Ove neodoljive tortice od lisnatog tijesta i krušaka pravo su otkriće za sve ljubitelje slastica. Recept, koji smo pronašli na stranici Zara Home, spaja prhko tijesto, kremasti nadjev s bademima i sočne kruške u savršen desert koji će osvojiti nepca svakog kušača. Idealne su za svečane prilike ili jednostavno kao slatki užitak uz šalicu kave ili čaja. Recept u nastavku je predviđen za 6 porcija, a za pripremu će vam trebati oko 120 minuta.
Tortice od lisnatog tijesta i krušaka
Sastojci
- 210 g brašna
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice šećera
- 125 g hladnog maslaca
- 3 žlice hladne vode
Za nadjev
- 30 g omekšanog maslaca
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 žumanjak
- 50 g mljevenih badema
- 60 g vrhnja za šlag
- 3 kruške
- 1 bjelanjak
- 2 žlice šećera
Priprema
1. Za tijesto, u zdjelu dodajte brašno, sol, šećer i hladni maslac narezan na kockice. Počnite mijesiti jagodicama prstiju stiskajući kockice maslaca i usitnjavajući tijesto dok ne dobijete mješavinu poput mokrog pijeska.
2. Dodajte dvije žlice hladne vode i bez miješenja oblikujte kuglu tijesta. Poravnajte, pokrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.
3. Za nadjev, u zdjelu stavite omekšani maslac, šećer u prahu, žumanjak, vrhnje i miješajte mikserom dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Dodajte mljevene bademe i umiješajte ih. Ostavite sa strane.
4. Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite na 6 komada. Razvaljajte tijesto u ovale od oko 3 mm debljine. Pomoću kruški možete izmjeriti veličinu tijesta: kada krušku stavite na tijesto, oko svake kruške mora preostajati 3 cm ruba.
5. Kruške očistite, prerežite ih na polovice i žlicom uklonite sjemenke iz sredine pa napravite tanke uzdužne rezove pazeći da ne dođete do dna kruške.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
6. Premažite središte prerezanog tijesta žlicom nadjeva s bademima. U sredinu stavite krušku i presavijte rubove tijesta preko kruške.
7. Premažite rubove otopljenim maslacem i pospite šećerom. Kruške ponovno stavite u hladnjak dok zagrijavate pećnicu na 180 °C
8. Lisnato tijesto pecite 35 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.
9. Kruške izvadite iz pećnice i poslužite ih tople.
Foto: Zara Home