Sezona jagoda, mnogima omiljenog voća, napokon je počela. Osim što ih volimo jesti svježe, s malo šećera ili šlaga, jagode su omiljeni dodatak raznim kolačima i tortama. Kako biste iskoristili prve jagode, Journalova gastro blogerica Irena Gavran danas donosi recept za jednu laganu tortu uz koju će se biti teško zaustaviti samo na jednoj šniti.
Sastojci:
Biskvit:
- 3 bjelanjaka
- 60g šećera u prahu
- Par kapi octa
- 3 žumanjka
- 30ml mlijeka
- 30ml ulja
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
- 50g oštrog brašna
- 20g tamnog kakaa
Žele od jagoda:
- 300g jagoda
- 100ml vode
- 50g šećera
- 6 listova želatine (ili vrećica praha)
Mousse od bijele čokolade:
- 300g bijele čokolade
- 200g kiselog vrhnja (ili 1 ona čaša) 25%mm
- 100ml vrhnja za šlag (1)
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 3 lista želatine (pola vrećice praha)
- 400ml vrhnja za šlag
Ganache od rubi čokolade:
- 150g rubi čokolade
- 100ml vrhnja za šlag
Priprema:
Za biskvit miksajte bjelanjake sa šećerom i octom u čvrsti snijeg. Žumanjke u drugoj posudi miksajte s mlijekom, uljem i vanilijom. Dodajte prosijano brašno i kakao, pa smiksajte da se sve sjedni. Špatulom umiješajte snijeg u drugu smjesu pa istresite u kalupa za torte promjera 26cm (dno obložite papirom za pečenje, a stranice namastite). Pecite u zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva nekih 20-25 min (najbolje čačkalicom provjeriti).
Za žele stavite jagode, vodu i šećer kuhati, a želatinu potopite u hladnu vodu, prema uputama. Kad sve proključa i kad jagode fino omekane, ubacite želatinu i promiješate da se otopi. Ostavite da se smjesa malo ohladi, pa izblendajte sve skupa. Stavite smjesu u kalup manjeg promjera od torte (moja je 20cm) koju ste obložili prozirnom folijom i ostavite da se hladi par sati u hladnjaku ili preko noći.
Za mousse ugrijte 100ml vrhnja za šlag, a želatinu potopite u hladnoj vodi. Kad vrhnje skoro proključa dodajte mu želatinu, otopite želatinu, pa prelijte preko čokolade (najseckane na sitno ili kapljice). Sjedinite sve, pa dodajte kiselo vrhnje i miješajte. Preostali šlag smiksajte u lagani snijeg, pa ga dodajte smjesi od čokolade. Dobro izmiješajte.
Biskvit lagano odvojite od kalupa, pa ga vratite u kalup. Obruč obložite acetatnom folijom, pa na biskvit istresite dio bijele kreme. Stavite žele i istresite ostatak kreme. Poravnajte i ostavite da se dobro ohladi.
Na kraju hladnu tortu prelijte ganacheom od čokolade, u mom slučaju je rubi čokolada ovaj put, ohladite i uživajte.
Recept nam donosi Irena Gavran s bloga Pregacha. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Irena Gavran