Francuzi imaju izreku Trop de choix tue le choix ili Previše izbora ubija izbor. Moderno doba donijelo nam izbore u svim životnim sferama što dakako znači i više slobode, ali čini li nas to uistinu sretnijima ili francuska poslovica doista ima smisla? Slijedeći filozofiju države u kojoj je nastao, francuski restoran Le Relais De L’Entrecôte ne ostavlja vam izbor, nudi samo jedno jedino jelo, a toliko je popularan da se za stol ovdje uvijek čeka najmanje 30 minuta.
Restoran ne prima rezervacije, nema ni jelovnik, a kad sjednete za stol, konobarica će vas pitati smo jedno: Kako želite da vam steak bude pripremljen – rare, medium ili well done? U Parizu uspješno posluje već više od 50 godina (otvoren je na tri lokacije – Marbeuf, St. Benoît i Montparnasse), a otvoren je i u Ženevi i u Zürichu. Dobru reputaciju duguje iznimno mekanom rib eye odresku koji se poslužuje uz umak, zelenu salatu s orasima i domaći pomfrit.
Umak tajne recepture
Kad sjednete za stol, konobarica odjevena u old school crno-bijelu opravicu, najprije će vam donijeti salatu, a tek kad završite s njom, stiže vam odrezak s krumpirićima. Ako vam se odrezak ne čini jako velik, ne brinite – u restoranu vam u početku poslužuju pola, a zatim drugu polovicu kada ste gotovi, tako da ga ne morate jesti hladnog. Pomfrit možete naručivati bez ograničenja – samo pozovite konobaricu da vam ponovno napuni tanjur. Koliko god jednostavno bilo, sve na tanjuru je kvalitetno, dobro pripremljeno i ukusno.
Hrana, opuštena atmosfera i pažljiva usluga razlozi su zašto je L’Entrecôte uspješan svih ovih godina, dok drugi restorani koji su ga pokušali kopirati, nisu. Mnogi tvrde i da je razlog zašto se vraćaju na ovo mjesto i poseban umak koji se poslužuje uz meso, a njegov je recept tajan. Najvjerojatnije sadrži vrhnje, maslac i Dijon senf, ostali sastojci nisu poznati.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Glavno jelo platit ćete 29 eura u pariškim restoranima, a ako želite, možete se počastiti i čašom crnog vina koje sjajno odgovara uz goveđi odrezak. Iako menija za glavna jela nema, ima za deserte kojima ćete sjajno zaokružiti ovu gastro avanturu.
@biteswithlily Is this steak frites in Paris worth it? 🥩🍟🇫🇷 📍Le Relais de l’Entrecôte #steak #steakfrites #steakfries #fries #paris #france #food #parisfood #french #frenchfood #foodreview
♬ Happy Day in Paris - French Cafe 24 x 7
Foto: Instagram (@relaisdelentrecote)