Ako se nas pita, idealna zimska večer podrazumijeva dobro društvo, cozy atmosferu i ukusnu hranu. A upravo hrana u kojoj u ovim hladnim i mračnim večerima najviše uživamo – mora biti topla i puna okusa. Naišli smo na recept za upravo takvo jelo, tortica od šampinjona i lisnatog tijesta zagrijat će vam i tiojelo i dušu. Hrskava lisnata korica, bogat okus gljiva i začina, ali i nježne note maslaca, sve su potrebno da ovo ukusno jelo postane vaša omiljena večera.
Donosimo vam recept za specijalitet koji smo pronašli na stranici Zara Home, a koje nas je privuklo na prvu. Za pripremu ovog jela trebat će vam nešto više od sat vremena, a bit će dovoljno za četiri osobe.
Sastojci
- 7 g sušenih vrganja
- 2 žlice maslaca
- 120 g sezonskih gljiva, primjerice crnih trubača, bukovača ili rujnica
- 120 g šampinjona
- 3 ljutike
- 60 g kovrčavog kelja
- 1 mrkva
- 1 grančica svježe majčine dušice
- 1 grančica svježeg ružmarina
- 15 g brašna
- 100 ml povrtnog temeljca
- 80 ml vrhnja za šlag
- 1 prhko tijesto
- 1 jaje za premazivanje
- maslinovo ulje
- Namočite sušene vrganje u zdjeli tople vode i pustite da odstoje najmanje 10 minuta.
- Narežite luk i mrkvu na sitne kockice te ostavite sa strane.
- Očistite šampinjone, uklonite im stručke i narežite ih na četvrtine.
- Zagrijte duboku tavu te otopite žlicu maslaca i žlicu maslinova ulja.
- Pirjajte gljive s obje strane kako bi dobro pozlatile. Izvadite gljive iz tave i ostavite sa strane.
- Dodajte još maslinova ulja u tavu te pirjajte luk dok ne omekša i postane staklast. Dodajte sol i papar po želji, a zatim narezani kovrčavi kelj, majčinu dušicu i ružmarin. Prijajte oko 4 minute.
- U tavu dodajte brašno i promiješajte kako bi prekrio povrće, pa kuhajte bez dodavanja tekućine 1 minutu kako bi se brašno prepržilo.
- Pomalo dodajte povrtni temeljac i vrhnje miješajući kako bi se sve dobro povezalo.
- Kuhajte na slaboj vatri, neprestano miješajući, oko 3 minute, dok se smjesa ne počne zgušnjavati.
- U smjesu dodajte prepečene šampinjone, mrkvu narezanu na kockice te ocijeđene i narezane vrganje. Posolite i popaprite po želji. Pustite da se malo ohladi i ostavite sa strane.
- Nadjev stavite u posudu za pečenje i prekrijte prhkim tijestom. Višak rubova tijesta presavijte prema unutra i pritisnite ga prstima. U sredini tijesta prorežite križ kako bi tijekom pečenja mogla izlaziti para.
- Premažite površinu jajetom i posudu stavite na lim za pečenje jer bi tijekom pečenja mogla iskipjeti tekućina. Pecite na 220 °C 30 minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatnu boju.
Foto: Zara Home