Sir je definitivno jedna od omiljenih namirnica koja je dobrodošla gotovo u svim svjetskim kuhinjama. Različite varijante, teksture i vrste sireva savršeno se uklapaju u gotovo svaku gastro kombinaciju. Nije pretjerano istaknuti da su sva jela bolja i ukusnija ukoliko im dodamo malo sira. Čini se da se tajna upečatljive gastronomije krije upravo u tajnom sastojku, odnosno siru.
Možete li zamisliti taj dobar osjećaj topljenja sira pred vašim očima koji se u nekoliko sekundi pretvara u savršen zalogaj – sočan i punog okusa. Ono što je također odlično, nikada ne možete pretjerati sa sirom. Zapravo, što više to bolje. Zar ne?
Također, sir se odlično transformira u kombinaciji s različitim začinima pa je jednako privlačan u slanim i slatkim inačicama. Kolači od sira, juhe sa sirom, tjestenina i mesni složenci. Sve je to posebno primaljivo ukoliko je njihov osnovni sastojak sir.
Mogli bismo ga uistinu jesti i za doručak, ručak i večeru i nikada nam ne bi dosadio. Stoga, donosimo tri jednostavna recepta kojima je uistinu teško odoljeti.
Quesadillas s rajčicom i mozzarellom
- 2 tortilje
- 3 jaja
- 1/2 crvene paprike
- 70 g mozzarelle
- chili
- 1 rajčica
Jaja miješajte u posudi te ih začinite sa soli i chilijem, a potom prelijte po tortilji koja je već stavljena na suhu vruću tavu. Na jaja složite nasjeckanu crvenu papriku i ploške rajčice, natrganu mozzarellu i na kraju poklopite s drugom tortiljom.
Quesadillu pecite nekoliko minuta na umjerenoj vatri s jedne strane, pa je okrenite i pecite još toliko s druge strane. Režite je kao kolač i poslužite dok je još vruća.
Fondue od sira
- 2 šalice sjeckanog cheddara
- 2 šalice sitno sjeckanog ementalera
- 4 šalice sitno sjeckanog švicarskog sira
- 1 žlica kukuruznog brašna
- 3/4 šalice piva
- 1 čajna žlicica ljutog umaka
- 1 francuski kruh, izrezan na velike kocke
Pomiješajte sireve s kukuruznim brašnom u posudu srednje veličine. Sipajte pivo u fondue lonac pa ga ugrijte na visokoj temperaturi. Potom smanjite temperaturu i dodajte smjesu sa sirevima. Bez prestanka miješajte 2 minute ili dok se sir ne otopi. Pomiješajte vrući umak. Stavite fondue lonac na lagani plamen. Koristite štapiće za ražnjiće za umakanje kockica kruha u fondue. Ovo ukusno jelo možete jesti uz pečeno ili kuhano povrće, kao i uz kuhane kobasice ili neko drugo meso.
Zapečeni sir s kobasicom
- 1 kobasica
- 225 g tilzita
- 115 g mozzarelle
- kiselo vrhnje
- sušena čili papričica
Narežite kobasicu na kolutove i pržite je u tavi. Kada je ravnomjerno popržite i dobije koricu dodajte joj mješavinu sireva koju ste prethodno u posebnoj posudi pomiješali s ostalim sastojcima. Sve zajedno pecite dvadesetak minuta na 190 stupnjeva dok se sir ne otopi i ne izbaci mjehuriće. Uživajte u ukusnom i sočnom jelu.
Foto: Instagram, Unsplash