i ocijedite ih. Odvojite dvije žlice vode u kojoj su se špagete kuhale. U tavi na maslinovom ulju pržite češnjak koji ste prethodno sitno isjeckali, dodajte krupnije sjeckanu sušenu rajčicu pa sve zalijte s dvije žlice vode u kojoj su se kuhale špagete. U smjesu ubacite špagete, dodajte začine po ukusu i peršin. Sve još malo miješajte na laganoj vatri i na kraju pospite parmezanom.
Špageti carbonara
- 250ml vrhnja za kuhanje
- parmezan
- češanj češnjaka
- peršin
- vegeta
- dva jaja
- 300g špageta
- 300g pršuta
- maslinovo ulje
Špagete kuhajte u posoljenoj vodi. U posebnoj posudi miješajte vrhnje za kuhanje, sir, usitnjeni češnjak, peršin, vegetu, sol i dva jaja. Dobro promiješajte dok smjesa ne postane homogena. U tavu ulijte maslinovo ulje i dodajte narezani pršut. Začinite vegetom dok se peče i na kraju sadržaj tave umiješati u smjesu sa vrhnjem za kuhanje. Špagete pomiješajte s umakom, pospite parmezanom i dodajte peršin.
Špageti sa šalšom
- 400g špageta
- 2 rajčice
- 4 češnja češnjaka
- 1 luk
- 1 mala žličica šećera
- sol
- papar
- peršin
- bosiljak
- maslinovo ulje
Na zagrijanom maslinovom ulju popržite sitno sjeckani luk i dodajte mu rajčicu narezanu na kocke. Posolite, popaprite i obogatite usitnjenim češnjakom. Miješajte na laganoj vatri pa na kraju dodajte peršin i bosiljak. Kako bi masa bila gusta i ujednačena promiješajte je štapnim mikserom. Skuhane špagete u slanoj vodi ocijedite i dodajte šalši. Pospite parmezanom.
Špageti amatriciana
- 400g špageta
- 1 luk
- 1 češanj češnjaka
- 1 ljuta papričica
- 250 g slanine
- 500 g mini rajčica
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- origano
- 80 g parmezana
Na maslinovom ulju propržite luk i ljutu papričicu koje ste prethodno sitno nasjeckali. Slaninu također iscijecite na male kocke, usitnite češnjak pa ih dodajte luku i papričici i lagano miješajte dok slanina ne dobije zlatnu boju. Prepolovite mini rajčice i ubacite ostalim sastojcima. Paralelno skuhajte špagete u slanoj vodi, ocijedite ih i promiješajte zajedno s ostalim sastojcima pa dodajte začine. Na kraju pospite parmezanom.
Špageti primavera
- 500 g špageta
- 1 tikvica
- 100 g šampinjona
- češanj češnjaka
- 2 rajčice
- 500 ml soka od rajčice
- sol
- papar
- vegeta
- žlica parmezana
Pomiješajte oprane i narezane na kockice šampinjone i tikvicu. Ubacite u maslinovo ulje češnjak pa mu dodajte nasjeckane rajčice. Dodajte začine, a nakon što mješavina prokuha, dodajte sok od rajčice. Nakon što skuhate tjesteninu u slanoj vodi, pomiješajte je s umakom. Pospite parmezanom.
Foto: Instagram